?>

ABD ile Polonya nükleer enerji santrali için anlaşma sağladı

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, nükleer enerji santrali için ABD ile anlaşma sağlandığını bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Morawiecki, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD ile Polonya arasındaki ortaklığın başarıyı getireceğini ifade etti.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile yaptığı görüşmeye değinen Morawiecki, Westinghouse şirketi ile nükleer enerji için anlaşma sağladıklarını belirtti.

Granholm da Polonya'nın 40 milyar dolarlık nükleer projesinin ilk bölümü için Varşova ile anlaşıldığını aktardı.

Söz konusu projenin 100 binden fazla ABD'liye iş imkanı sağlayacağını kaydeden Granholm, bu projenin enerji güvenliği için önemli olduğunu vurguladı.

Granholm, nükleer enerji anlaşmasının Rusya'ya da bir mesaj olduğunu belirterek, "Artık enerjiyi silahlandırmalarına izin vermeyeceğiz. Batı, bu sebepsiz saldırganlığa karşı birlikte dururken, aynı zamanda enerji tedarik zincirlerini çeşitlendirecek ve iklim iş birliğini güçlendirecek." ifadelerini kullandı.

Polonya İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskwa da yapılan anlaşmanın iki ülke iş birliği için önemine dikkati çekerek, "Yeni Polonya-ABD macerası şimdi başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

İnşasına 2026'da başlanacak nükleer santralde ilk reaktörün 2033'te faaliyete geçmesi bekleniyor.

Polonya'nın ilk nükleer santralini Amerikan enerji şirketi Westinghouse inşa edecek

Polonya'nın ilk nükleer santralinin, ABD merkezli nükleer enerji şirketi Westinghouse Electric Company tarafından inşa edileceği bildirildi.

Başbakan Mateusz Morawiecki, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, ülkesinin ilk nükleer enerji projesinin Westinghouse Electric Company'nin "güvenilir teknolojiyle" inşa edileceğini belirtti.

Morawiecki, projenin Polonya-ABD arasındaki güçlü ittifakın başarısının göstergesi olduğunu kaydetti.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, sosyal medya platformu Twitter'dan yaptığı açıklamada, 40 milyar dolarlık projenin ABD'li işçilere 100 binden fazla istihdam yaratacağını söyledi.

Granholm, projenin "Polonya ile ilişkileri güçlendirme konusunda büyük bir adım" olduğunu ifade etti.

Projenin Rusya'ya mesaj olduğuna da işaret eden Granholm, "Onların (Rusya'nın) artık enerjiyi silah olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

Polonya'nın kuzeyinde inşa edilecek santralin ilk üç reaktörünün 2033'te elektrik üretmeye başlaması tahmin ediliyor.

Polonya, ABD ile anlaşma imzalamadan önce Fransa ve Güney Kore'den gelen teklifleri de değerlendirmişti.

Avrupa'da hava kirliliğinde en kötü seviyelerde olan Polonya, daha fazla enerji bağımsızlığı kazanmayı ve eskiyen kömür santrallerinin yerine, uzun yıllardır, nükleer santral inşa etmeyi planlıyor.

Özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve enerjinin araç olarak kullanılması, Polonya'nın alternatif enerji kaynakları arayışına itti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Voleybolda Kadınlar Şampiyonlar Kupası'nın sahibi yarın belli oluyor

2022-10-28 12:03 - Spor

Süper Lig'de 12. haftanın hakemleri belli oldu

2022-10-26 16:36 - Spor

ABD'den Japonya ve Güney Kore'nin savunulmasında 'nükleer dahil tüm kapasite' vu

2022-10-25 15:18 - Dünya

Endonezya'da akut böbrek hasarından ölen çocukların sayısı 157'ye yükseldi

2022-10-27 20:58 - Dünya

Rusya, İngiltere ve ABD 'nin savunma bakanları Ukrayna'daki durumu görüştü

2022-10-23 19:55 - Gündem

Sivasspor, 3 maçlık galibiyet serisini sürdüremedi

2022-10-23 10:23 - Spor

SAHA Girişim kapsamında desteklenen girişimci firmalar ürünlerini SAHA EXPO'da sergiliyor

2022-10-27 16:09 - Teknoloji

AK Parti "Türkiye Yüzyılı" Tanıtım Toplantısı için davetliler salona gelmeye başladı

2022-10-28 15:02 - Siyaset

Kadıköy'de kontrolden çıkan İETT otobüsü araçlara ve müze duvarına çarptı

2022-10-28 12:58 - Asayiş

Kastamonu'da göletin bozulan vanalarını dalgıçlar değiştirdi

2022-10-26 20:23 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Trump yönetimi, 8 Latin Amerika kartelini "yabancı terör örgütü" olarak nitelendirdi

23:57 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Galatasaray ve başkanı Dursun Özbek, PFDK'ye sevk edildi

00:18 - Spor