?>

ABD'den "Ege adaları" açıklaması: Gerilimi artırabilecek eylemlerin zamanı değil

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Yunanistan'ın Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a (GASA) zırhlı birlik çıkarmasına yönelik bir soru üzerine, "NATO ortakları arasında gerilimi artırabilecek açıklamaların veya eylemlerin zamanı değil." dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Washington

Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Ned Price, AA muhabirinin "Yunanistan'ın Ege'de GASA kapsamındaki adalara onlarca zırhlı araç ve tank çıkararak provoke ettiği gerilimin tırmanmasından endişe etmiyor musunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Rusya'nın bir kez daha egemen bir devleti işgal ettiği, transatlantik toplum ve uluslararası toplumun Ukrayna halkının yanında olduğu ve Rus saldırganlığına karşı durduğu bir dönemde, şimdi NATO ortakları arasında gerilimi artırabilecek açıklamaların veya eylemlerin zamanı değil. NATO müttefiklerimizi bölgede barış ve güvenliği korumak ve her türlü zor farklılıkları çözmek için diplomatik olarak birlikte çalışmaya teşvik etmeye devam ediyoruz."

Yunanistan'dan Adalara hukuka aykırı zırhlı araç sevkiyatıTürkiye, Doğu Ege adalarındaki faaliyetler için Yunanistan ve ABD'yi protesto etti

Sözcü toplantı sırasında, Yunan bir gazetecinin "Adalar hangi ülkenin egemenliği altındadır, Türkiye'nin mi? Yunanistan'ın mı?" sorusuna ise yanıt vermeden diplomatik yollarla farklılıkların çözülmesi gerektiği vurgusunu yineledi.

Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde Ege'deki GASA kapsamında bulunan Midilli ve Sisam adalarına zırhlı araçlar sevk ettiği ortaya çıkmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Midilli ve Sisam adalarına ABD menşeli zırhlı araçlar konuşlandırması sebebiyle Yunanistan ve ABD'ye protesto notası vermişti.

Nükleer anlaşma olsa da İran halkının yanında duracağına söz verdi

İran'da devam eden protestolara da değinen Price, ABD'nin protestolarla ve protestoların İran'a imzalaması için teklif edilen yeni nükleer anlaşma süreci ile ilişkili olmadığını ileri sürdü.

AA muhabirinin, "Protestolar sizinle alakalı değil ama siz İranlı yetkilileri, kurumları yaptırım listesine alarak, ABD'li bir şirket İran'da Starlink internet ağını aktif hale getirerek ve siz İran'a iletişimde kullanılmak üzere yazılım ve donanım sevk etmeleri için şirketleri teşvik ederek şu anda protestoların bir parçası oldunuz. İran ile nükleer anlaşmayı imzalasanız dahi İran sokaklarındaki insanlara desteğinizi sürdüreceğinize, İran kurum yetkililerine yaptırım uygulamaya devam edeceğinize dair İran halkına söz veriyor musunuz?" sorusuna Price "Kesinlikle, Yüzde yüz." yanıtını verdi.

Sözcü, ABD'nin protestoların bir parçası olmadığını, İran yönetiminin ABD'yi olayların bir parçası olarak göstermeyi çok istediğini ancak ülkedeki olayların halkın meşru talepleri doğrultusunda bu noktaya geldiğini savundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Günlük Hayatınızı Kolaylaştıracak En İyi 5 Mobil Uygulama

2022-09-20 17:14 - İnsan&Hayat

Emine Erdoğan: Mutfak, kültürel mirasın en önemli unsurlarından biridir

2022-09-21 10:33 - Gündem

Kıyafetlerin ömrü örücü Ergun Usta'nın elinde uzuyor

2022-09-24 11:55 - Çevre-Hayat

Başkortostan'da 1. Uluslararası 'Ulaştırma ve İnşaat' Kongresi başladı

2022-09-21 07:12 - Özel Haber

TRT'den frekans güncelleme hatırlatması

2022-09-25 12:18 - Medya

Türk denizcilik tarihinin gururu Preveze Deniz Zaferi 484 yaşında

2022-09-25 11:58 - Gündem

Cumhuriyet'in 100. yılında savunma sanayisinden gövde gösterisi

2022-09-20 23:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Elon Musk, İran'da Starlink uydu internetini devreye soktu

2022-09-25 08:20 - Medya

Sürücü adaylarına emniyet kemeri simülasyon eğitimi verilecek

2022-09-20 12:11 - Eğitim

A Milli Takım C Ligi'ni Faroe Adaları maçıyla tamamlayacak

2022-09-24 09:45 - Spor

İlgili Haberler

BM: Suriye'nin yeniden inşa sürecini desteklemenin "tam zamanı"

11:37 - Dünya

ABD'nin California eyaletinde artan kuş gribi vakaları sebebiyle 'acil durum' ilan edildi

10:38 - Dünya

Endonezya'daki sellerde bir çok mahalle sular altında kaldı

09:38 - Dünya

İsrail ordusu, Yemen'deki Husilere karşı hava saldırıları düzenlediğini duyurdu

08:27 - Dünya

Şili Devlet Başkanı Boric: Netanyahu savaş suçlusu

08:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye, bölgesel kalkınmayı "rekabetçi iller"i artırarak gerçekleştirecek

11:42 - Ekonomi

BM: Suriye'nin yeniden inşa sürecini desteklemenin "tam zamanı"

11:37 - Dünya

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi gelecek ay hasta kabulüne başlayacak

11:32 - Gündem

Türkiye'nin Karadeniz'deki kalkan kotası 2,6 katına çıktı

11:28 - Ekonomi

Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye'deki faaliyetlerine yeniden başlamaya hazırlanıyor

11:23 - Ekonomi