?>

ABD istihbaratının aralarındaki anlaşmaya rağmen Danimarka'yı da izlediği ortaya çıktı

ABD'nin Danimarka'yı "kablo anlaşmasına" rağmen izlediği belirlendi.

Dünya - 4 yıl önce

Denmark

ABD'nin, Danimarka ile yaptığı topraklarından ve karasularından geçen internet ve telekomünikasyon kablolarındaki bilgilere erişimini sağlayan "kablo anlaşmasına" rağmen bu ülkeyi de izlediği belirlendi.

Danimarka devlet televizyonu DR'nin haberine göre, Danimarka Askeri İstihbaratında (FE, Forsvarets Efterretningstjeneste) çalışan ve ismi açıklanmayan bir görevli, 2015 yılında ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) Danimarka'daki bazı bakanlıkları ve şirketleri hedefleyerek bilgi topladığını tespit etti.

Görevli, NSA ile FE arasındaki anlaşmaya rağmen NSA’nın Danimarkalı devlet kurumlarını ve şirketlerini izlemesini üstlerine rapor etti.

Rapora göre, NSA'nın başlıca Danimarkalı hedefleri arasında Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Terma şirketi yer aldı.

İzlemelerin, Danimarka’nın F-16 tipi savaş uçağı yerine, yeni nesil savaş uçağı konusunda karar vereceği sürece denk gelmesi dikkati çekti. Danimarka, 2016 yılında Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarını satın almaya karar verdiğini duyurmuştu.

NSA'nın kablo anlaşmasından yararlanarak Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç ve Norveç’i de izlediği anlaşılmıştı. İzlemelerde e-posta, kısa mesaj ve sohbet içerikleri, telefon aramaları ve konum bilgilerine ulaşabiliyor.

FE'nin ülkedeki istihbarat teşkilatlarını denetleme ve gözetleme yetkisine sahip İstihbarat Teşkilatlarını İnceleme Kuruluna eksik belge ve yanlış bilgiler verdiğinin belgelenmesi üzerine, Savunma Bakanı Trine Bramsen 21 Ağustos'ta Danimarka Askeri İstihbaratında 3 üst düzey yetkiliyi görevden uzaklaştırmıştı.

Kablo anlaşması

Danimarka ile ABD arasında 1990’lı yılların sonlarına dayanan kablo anlaşmasına göre, Danimarka hükümeti, topraklarından ve karasularından geçen internet ve telekomünikasyon kablolarındaki bilgilere ABD'nin erişimine izin veriyor.

Danimarka'nın dünya genelindeki internet ve telekomünikasyon bağlantılarında önemli bir konumda olduğu, özellikle Rusya ile Çin'deki internet ve telekomünikasyon bilgilerinin de Danimarka'daki kablolar üzerinden geçmesi dolayısıyla ABD'nin Danimarka ile yaptığı bu anlaşma sayesinde bilgilere kolayca ulaşabildiği belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kanada'da bir binanın çatısında onlarca kişi gözaltına alındı

2020-11-14 04:01 - Dünya

Rus doğal gaz devinden Türkiye pazarı için kritik hamle

2020-11-17 15:46 - Gündem

Fatih'te 10 bin binayı kapsayan plan düzenlemesine ilgi artıyor

2020-11-12 16:01 - Gündem

İstanbul'da Milli Ağaçlandırma Günü'nde 160 bin 771 fidan toprakla buluştu

2020-11-11 18:26 - Gündem

ABD istihbaratının aralarındaki anlaşmaya rağmen Danimarka'yı da izlediği ortaya çıktı

2020-11-17 19:24 - Dünya

İstanbul'a özel hazırlanan Formula 1 kupası sahibini bekliyor

2020-11-13 14:36 - Spor

IWEC “Yılın Kadın Girişimcisi” ödülüne Dr. Aslı Zuluğ layık görüldü

2020-11-16 17:25 - Ekonomi

Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nde tohumları atılan T-Fashion'a yatırımcı ilgisi

2020-11-13 16:31 - Teknoloji

Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu: Sörloth'ta ilk hak Trabzonspor'undur

2020-11-12 18:51 - Spor

İspanya'da BBVA, Sabadell bankasıyla olası birleşme için ön görüşmelere başladı

2020-11-16 23:51 - Ekonomi

İlgili Haberler

Vatikan, Papa Franciscus'un ölüm sebebini ve vasiyetini açıkladı

22:42 - Dünya

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İslam dünyasıyla güvene dayalı ilişkileri sürdürüyoruz

22:18 - Dünya

BM: Suriye'ye yönelik fon eksikliği alarm verici düzeyde

22:07 - Dünya

İsrail muhalefetinden 'Netanyahu ülkenin güvenliğine zarar veriyor' çıkışı

22:02 - Dünya

ABD Savunma Bakanı Hegseth'ten basın mensuplarına "Signal" tepkisi

21:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Arnavutköy'de bir kişinin İETT otobüsüne zarar vermesi kamerada

23:58 - Gündem

Galatasaray kazandı, Fenerbahçe takıldı, puan farkı 5’e çıktı

23:12 - Spor

Esenyurt'ta tekel bayisindeki silahlı kavgaya ilişkin davada karar açıklandı

22:48 - Gündem

Vatikan, Papa Franciscus'un ölüm sebebini ve vasiyetini açıkladı

22:42 - Dünya

Alanyaspor 3 puanı tek golle aldı

22:27 - Spor