?>

ABD'de 2 senatörden Filistin yanlısı öğrencilere karşı Ulusal Muhafızların kullanılması çağrısı

ABD Kongresinden 2 senatör, New York'taki Columbia Üniversitesinde devam eden Filistin yanlısı öğrenci eylemlerine karşı Ulusal Muhafız birliklerinin kullanılması çağrısında bulundu.

Dünya - 9 ay önce

New York

Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, ABD Başkanı Joe Biden'a gönderdiği mektupta, Columbia Üniversitesindeki öğrencilerin İsrail karşıtı gösterileri nedeniyle "Amerikalı Yahudi öğrencilerin risk altında" olduğunu iddia etti.

Hawley, mektubunda, Filistin yanlısı gösterileri "antisemitik" olarak niteleyerek, Biden'a, "Yahudi Amerikalı öğrencilerin ve vatandaşların güvenliğini sağlamak için Ulusal Muhafızları ve gerekli diğer yetkilileri derhal harekete geçirmelisiniz." çağrısını yaptı.

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton da X sosyal medya hesabındaki paylaşımında, "Columbia'da yeni oluşan pogromların (etnik, dini ya da siyasi nedenlerle bir gruba uygulanan şiddet) durdurulması gerektiğini." öne sürdü.

Cotton, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın New York polisini, Vali Kathy Hochul'un da Ulusal Muhafızları protestolara müdahale için göndermemesi durumunda Biden'ın göstericileri dağıtma görevi olduğunu savundu.

Biden, Columbia Üniversitesi başta olmak üzere kampüslerde devam eden Filistin yanlışı protestolar için dün, “Yahudi karşıtı protestoları kınıyorum, bu yüzden bununla başa çıkmak için bir program hazırladım. Filistinlilerin durumunu anlamayanları da kınıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail yanlısı gruplar, sosyal medya hesaplarından, en başta Columbia Üniversitesi olmak üzere, kampüslerdeki öğrenci eylemlerini “antisemitik” ve “güvenlik için riskli” olduğunu iddia ediyor. Ancak, şu ana kadar bu iddiaları haklı çıkaracak herhangi bir vaka bulunmuyor.

Columbia Üniversitesindeki olay

Columbia Üniversitesinde Filistin yanlısı öğrenciler, okulun, Filistin işgalini ve Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.

Rektör Minouche Shafik, eylemin, üniversitenin işleyişi için "tehdit oluşturduğunu" savunarak, New York polisinden göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuştu.

Kampüse girerek oturma eylemine müdahale eden polis, 108 öğrenciyi gözaltına almış, okul yönetimi de eyleme karışan 80 civarında öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası vermişti.

Rektör Shafik'in tutumu, 7 Ekim 2023'ten sonra ABD'deki üniversitelerde Filistin yanlısı öğrencilere karşı başlayan "ifade özgürlüğü" engellemeleri tartışmalarını tekrar gündeme getirmişti.

Columbia Üniversitesindeki Filistin yanlısı gösteriler, New York Üniversitesi (NYU), Yale, Massachusetts Teknoloji Ensititüsü (MIT), Tufts Üniversitesi, The New School ve Kuzey Carolina Üniversitesi gibi ABD'nin diğer önde gelen okullarına da yayılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karadeniz'in peştamalını ABD başta olmak üzere dünyaya tanıttı

2024-04-17 12:08 - Çevre-Hayat

Emine Erdoğan, Nijerya Devlet Başkanı'nın eşi Oluremi Tinubu'yla görüştü

2024-04-20 10:27 - Gündem

Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırılacak

2024-04-23 15:37 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'a haraket etti

2024-04-22 09:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyo

2024-04-23 15:07 - Gündem

Türkiye havacılık alanındaki yatırımlarının meyvesini topluyor

2024-04-23 13:18 - Ekonomi

Şampiyon Fenerbahçe Opet'te yüzler gülüyor

2024-04-22 11:47 - Spor

THY'nin uçak alımı yerli havacılık sanayisine kazandıracak

2024-04-17 17:32 - Ekonomi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız: Filistin'in BM'ye tam üyeliği kabul edilmeli

2024-04-19 01:47 - Dünya

İstinaf, genç kıza rızası dışında sarılan sanığın cezasındaki indirimi hukuka aykırı buldu

2024-04-20 11:27 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'de helikopterle uçağın çarpıştığı kazanın ardından enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor

08:47 - Dünya

İsrail ordusu Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da biri çocuk 15 Filistinliyi gözaltına aldı

08:38 - Dünya

BM, bir haftada 545 binden fazla kişinin Gazze'nin kuzeyine geçtiğini tahmin ettiklerini bildirdi

03:17 - Dünya

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul merkezli terör örgütü DEAŞ operasyonunda 46 şüpheli yakalandı

08:52 - Asayiş

ABD'de helikopterle uçağın çarpıştığı kazanın ardından enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor

08:47 - Dünya

Ticaret Bakanlığına ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de

08:42 - Ekonomi

İsrail ordusu Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da biri çocuk 15 Filistinliyi gözaltına aldı

08:38 - Dünya

Organize dolandırıcı suç örgütlerine yönelik 'HÜCRE-8' operasyonlarında 64 şüpheli yakalandı

08:32 - Asayiş