?>

ABD, 'yeni yönetime destek' amacıyla Suriye'ye yaptırımları hafifletmeyi düşünüyor

Suriye'ye insani yardımlar üzerindeki yaptırımların ilk etapta 6 aylığına hafifletileceği ancak yönetim üzerindeki diğer yaptırımların devam edeceği öne sürüldü

Dünya - 2 ay önce

Washington

ABD yönetiminin, Suriye'deki geçiş sürecine destek olmak amacıyla bu ülkeye uygulanan insani yardımlar üzerindeki yaptırımları ilk etapta 6 aylığına hafifleteceğini açıklayacağı bildirildi.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin üst düzey ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi, Suriye yaptırımlarını kısmen hafifleteceği açıklamasını yapacak.

ABD yönetimi, halen ABD'nin terör listesinde olan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) öncülük ettiği geçiş sürecine "temkinli" yaklaşırken aynı zamanda Suriye'deki sürece desteğini göstermek için bu ülkeye yönelik insani yardımlar üzerindeki yaptırımları hafifletmeyi düşünüyor.

İnsani yardımlar üzerindeki yaptırımları hafifletecek olan Biden yönetimi, Şam yönetimine yönelik daha önce getirdiği diğer yaptırımları ise yürürlükte tutmaya devam edecek.

ABD'li yetkililer, yaptırımların ilk etapta 6 ay boyunca hafifletileceğini ve bu süreçte ülkedeki gidişatın takip edileceğini belirtti.

WSJ'ye konuyu değerlendiren yetkililer, hafta sonu ABD Hazine Bakanlığının, Suriye'ye su, elektrik ve diğer insani yardım malzemelerini temin edecek bazı firma ve gruplara "muafiyet" tanıyan yetki belgeleri verdiğini bildirdi.

ABD yönetimi, daha önce HTŞ lideri Ahmed eş-Şera için konulan 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdığını açıklamıştı.

ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kapsayan Sezar Koruma Yasası kısa süre önce Kongrede kabul edilen ve ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasıyla yasalaşan savunma bütçesiyle 2029 yılına kadar 5 yıl daha uzatılmıştı.

Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası

Adını Beşşar Esed rejimi muhaliflerinin tutulduğu hapishanelerdeki işkenceleri belgeleyen Suriyeli fotoğrafçıdan alan ve Aralık 2019'da ABD Kongresinde kabul edilerek 17 Haziran 2020'de yürürlüğe giren Sezar Yasası, Suriye'deki sivillere yönelik savaş suçları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle sorumlu kişi ve kurumlara yönelik mali baskıları artırmak amacıyla çıkarıldı.

Suriye'deki rejim güçlerini destekleyerek ülkedeki savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile ilişkilendirilen kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımlar getiren bu yasa, Esed'in yanı sıra devlet yetkilileri, güvenlik güçleri, iş insanları ve rejime yakın olup savaş suçları işlediği iddia edilen kişileri kapsıyor.

Sezar Yasası'na göre, Esed, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle doğrudan yaptırım uygulanan ilk kişi olarak listeleniyor. Esed'in yanı sıra ailesi ve eşi de dahil 39 Suriyeli üst düzey yetkili ile kurum yaptırım listesinde yer alıyor.

General Züheyr Esed ve oğlu Kerem Esed'in yanı sıra Beşşar Esed'in oğlu Hafız Esed de bu listede bulunuyor.

Bunun dışında, Suriye'nin güvenlik ve askeri ağlarına dahil olan birçok üst düzey yetkili ve askeri lider de Sezar Yasası kapsamındaki yaptırımlardan etkilendi.

Esed'in kardeşi Tümgeneral Mahir Esed, Suriye'deki iç savaşa ve sivillere yönelik şiddete doğrudan katkı sağlaması nedeniyle bu yasa kapsamında yaptırım listesine alındı.

Suriye'de Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı ve Esed'e en yakın güvenlik danışmanlarından Ali Memluk, Esed'in kuzeni ve Suriye'nin en zengin işadamlarından Rami Mahluf, eski Suriye Hava Kuvvetleri İstihbaratı Başkanı Cemil Hasan, Suriye Cumhurbaşkanlığı Muhafızlarının eski komutanı Abdurrezzak Tılas ve Suriye'nin en zengin iş adamlarından Farsi eş-Şehabi de yasa kapsamında yaptırım listesine alınan kişiler arasında yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 'Gürz-34' operasyonlarında 536 şüpheli yakalandı

2024-12-31 11:09 - Asayiş

Emtia piyasası sert bir yılı geride bıraktı

2025-01-03 16:19 - Ekonomi

İsrail, Gazze Şeridi'nde son iki haftada 490 Filistinliyi öldürdü

2025-01-04 13:17 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat: Dış ticaret açığı Mayıs 2023'e göre 42,8 milyar dolar geriledi

2024-12-31 15:18 - Ekonomi

Premier Lig'de Liverpool, puan kaybına rağmen zirvede yer aldı

2025-01-06 11:47 - Spor

Samsun'dan Suriye'ye 600 çuval un gönderildi

2025-01-04 16:17 - Gündem

Rize'de yağışın ardından heyelan oluştu

2024-12-31 18:27 - Gündem

MKE Ankaragücü İKON Menkul-Çağdaş Bodrumspor basketbol maçının ardından gergin anlar

2024-12-31 02:17 - Spor

Küresel piyasalar 2025'in ilk işlem gününde negatif seyrediyor

2025-01-02 09:21 - Ekonomi

Güney Kore'deki uçak kazasında kuş çarpması ihtimali tartışılıyor

2024-12-30 22:03 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'li senatör, askeri desteğin kesildiği Ukrayna'nın 'Afganistan'dan daha kötü olacağını' savundu

23:57 - Dünya

Pakistan ile Afganistan arasında sınırda geçici ateşkes konusunda anlaşmaya varıldı

22:27 - Dünya

Musk, Starlink tartışmasında Polonya Dışişleri Bakanına "küçük adam" dedi

22:17 - Dünya

Kosova Başbakanı Kurti, Sırbistan'ı ülkesindeki genel seçime müdahaleyle suçladı

21:53 - Dünya

İspanya, Lazkiye'deki olayların araştırılmasını ve sorumlularının cezasız kalmamasını istedi

21:48 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'li senatör, askeri desteğin kesildiği Ukrayna'nın 'Afganistan'dan daha kötü olacağını' savundu

23:57 - Dünya

Galatasaray, deplasmanda Corendon Alanyaspor'u 2-1 yendi

23:38 - Spor

Rusya Merkez Bankası yetkilisi Danilova: Rusya'da çok sayıda şirket borçlu durumda

23:32 - Özel Haber

Büyükler Avrupa Judo Kupası'nda Türkiye zirvede yer aldı

23:12 - Spor

Doğuda bazı iller için çığ uyarısı

23:07 - Gündem