?>

Açe’deki tsunaminin 'gazi' camisi

Endonezya'nın Açe eyaletindeki Rahmetullah Camisi'nin tsunamiden kalan izleri gelecek nesillere ders olsun diye onarılmıyor.

Genel - 8 yıl önce

BANDA AÇE (AA) - Endonezya’nın Açe eyaletinde 2004 yılında 200 binden fazla kişinin ölümüne neden olan tsunamide Rahmetullah Camisi'nin zarar gören bölümleri yıkımın boyutunu ortaya koyuyor.

Tsunamide zarar gören ve onarılmayan kısımlar, müze haline getirilerek kalan parçalar ve cami içindeki enkaz yaşanan felaketin unutulmaması ve yeni nesillere ders olması için camide sergileniyor.

Tsunamiden kurtulmayı başaran bölge sakinlerinin en yaşlılarından eski muhtar Muhammed Dahlan, AA muhabirine, "Tsunami olmadan önce bu camiyi inşa edebilmek için zamanında çok mücadele verdik. Ana binasını yapmış ancak minareleri dikememiştik. Tsunami camide önemli hasara neden olsa da büyük emekler sonucunda yapılan caminin yıkılmamasına seviniyoruz." dedi.

Bu caminin bölge halkı için önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Dahlan, "Maddi sıkıntılar içinde toplanan paralarla inşa ettiğimiz bu cami tsunamide hasar görmesine rağmen yıkılmazken çevredeki tüm binalar yıkılmıştı. Cami içinde hasar gören bir bölümü de bilerek yenilemedik. Çünkü o bölümün bize her zaman tsunamiyi hatırlatması ve gelecek nesillere ders olmasını istiyoruz." diye konuştu.

"Türklere minnettarız"

Türkiye hükümeti ve Türk Kızılayının yaptığı yardımların asla unutulmayacağını belirten Dahlan, "Tsunamide bölgede meydana gelen yıkımın onarılmasında Türkiye yaptığı yardımlarla Müslüman kardeşliğini gösterdi. Bu yardımlar bölge insanının hafızasından asla silinmeyecek. Türklere her zaman minnettarız." dedi.

Türk Kızılayının tsunami mağdurları için yaptığı "Turki Lampuuk" adındaki Türk Kızılayı Köyü yerleşkesi içinde yer alan Rahmetullah Camisi'nin onarımı da 2005'te yine Kızılay tarafından yapılmıştı.

Hint Okyanusu'nda 2004'te meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Endonezya başta olmak üzere 14 ülkede yıkım ve ölümlere neden olmuş, yaklaşık 230 bin kişi hayatını kaybetmişti. Depremden en fazla etkilenen bölge Açe olmuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Vitor Pereira'ya hapis cezası

2017-06-09 22:37 - Spor

Genler gözden zihin okuma yeteneğini etkiliyor

2017-06-09 17:40 - Genel

Jeep'ten Renegade'e özel kampanya

2017-06-08 16:07 - Ekonomi

Galatasaray transferde hüsrana uğradı

2017-06-09 15:47 - Spor

Kırgızistan'daki dostlarından şehit albaya vefa

2017-06-06 14:22 - Dünya

Kudret Göz'den "kornea ülseri" uyarısı

2017-06-06 14:59 - Sağlık

'Taliban'ın ofis açmasına izin vereceğiz, bu da son şansı olacak'

2017-06-06 16:42 - Dünya

Need for Speed Payback'in oynanış videosu yayınlandı!

2017-06-11 10:57 - Teknoloji

'Bu Taliban'ın son şansı olacak'

2017-06-06 16:37 - Dünya

İki kardeş aynı hastalığın pençesinde

2017-06-11 00:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Malezya'da temaslarda bulundu

16:42 - Gündem

Almanya 2024'te ABD ile ticarette 70 milyar avro fazla verdi

16:37 - Ekonomi

Emine Erdoğan'dan Malezya'daki temaslarına ilişkin paylaşım

16:32 - Siyaset

Beşiktaş, Elan Ricardo'yu kadrosuna kattı

16:28 - Spor

Bakan Bolat: Malezya ile ticaretin artırılması için her türlü adımı desteklemeye devam edeceğiz

16:22 - Ekonomi