?>

ABD Temsilciler Meclisinden enflasyonun düşürülmesine yönelik yasa tasarısına onay

ABD Temsilciler Meclisi, enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren yasa tasarısını onayladı.

Dünya - 3 yıl önce

Washington DC

ABD tarihinin en büyük "iklim paketi" olarak da görülen ve "Enflasyonu Düşürme Yasası" olarak adlandırılan tasarı, Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada 207'ye karşı 220 oyla kabul edildi.

Kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren tasarı, yasalaşması için ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sunulacak.

ABD'de 8 Kasım'daki ara seçimler öncesi Biden yönetiminin siyasi ve ekonomik "zaferi" olarak değerlendirilen tasarı, pazar günü ABD Senatosundan geçmişti.

50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat Partilinin bulunduğu Senatoda, tasarının kaderini Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in kullandığı oy değiştirmişti. Cumhuriyetçi senatörlerin tamamı, ilgili yasa tasarısının ekonomiyi daha da kötüleştireceğini savunarak "Hayır" oyu kullanmıştı.

-Gelecek 10 yılda 737 milyar dolarlık gelir sağlaması bekleniyor

Söz konusu yasa tasarısı, iklim değişikliğiyle mücadele, ilaç fiyatlarının düşürülmesi ve vergi uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri içeriyor.

Tasarıyla, sera gazı emisyonunun azaltılması ve tüketicilerin yeşil enerjiye yönlendirilmesi, yaşlılar için reçeteli ilaç maliyetlerinin düşürülmesi ve şirketler ile zenginler için vergi uygulamalarının sıkılaştırılması amaçlanıyor.

Enflasyonu düşürmeye yardımcı olacağı savunulan yasa tasarısı kapsamında, yeni vergi düzenlemeleri ve reçeteli ilaç fiyatlandırma reformuyla gelecek 10 yılda 739 milyar dolarlık gelir sağlanması ve 433 milyar dolarlık harcama yapılması öngörülüyor. Tasarının bütçe açığını da 300 milyar doların üzerinde azaltacağı kaydediliyor.

- İklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik yatırımlara 369 milyar dolarlık kaynak

Tasarıda, enerji güvenliği ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik yatırımlar için 369 milyar dolarlık kaynak ayrılıyor.

Bu yatırımlarla, enerji faturalarının yılda 500 ila 1.000 dolar arasında düşürülmesi, karbon emisyonunun 2030'a kadar yüzde 40 oranında azaltılması ve hayata geçirilecek yeni projelerle istihdama katkı sağlanması hedefleniyor.

Vergi indirimleriyle elektrikli otomobil satın almayı teşvik etmeyi de öngören tasarı kapsamında, Kuzey Amerika'da üretilen bataryaların kullanıldığı ve bu bölgedeki madenlerden çıkan mineralleri içeren elektrikli araçlara 7 bin 500 dolara kadar vergi indirimi verilmesi planlanıyor.

Avrupa Birliği (AB), tasarıdaki bu düzenlemeye yabancı üreticilere karşı ayrımcılık anlamına geldiğini savunarak tepki gösterirken, ABD kamuoyunda ise hangi araçların teşvikten yararlanabileceği tartışılıyor.

Cumhuriyetçiler, tasarıya, kurumlar vergisini artırarak işletmelere zarar vereceği, hükümet harcamalarıyla enflasyonu daha da artıracağı ve yeni ilaçların geliştirilmesini engelleyeceği gerekçeleriyle karşı çıkıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zelenskiy, Donetsk cephesindeki durumun hala ağır olduğunu söyledi

2022-08-07 23:07 - Dünya

Bakan Karaismailoğlu, Osmaniye'de hızlı tren projesinin tünel yapım çalışmasını inceledi

2022-08-12 00:22 - Gündem

Bursa'da çöp evde bulunan çocuk 3 kilo aldı

2022-08-12 16:34 - Gündem

Danimarka ile Türkiye arasında geçen yarım asırlık ömür

2022-08-06 12:21 - Çevre-Hayat

İran Devrim Muhafızları Komutanı ile İslami Cihad Hareketi lideri, Tahran'da görüştü

2022-08-06 16:34 - Dünya

5. İslami Dayanışma Oyunları'nda atletizmde Türk sporcular 8 madalya elde etti

2022-08-09 21:20 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilerle sohbet etti

2022-08-12 16:14 - Gündem

İran, ABD yaptırımları nedeniyle yolcu uçaklarına yakıt vermeyen Malezya'ya uçuşlarını durdurdu

2022-08-12 14:16 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisinden enflasyonun düşürülmesine yönelik yasa tasarısına onay

2022-08-13 10:07 - Dünya

ABD'de siyahi Arbery'nin katillerinden Travis McMichael'ın nefret suçundan cezası ona

2022-08-08 20:45 - Dünya

İlgili Haberler

Trump, Çevre Koruma Ajansı'nda iş gücünün azaltılacağını açıkladı

03:53 - Dünya

Kanada'da muhalefet, Trump'ın G7 Zirvesi'nden men edilmesi çağrısı yaptı

03:48 - Dünya

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 78 arttı

02:38 - Dünya

Hamas ile İsrail arasındaki krizin çözülmesinin ardından 641 Filistinli esir serbest kaldı

02:33 - Dünya

Gazze hükümeti, Kızılhaç heyeti ile esir takası sürecine ilişkin insani ve hukuki konuları görüştü

02:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

04:32 - Gündem

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Resmi Gazete'de

04:28 - Gündem

Trump, Çevre Koruma Ajansı'nda iş gücünün azaltılacağını açıkladı

03:53 - Dünya

Kanada'da muhalefet, Trump'ın G7 Zirvesi'nden men edilmesi çağrısı yaptı

03:48 - Dünya

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 78 arttı

02:38 - Dünya