?>

ABD, Kanada, Meksika ve Çin'e uyguladığı tarifelerle ticaret savaşının fitilini ateşledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkenin en büyük ticaret partnerlerinden Kanada ile Meksika'ya yüzde 25, Çin'e de ek yüzde 10 gümrük vergisi getirmesi, ABD'nin bu ülkelerden yaptığı yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık ithalatı kesintiye uğratacak

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 ay önce

Washington/New York

Trump, seçim kampanyasında vaat ettiği Kanada, Meksika ve Çin'den ithal edilen ürünlere tarife getirme sözünü yerine getirdi.

ABD yönetimi, Kanada, Meksika ve Çin'den ithalata yeni gümrük vergileri getirdi

ABD Başkanının buna yönelik imzaladığı kararname ile Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin'den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirildi.

Kararnamede, Kanada'dan ithal edilen enerji kaynaklarına ise yüzde 10'luk daha düşük bir tarife uygulanacağı belirtilirken, tarifelerin 4 Şubat ABD yerel saatiyle gece yarısından sonra yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Öte yandan, bir "misilleme maddesi" de içeren kararnamede, söz konusu ülkelerin misilleme yapmayı seçmesi halinde tarifelerin artırılabileceği aktarıldı.

Trump, bu ülkelerden ABD'ye olan düzensiz göç ve fentanil akışı ile ticaret açıklarını bu tarifelerin gerekçesi olarak gösterdi.

"ABD dünyanın en yüksek mal ticareti açığını veriyor"

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ticaretin Kanada'nın Gayrisafi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) yüzde 67'sini, Meksika'nın yüzde 73'ünü ve Çin'in yüzde 37'sini oluştururken, ABD'de bu oranın yalnızca yüzde 24 olduğu ifade edildi. Açıklamada, ancak 2023'te, ABD'nin 1 trilyon doların üzerindeki mal ticareti açığının dünyadaki en yüksek ticaret açığı olduğu aktarıldı.

Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada da bu kararın, düzensiz göçmenleri ve fentanil dahil Amerikan vatandaşlarını ölümüne sebep olan uyuşturucuların büyük tehdit oluşturması nedeniyle Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası aracılığıyla uygulandığını belirtti.

ABD Başkanı Trump, "Amerikalıları korumalıyız ve Başkan olarak tüm vatandaşların güvenliğini sağlamak benim görevim. Seçim kampanyamda, yasa dışı göçmenler ve uyuşturucuların sınırlarımızdan akışını durdurma sözü verdim ve Amerikalılar buna ezici bir çoğunlukla oy verdi." değerlendirmesinde bulundu.

ABD bu üç ülkeye 2023'te 450 milyar doların üzerinde açık verdi

Trump'ın tarife getirdiği Kanada, Meksika ve Çin'in ülkenin en büyük üç ticaret partneri olması dikkati çekti.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, ABD 2023'te toplam dış ticaretinin yüzde 13,3'ünü Kanada, yüzde 12,9'unu Meksika ve yüzde 9,3'ünü Çin ile gerçekleştirdi. Böylelikle söz konusu üç ülke ABD'nin dış ticaretinden toplam yüzde 35,5 pay aldı.

ABD, Kanada'ya 2023'te 440,9 milyar dolarlık mal ve hizmet ihraç ederken, bu ülkeden gerçekleştirdiği ithalat da 481,6 milyar dolar olarak hesaplandı.

Aynı dönemde Meksika'ya 367,2 milyar dolarlık ihracat yapan ABD'nin bu ülkeden ithal ettiği mal ve hizmetlerin tutarı 529,3 milyar dolar oldu.

ABD'nin 195,5 milyar dolar ihracat yaptığı Çin'den de 447,7 milyar dolarlık mal ve hizmet ithal edildi.

Buna göre, ABD'nin söz konusu ülkelerden toplam ithalatı 1,5 trilyon dolara yaklaştı.

ABD'nin 2024'ün ilk üç çeyreğinde Kanada, Meksika ve Çin'den ithalatı ise 1,1 trilyon dolar olarak kaydedildi.

