?>

ABD'li Kongre Üyesi Pressley, Rümeysa Öztürk'ün gözaltında 3 kez astım krizi geçirdiğini söyledi

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ayanna Pressley, Filistin'e destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk'ün, gözaltında "3 kez astım krizi geçirdiğini" söyledi

Dünya - 3 hafta önce

New York

Öztürk'ün gözaltına alındığı Massachusetts eyaletini temsilen ABD Kongresi'ndeki görevine devam eden Pressley, Öztürk'ün, 25 Mart'ta gözaltına alınmasından bu yana ilaçlarına erişimi olmadığı için, "Louisiana eyaletindeki gözaltı merkezinde 3 kez astım krizi geçirdiği" bilgisini paylaştı.

ABD'deki üniversitelere göre hükümet öğrencileri sınır dışı etmek için "yeni taktikler" kullanıyor

Pressley, X hesabından Türk öğrenci için yaptığı destek paylaşımında, Öztürk'ün avukatından aldığı bilgilere dayanarak, "Gerekli astım ilaçlarını almadı. Bu, tıbbi bakıma ilişkin temel hakkının ihlalidir. Bu, zulümdür, ihmaldir ve lanet olası ahlaki ve yasal başarısızlıktır." ifadelerine yer verdi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığından, Öztürk'ün ihtiyaç duyduğu tıbbi bakıma "derhal erişiminin sağlanmasını" talep eden Pressley, ayrıca, Türk öğrencinin vizesinin geri verilmesi ve serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Pressley, açıklamasında Massachusetts Senatörleri Elizabeth Warren ve Ed Markey'e hitaben, "(Öztürk'ün) gözaltında kaldığı her dakika, sağlığının ve haklarının risk altında olduğu bir dakika daha demektir." ifadelerini kullandı.

Dün, Massachusetts eyaletindeki federal mahkemede yapılan duruşmada, Rümeysa Öztürk'ün avukatları, ABD hükümetini, müvekkillerini eyalet sınırlarının dışına taşımak için "gizli bir çaba sarf etmekle" suçlarken, Bölge Yargıcı Denise Casper'dan, Öztürk'ün derhal Massachusetts'e geri gönderilmesini ve serbest bırakılmasını talep etmişti.

Adalet Bakanlığı avukatlarının Öztürk'ün Louisiana'da gözaltında tutulmaya devam edilmesi gerektiği yönündeki savunmasını da dinleyen Casper, ABD hükümetinin Türk öğrenciye açtığı davanın nerede görüleceğine hemen karar vermeyi reddetmişti.

Ayrıca, Rümeysa Öztürk'ün doktora eğitimi aldığı Tufts Üniversitesi de öğrencilerinin serbest bırakılmasını talep derken, Üniversite Rektörü Sunil Kumar mahkemeye yaptığı açıklamada, Öztürk'ün tutuklanmasının "okulun uluslararası topluluğunu felç ettiğini" ve artık okulun güvenliği konusunda "endişe duyduklarını" belirtmişti.

Öztürk'ün gözaltına alınması

Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli 6 Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk'ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Rubio, "Hamas destekçisi" ve (İsrail karşıtı) "deliler" olarak tanımladığı 300'den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.

ABD’de federal yargıç, ICE görevlilerince gözaltına alınan Türk öğrenci Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı almıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

28 Şubat'la yarım kalan hayali, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasındaki başarısıyla taçlandı

2025-04-01 16:03 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Verşinin ile Türk Büyükelçi Bilgiç, Karadeniz sularındaki durumu görüştü

2025-04-01 16:56 - Özel Haber

Ruslar, ülkeden ayrılan giyim markalarına olan ilgilerini kaybediyor

2025-04-04 18:23 - Özel Haber

Rusya'daki yabancı iş adamlarının yüzde 40'tan fazlası Batı'nın yaptırımlarından muzdarip

2025-03-31 18:49 - Özel Haber

Araz Ağalarov, terör saldırısı kurbanları için Crocus'ta anıt açtı

2025-04-02 00:33 - Özel Haber

AvtoVAZ Başkanı Sokolov, Rusya'daki bayilerde bulunan yabancı otomobil stokunu değerlendirdi

2025-04-03 01:21 - Özel Haber

Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI, sosyal medya platformu X'i satın aldı

2025-03-29 02:47 - Medya

Senegal'de Ramazan Bayramı namazı okyanus kenarında beyazlar içinde kılındı

2025-03-31 17:08 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Çin Dışişleri Bakanı Vang, kritik eşikte Rusya'yı ziyaret ediyor

2025-03-31 20:43 - Dünya

Türkiye'deki 90 bin camide şehitler ve mazlumlar için dua edildi

2025-03-30 17:53 - İslam-Hayat - Şevval 1446

İlgili Haberler

Rusya, Kursk bölgesini Ukrayna ordusundan tamamen geri aldı

15:22 - Dünya

Vatikan'da Papa Franciscus için cenaze töreni düzenlendi

15:18 - Dünya

Kanada'da 28 Nisan'da yapılacak erken seçimlerin sonuçlarına Trump ile ilişkiler damga vur

14:08 - Dünya

İran'ın Basra Körfezi kıyısında yer alan Bender Abbas Limanı'nda şiddetli patlama

13:37 - Dünya

Vatikan'da Papa Franciscus için cenaze töreni düzenleniyor

13:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Uraloğlu: Son 23 yılda demir yollarına yaklaşık 63 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik

16:13 - Ekonomi

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

16:07 - Gündem

Eski Fenerbahçe yöneticisi Hakan Bilal Kutlualp, başkan adaylığını açıkladı

16:03 - Spor

Orta Anadolu'daki çiftçiler sorunları için KAEÜ'nün danışma hattına başvurabilecek

15:53 - Ekonomi

Rusya, Kursk bölgesini Ukrayna ordusundan tamamen geri aldı

15:22 - Dünya