?>

AB'nin büyük teknoloji şirketlerine yeni kuralları yürürlükte

Avrupa Birliği'nin (AB) dünyanın en büyük dijital platformlarına yönelik yeni katı kuralları bugün itibarıyla yürürlüğe girdi

Medya - 1 yıl önce

Brüksel

Avrupa Birliği'nin (AB) Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında 25 Ağustos itibarıyla Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren ve 45 milyondan fazla kullanıcısı olan büyük dijital platformlar, arama motorları ve alışveriş siteleri daha sıkı biçimde denetlenecek ve katı kurallara uyacak.

Yeni kurallar bu aşamada Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, eski adıyla Twitter olan X, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing ve Google'ı kapsıyor.

Bu büyük dijital platformların, dezenformasyonu sınırlama, yasa dışı içeriği hızla kaldırma, reşit olmayanları internet ortamında daha fazla koruma ve dış denetime tabi tutulma gibi ilave yükümlülüklere tabi tutulacak.

Kurallara uymayan dijital platformlar, küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar para cezasına çarptırılabilecek.

Kural ihlallerini sürdüren dijital platformların AB ülkelerindeki faaliyetleri sonlandırılabilecek.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Avrupa değerlerimizi dijital dünyaya taşıyoruz." ifadesini kullandı.

Bugün itibarıyla çok büyük platformların yeni yasayı uygulaması gerektiğine dikkati çeken von der Leyen, "Şeffaflık ve sorumluluğa ilişkin katı kurallar içeren Dijital Hizmetler Yasamız, çocuklarımızı, toplumlarımızı ve demokrasilerimizi korumayı amaçlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

AB Komisyonu Üyesi Thierry Breton da, "Bugün, Dijital Hizmetler Yasası çok büyük çevrim içi platformlar ve arama motorları için yasal olarak yürürlüğe girdi." ifadesini kullandı.

Dijital platformların günlük yaşamda çok önemli bir rol oynadığını anımsatan Breton, "AB'nin kendi kurallarını belirlemesinin zamanı gelmişti." diye konuştu.

Breton, amaçlarının AB ülkelerinde yaşayan herkese daha güvenli bir internet ortamı sağlamak olduğuna işaret etti.

Yeni kurallar hakkında

Bugünden itibaren Avrupa'daki dijital platform kullanıcıları, profil oluşturmaya dayalı öneri sistemlerinden çıkabilecek.

Kullanıcıların etnik kökeni, siyasi görüşü veya cinsel yönelimi gibi çeşitli hassas verilerine dayalı reklam yapılması yasak olacak. Platformlar, kullanıcılara reklamların kimin tarafından verdiği konusunda açık bilgi sağlayacak.

Büyük dijital şirketler uyguladıkları hizmetlerin hüküm ve koşullarını faaliyet gösterdikleri ülkenin dilinde, anlaşılabilir ve sade bir dille sunacak.

Çocuklar dijital ortamlarda daha fazla korunacak. Bu çerçevede, platformların reşit olamayanların güvenliğini sağlamak için ilave önlemler alması gerekecek.

Çocuklara yönelik hedefli reklamlar yasaklanacak.

İçerikler daha detaylı denetlenecek. Platformlardaki dezenformasyon azaltılacak. Yasa dışı içeriğin yayılmasına karşı ek önlemler alınması şart olacak.

Platformlar, kullanıcıların yasa dışı içeriği işaretlemesine imkan sağlayacak. Yasa dışı içeriğin hızla kaldırılmasına yönelik mekanizmalar çalıştırılacak.

Dijital şirketlerin dezenformasyonu ve yayılmasını önleyecek tedbirler almak zorunda olacak.

Platformların yeni kurallara uyumlarını AB sıkı biçimde denetleyecek.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Afrika Birliği, Nijer'in üyeliğini askıya aldı

2023-08-22 15:17 - Dünya

Galatasaray, Molde maçının kamp kadrosunu açıkladı

2023-08-22 12:52 - Spor

'Maçları kazanarak gitmek önemli'

2023-08-24 23:08 - Spor

Doping Hafıza, kullanıcılarına yapay zeka destekli öğrenme deneyiminde ilkleri sunuyor

2023-08-25 10:42 - Teknoloji

BM: Genel Sekreter'in BMGK yapısında değişiklik gerektiği düşüncesi sır değil

2023-08-24 08:22 - Dünya

AB'nin büyük teknoloji şirketlerine yeni kuralları yürürlükte

2023-08-25 11:52 - Medya

İçişleri Bakanı Yerlikaya: İstanbul'u pilot bölge yaptık, göç mobil noktaları kurduk

2023-08-22 14:08 - Siyaset

İstanbul Havalimanı 1517 uçuşla Avrupa'nın birincisi oldu

2023-08-23 14:52 - Ekonomi

Ekonomi gündemi yoğun geçecek

2023-08-20 11:38 - Ekonomi

ECOWAS arabulucusu Abubakar: (Nijer'de) kimse savaşa girmek istemiyor

2023-08-24 19:32 - Dünya

İlgili Haberler

Alman aktivistler X'e dava açarak seçim manipülasyonuna ilişkin verilerini talep etti

00:42 - Medya

ABD'de, bazı medya kuruluşlarının hükümet bütçesinden fon aldığı tartışması alevlendi

22:52 - Medya

Rusya'dan Tinder'ın sahibi şirkete ve Spotify'a 10'ar milyon ruble ceza

21:58 - Medya

Dünyanın en değerli 10 şirketinden ocakta en çok kazandıran Meta oldu

11:33 - Medya

Asrın felaketinde enkazda kalan canlara umut olan madencilerin kahramanlıkları belgesel oldu

13:37 - Medya

Günün Manşetleri

İstanbul'da kar yağışı aralıklarla devam ediyor

04:27 - Gündem

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anılıyor

04:22 - Gündem

Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı

02:18 - Gündem

Kahramanmaraş'ta depremzedeler kaybettikleri yakınlarını andı

02:13 - Gündem

ABD Savunma Bakanı Hegseth: Başkan Trump, Gazze konusunda kalıpların dışında düşünmeye hazır

02:07 - Dünya