ABD, Kanada'ya 40,7 milyar dolar, Meksika'ya 162,1 milyar dolar ve Çin'e 252,2 olmak üzere bu üç ülkeye 450 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı verdi.

Kanada ve Meksika ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini ABD'ye gerçekleştiriyor...

Öte yandan, Uluslararası Ticaret Merkezi verilerine göre, ABD Kanada ile Meksika'nın en önemli ticaret ortağı konumunda yer aldı.

Çin toplam ihracatının yüzde 14,8'ini ABD'ye gerçekleştirirken, ABD'nin Kanada'nın ihracatından aldığı pay yüzde 77,6 ve Meksika'nın ihracatından aldığı pay yüzde 79,6 olarak dikkati çekti.

Ekonomistler, Kanada'nın ABD'nin en büyük ham petrol tedarikçisi olduğunu, ayrıca hem Kanada hem de Meksika'nın ülkeye önemli miktarda otomobil sattığını belirtti.

ABD'nin özellikle enerji ve otomotiv sektörlerinde Kanada ve Meksika ürünlerinin büyük bir alıcısı olması nedeniyle söz konusu sektörlerde büyük dalgalanmalar olabileceğine işaret eden ekonomistler, tarifelerin Meksika'yı ABD pazarına düşük maliyetli üretim kapısı olarak kullanan birçok Asyalı otomobil ve elektronik üreticisi gibi denizaşırı şirketler için de sorun yaratabileceğini ifade etti.

En çok etkilenmesi beklenen sektörlerin başında otomotiv geliyor...

Tarifelerin başta otomotiv ve enerji olmak üzere, tarımdan imalata çeşitli sektörleri etkilemesi ve fiyat artışlarına neden olması bekleniyor.

S&P Global Ratings'in analizine göre, ABD'nin tarifelerinden en çok etkilenecek sektörlerin Meksika'da otomotiv ve elektronik ekipmanlar, Kanada'da ise kağıt ürünleri, kauçuk, plastik gibi emtia ile ilgili işleme sektörlerinin olması bekleniyor. Tarifelerin bu sektörlerdeki üretim üzerinde aşağı yönlü baskı yaratabileceği belirtiliyor.

Kanada ve Meksika'nın karşı tarifeler uygulaması halinde ise ABD'nin tarım ve balıkçılık, metaller ile otomotiv sektörlerinin en çok darbeyi alacağı öngörülüyor.

Kanada Merkez Bankasının tarifelerin potansiyel etkilerinin değerlendirildiği raporunda, tariflerin, nihai malları üretmek için kullanılan ara girdileri ithal eden ABD'li işletmeler için maliyetleri artıracağı, buradaki yüksek maliyetlerin de genellikle tüketicilere yansıtılacağı belirtiliyor. Çalışmada, bu durumun özellikle otomotiv sektörünü etkileyebileceği kaydediliyor.

S&P Global Mobility'nin analizine göre de tarifelerin otomotiv endüstrisi üzerinde büyük bir etkiye sahip olması bekleniyor.

Kanada ve Meksika'da yaklaşık 5,3 milyon hafif araç üretiliyor ve bunların yaklaşık yüzde 70'i ABD pazarına gidiyor. ABD'de üretilen araçların çoğu, Kanada veya Meksika kaynaklı bileşen setlerini kullanıyor. Bu bileşenlere de gümrük vergisi uygulanmasının ABD'de üretilen araçların maliyetleri artıracağı kaydediliyor.

ABD'nin 2024'te Kanada ve Meksika'dan yaklaşık 3,6 milyon hafif araç ithal ettiği ve bunun da ABD'de satılan tüm araçların yüzde 22'sini oluşturduğu kayıtlarda yer alıyor. Meksika şu anda Japonya, Güney Kore ve tüm Avrupa'yı geçerek ABD'nin hafif araç ithalatının en büyük kaynağını oluşturuyor.

