?>

ABD'de Michigan Yüksek Mahkemesi, Trump'ın eyalette başkanlık yarışına girebileceğine hükm

ABD’de Michigan Yüksek Mahkemesi, eski Başkan Trump'ın 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü nedeniyle 2024 Başkanlık Seçimleri'nde oy pusulasından çıkarılması talebiyle yapılan başvuruyu reddetti.

Dünya - 1 yıl önce

New York

ABD’de Michigan Yüksek Mahkemesi, eski Başkan Donald Trump'ın 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü nedeniyle 2024 Başkanlık Seçimleri'nde oy pusulasından çıkarılması talebiyle yapılan başvuruyu reddederek bu eyalette başkanlık yarışına girebileceğine karar verdi.

Michigan Yüksek Mahkemesi, alt mahkemeden gelen Trump’ın eyalet seçim pusulasından çıkarılması davasını ele almayacağını açıkladı.

Mahkemenin kararında, Trump'ın eyalet oylamasının dışında bırakılması gerektiği ile ilgili "sunulan soruların Yüksek Mahkeme tarafından incelenmesi gerektiğine ikna olunmadığı" kaydedildi.

Michigan’da, Trump’ın Anayasa’nın 14. Maddesine göre 6 Ocak Kongre olaylarında "başkaldırı ve isyan" suçunu işlediği gerekçesiyle bu eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağı iddiasıyla bir grup tarafından eylülde dava açılmıştı.

Ancak davaya bakan yargıç, eyalet yasalarının seçim yetkililerine başkanlık ön adaylarının uygunluğunu denetleme konusunda herhangi bir hareket alanı tanımadığına hükmetmiş, ayrıca davanın mahkemelerde karara bağlanmaması gereken siyasi bir soruyu gündeme getirdiğini belirtmişti.

Alt mahkemede Trump’ın lehine sonuçlanan karar temyiz için Michigan Yüksek Mahkemesi’ne getirilmişti.

Michigan Yüksek Mahkemesinin davayı görüşmeyi reddetmesi ile Trump'ın, bu eyalette seçim pusulalarında yer alıp alamayacağı tartışması kapanmış oldu.

Öte yandan, Colorado Yüksek Mahkemesi, 19 Aralık’ta, aynı bağlamdaki davada, eski Başkan Trump'ın 6 Ocak Kongre baskınında "başkaldırı ve isyan" suçunu işlediği gerekçesiyle bu eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağı yönünde karar vermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Engelleri Aşmak: Sporda Kadınların Yükselişi ve Devam Eden Eşitlik Arayışı

2023-12-22 14:46 - İnsan&Hayat

Yeni asgari ücrette sona doğru

2023-12-22 15:14 - Gündem

Sosyal koruma harcaması 2022'de yıllık yüzde 59,6 artarak 1,3 trilyon TL'ye çıktı

2023-12-21 10:52 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan şehit askerler için taziye mesajı

2023-12-23 19:52 - Gündem

Erzurum ve Ardahan'da kar yağışı etkili oluyor

2023-12-23 16:12 - Çevre-Hayat

Tesla'nın Çin'de kuracağı enerji depolama ünitesi fabrikası için arazi tahsisi yapıldı

2023-12-23 19:02 - Ekonomi

Bölücü terör örgütüne yönelik 32 ilde düzenlenen operasyonlarda 208 şüpheli yakalandı

2023-12-26 11:44 - Asayiş

Tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı olması Anayasa'ya uygun bulundu

2023-12-22 12:33 - Gündem

Ardahan'da yiyecek arayan kurt sürüsü cep telefonuyla görüntülendi

2023-12-27 16:02 - Çevre-Hayat

Adalet Bakanı Tunç'tan şehitler ve ailelerine yönelik paylaşımlara ilişkin açıklama

2023-12-24 12:33 - Gündem

İlgili Haberler

Zelenskiy, Londra'da çarşamba günü savaşla ilgili koşulsuz ateşkesin görüşüleceğini belirtti

20:52 - Dünya

BM: Haiti tarihi bir dönüm noktasında

20:42 - Dünya

ABD'de uçağın motorunun alev alması sonucu 282 yolcu tahliye edildi

20:38 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin: Ukrayna ile ateşkese olumlu bakıyoruz

20:33 - Dünya

Papa Franciscus, Türkiye ile ilişkilerde dalgalı dönemlerle birlikte ılımlı tutum sergiledi

20:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan, TÜRKSAT 6A'nın hizmete alınmasına ilişkin açıklama

20:58 - Ekonomi

Zelenskiy, Londra'da çarşamba günü savaşla ilgili koşulsuz ateşkesin görüşüleceğini belirtti

20:52 - Dünya

Kütahya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

20:47 - Gündem

BM: Haiti tarihi bir dönüm noktasında

20:42 - Dünya

ABD'de uçağın motorunun alev alması sonucu 282 yolcu tahliye edildi

20:38 - Dünya