?>

ABD'li senatör Sanders: ABD, İsrail'in katliamlarının suç ortağı olmayı bıraksın

ABD'li Senatör Bernie Sanders, "Bugün Gazze'de yaşananların tarifi imkansız, ancak bu durumu daha acı kılan şey, orada yaşananların çoğunun ABD silahları ve Amerikan vergi mükelleflerinin destekleriyle yapılıyor olması" dedi

Dünya - 3 ay önce

WASHINGTON DC

ABD'li Senatör Bernie Sanders, ABD'nin İsrail'e silah satışının bloke edilmesini öngören tasarılarına destek isterken, "Bugün Gazze'de yaşananların tarifi imkansız, ancak bu durumu daha acı kılan şey, orada yaşananların çoğunun ABD silahları ve Amerikan vergi mükelleflerinin destekleriyle yapılıyor olması." dedi.

ABD'li bağımsız senatör Sanders, Demokrat senatörler Jeff Merkley, Peter Welch ve Chris Van Hollen ile Kongrede düzenlediği basın toplantısında, yarın Senato Genel Kuruluna getireceği tasarılarla ilgili konuştu.

Sanders, İsrail'in Gazze'deki katliamlarının ve bölgeye insani yardımları kasıtlı olarak engellemesinin açık bir şekilde ilgili Amerikan yasalarının ihlali olduğunu ve bu ülkeye artık ABD silahlarının gönderilmemesi gerektiğini vurguladı.

"ABD, (İsrail'in) bu katliamlarda suç ortağıdır, bu suç ortaklığı artık sona ermelidir." diyen Sanders, ABD'nin İsrail'e 20 milyar dolarlık son silah satışının bloke edilmesi gerektiğini belirtti.

ABD'li senatör, "Bugün Gazze'de yaşananların tarifi imkansız, ancak bu durumu daha acı kılan şey, orada yaşananların çoğunun ABD silahları ve Amerikan vergi mükelleflerinin destekleriyle yapılıyor olması." diye konuştu.

İsrail, ilgili ABD yasalarını çiğniyor...

Sanders, Senato Genel Kuruluna yarın (20 Kasım Çarşamba) gelmesi ve oylanması beklenen 3 tasarısına diğer senatörlerden destek isterken, İsrail'in ilgili Amerikan yasalarını ve uluslararası kuralları çiğnediğinin altını çizdi.

1961 tarihli Dış Yardım Yasası ile 1976 tarihli Silah İhracat Kontrol Yasası'na atıf yapan Sanders, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları kasıtlı olarak engellediğini ve söz konusu yasalara göre bu ülkeye silah satılamayacağını söyledi.

Sanders'ın tasarılarının Çarşamba günü oylanması bekleniyor...

Senatör Sanders, ağustos ayında Joe Biden yönetiminin onay verdiği, İsrail'e toplamda yaklaşık 20 milyar dolarlık silah satışına karşı çıkarak bu satışın bloke edilmesi için eylül ayında tasarılar hazırladığını hatırlattı.

Söz konusu silah satışının reddedilmesi için 3 ayrı tasarı hazırlayan Sanders'ın tasarılarının Senato Genel Kurulunda yarın oylanması bekleniyor.

Şu ana kadar 6 senatörün destek vereceğini açıkladığı tasarıların Senatodan geçmesi düşük bir ihtimal olarak görülse de ABD Kongresi çatısı altında İsrail'e silah satışının engellenmesi için atılan bu adım birçok kişi tarafından "tarihi" olarak değerlendiriliyor.

ABD yönetimi, 14 Ağustos'ta İsrail'e toplam değeri 20 milyar doları aşan 5 ayrı pakette savaş uçakları, havadan havaya füzeler, tank ve top mühimmatları ile taktik araçların satışına onay vermişti.

Sanders da eylül ayında yaptığı açıklamayla söz konusu silah satışlarının Amerikan yasalarına aykırı olduğunu ve bunların Kongrede bloke edilmesi gerektiğini belirtmişti.

13 Ekim'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin imzasıyla İsrail'e gönderilen mektupta da 30 gün içinde Gazze'deki insani krizin hafifletilmesine yönelik somut adımlar atması yönünde İsrail'e çağrıda bulunulmuş ve aksi durumda ABD'nin İsrail'e bazı askeri yardımlarının askıya alınabileceği ifade edilmişti.

Söz konusu mektubun üzerinden 1 ay geçtikten sonra ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İsrail'in insani yardımlar konusunda somut bazı adımlar attıklarını ve dolayısıyla şu anda İsrail'e askeri yardımların askıya alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da terör örgütleri FETÖ ile PKK/KCK üyeliği iddiasıyla 45 zanlı yakalandı

2024-11-19 12:23 - Gündem

İsrail'in 408 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 43 bin 846'ya yükseldi

2024-11-17 17:58 - Dünya

900 gram dünyaya gelen bebeğini 44 gün sonra bağrına bastı

2024-11-17 11:38 - Çevre-Hayat

Bayraktar TB3, TCG Anadolu'ya ilk kalkış ve inişini başarıyla tamamladı

2024-11-19 19:07 - Gündem

A Milli Futbol Takımı Kaptanı Hakan Çalhanoğlu: Milli takımın A Ligi'ne çıkacağına inanıyorum

2024-11-18 21:53 - Spor

620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi

2024-11-16 14:03 - Çevre-Hayat

İstanbul'da haklarında yakalama emri ve hapis cezası bulunan 1923 kişi gözaltına alındı

2024-11-17 16:23 - Asayiş

Tayfur Havutçu yoğun bakıma kaldırıldı

2024-11-16 16:48 - Spor

TOKİ, Antakya Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 afet konutunu tamamladı

2024-11-16 11:48 - Gündem

Araştırma: Dünyada diyabet hastası sayısı 800 milyonu aştı

2024-11-14 15:53 - Sağlık

İlgili Haberler

Norveç ve İspanya, "Filistinlilerin Gazze'den sürgün edilmesi" planını reddediyor

16:43 - Dünya

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının başladığını duyurdu

16:38 - Dünya

ABD Adalet Bakanı Bondi, Kennedy suikastıyla ilgili dava dosyalarını inceliyor

15:48 - Dünya

ABD, düzensiz göçmenleri gözaltında tutmak için ülkedeki askeri alanları kullanmayı planlıyor

14:53 - Dünya

Gambiya Enformasyon Bakanı Ceesay: Türkiye, Gambiya ile çok güçlü ilişkilere sahip

14:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Norveç ve İspanya, "Filistinlilerin Gazze'den sürgün edilmesi" planını reddediyor

16:43 - Dünya

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının başladığını duyurdu

16:38 - Dünya

İstanbul'da içme suyu kayıp ve kaçak oranı yüzde 18,63'e düştü

16:32 - Gündem

Sivas'ta puanlar paylaşıldı

16:28 - Spor

ABD Adalet Bakanı Bondi, Kennedy suikastıyla ilgili dava dosyalarını inceliyor

15:48 - Dünya