Tarifelerin, Kuzey Amerika'da önemli üretim operasyonları olan şirketlerin kazançlarını da olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Ford ve GM yaklaşık 100 yıldır Kanada ve Meksika'da, Volkswagen de 1967'den bu yana Meksika'da araç üretiyor. Nissan, Stellantis, Honda, Toyota ve Hyundai gibi otomobil üreticileri de tarifelerden etkilenmesi beklenen firmalar arasında yer alıyor.

Tarifelerin yüksek enflasyona yol açmasından endişe ediliyor...

Tedarik zincirinde aksamalara ve maliyetlerde artışa yol açması beklenen tarifelerin tüketicilere ise yüksek enflasyon olarak yansımasından endişe duyuluyor.

BoC'nin raporunda, tarifelerin Kanada ve ABD ekonomileri için son derece yıkıcı olabileceği ve bunun misilleme tarifeler dahil karşı önlemler alınmasına yol açabileceği belirtiliyor.

Tarifelerin tüketicilerin ithal mallar için ödediği fiyatları artırarak daha yüksek enflasyona yol açacağı uyarısında bulunuyor.

Misilleme tarifelerin ise ABD'nin ihracatından önemli ölçüde uzaklaşılmasına neden olacağı, bunun da ABD'nin ekonomik büyümesini yavaşlatacağı kaydediliyor.

Tax Foundation'ın verilerine göre, Trump yönetiminin tarifelerinin ekonomik çıktıyı yüzde 0,4 azaltacağı ve vergileri 2025-2034 yıllar arasında 1,2 trilyon dolar artıracağı öngörülüyor.

- ABD yönetimi, Kanada, Meksika ve Çin'den ithalata yeni gümrük vergileri getirdi

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

MİT, Hamas'ın elindeki 5 Taylandlı rehinenin Gazze'de serbest bırakılmasını sağladı

2025-01-30 16:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Baas rejimi döneminde adı dahi anılamayan Hama Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçti

2025-02-01 11:36 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Çocukluk tutkusu ebruyu akademik boyuta taşıyarak meslek sahibi oldu

2025-01-29 13:42 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleri üzerinden kurulan tuzakları darmadağın edeceğiz

2025-01-29 14:28 - Siyaset

Çin medyası, ABD'den, DeepSeek'i hedef alan siber saldırılar yapıldığını iddia etti

2025-01-30 17:43 - Medya

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'ne hayal kırıklığıyla veda etti

2025-01-31 14:02 - Spor

Depremde bacağını kaybeden afetzede, protez bacağıyla hayata tutunuyor

2025-01-31 13:27 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk yargısı sadece Türk milleti adına karar verir

2025-01-30 16:43 - Siyaset

Fenerbahçe'nin 30. Brezilyalısı Anderson Talisca

2025-01-29 15:12 - Spor

Beşiktaş Teknik Direktörü Solskjaer: Play-off'a yükselirsek bu, camiayı birleştirecek bir şey olacak

2025-01-29 21:32 - Spor

İlgili Haberler

İşgalci İsrail'in Gazze'ye terör saldırısından mucizevi bir şekilde kurtulan Filistinli küçük Ali ve annesi yaşadıklarını anlattı

09:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cammu Keşmir, Hindistan ve Pakistan arasında 60 yıldır gerilimin merkezi oldu

19:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye'nin Vatikan eski büyükelçileri, Papa Franciscus ve papalık seçimlerini değerlendirdi

11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Çanakkale'de destanlaşan 57. Alay'ın kahramanları, muharebelerin 110. yılında Conkbayırı'nda anıldı

10:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Depremin psikolojik etkilerine karşı uzmanlardan 'dayanışma' tavsiyesi

15:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

İstanbul'da 74 bin 11 kişi depremin ardından okullarda barındı

23:57 - Gündem

Bakan Işıkhan: Kullanım kolaylığı olan bir SMA ilacını daha geri ödeme kapsamına aldık

23:47 - Siyaset

Türkiye, İran'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı

23:13 - Gündem

Japonya'da bir otel, İsrailli turistlerden savaş suçu işlemediklerine dair taahhüt istedi

22:53 - Dünya

Adana'da gök gürültülü sağanak ve dolu etkili oldu

22:18 - Asayiş