?>

ABD ile Çin'in yapay zeka çekişmesine başka ülkelerin de katılması bekleniyor

Çin merkezli yapay zeka uygulaması DeepSeek'in yeni modeliyle ABD ve Çin'in bu alandaki rekabeti tırmanırken, başka ülkelerin de bu yarışa dahil olacağı tahmin ediliyor.

Teknoloji - 3 ay önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, bireysel kullanıcıların en çok kullandığı yapay zeka teknolojileri arasında ABD ve Çin merkezli farklı şirketlerin geliştirdiği uygulamalar yer alıyor.

Yapay zeka furyası, Çin'in metinden yazı, görsel ve görüntü üreten modelleri dünyaya açmasıyla yeni bir aşamaya taşındı.

Bu kapsamda, Çin merkezli DeepSeek'in düşük maliyetle ürettiğini açıkladığı son modeli ile Çinli teknoloji devi Alibaba'nın "Qwen 2.5" modeli ABD-Çin yapay zeka çekişmesini tırmandırdı.

Son gelişmelerin ardından ABD merkezli OpenAI şirketinin de ChatGPT "o3" modelini kullanıcılara açması bekleniyor.

Ayrıca "metinden görüntü üretme" modelleri için de ABD ve Çin şirketlerinin rekabeti devam ediyor.

Yapay zeka alanındaki rekabete Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur ve Fransa gibi ülkeler de yatırım ve projelerle dahil olmayı amaçlıyor.

"DeepSeek, ABD ve Çin'in rekabetinin zirveye ulaştığının göstergesi"

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, AA muhabirine, DeepSeek'in yeni modelinin çıkışıyla ülkeler arası rekabette yapay zeka alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Bazı şirketlerin piyasa değerinin birçok ülkenin ekonomisinden büyük olduğuna işaret eden Küçükşabanoğlu, "Son yıllarda teknoloji şirketlerinin artan gücü ve devletlerin şirketlerle ilişkisi, diplomaside yeni stratejiler geliştirilmesine yol açıyor." dedi.

Küçükşabanoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın yemin töreninde teknoloji devlerinin ön sıralarda yer aldığına dikkati çekerek, "Bu törendeki kare, tekno feodalizmin resmen başladığının en büyük kanıtıdır." diye konuştu.

Yapay zekanın 2030'a kadar 15,7 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşmasının öngörüldüğünü bildiren Küçükşabanoğlu, "Geçtiğimiz günlerde Çin'in DeepSeek uygulamasının piyasaya çıkması ve birkaç saat içinde milyonlarca kullanıcıya ulaşması, ABD ve Çin'in her alanda olduğu gibi yapay zeka konusunda da rekabetinin zirveye ulaştığının göstergesi oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Küçükşabanoğlu, ABD ve Avrupa'daki bazı şirketlerin piyasa değerinde düşüş yaşandığını anımsatarak, "ABD ve Çin merkezli şirketlerin bu rekabetini ilerleyen dönemlerde daha sık göreceğiz ve bu rekabet başka ülkelere de sıçrayacak. Yapay zekayla ilgili yaşanan gelişmelere baktığımız zaman, ülkeler yapay zekayı ekonomik değer ve güvenlik açısından değerlendirerek stratejik adımlar atıyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, yapay zeka liginde ilk 20 ülke arasına girebilir"

Yapay zeka alanındaki patentlerin büyük bölümünün Çin'e ait olduğuna işaret eden Küçükşabanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD de yapay zeka çalışmalarına ek kaynak ayırdı. Bu rekabette geri kalmak istemeyen Birleşik Krallık, Fransa ve Birleşik Arap Emirliği gibi ülkeler yapay zeka alanında kamu kurumları oluştururken, Singapur da bu alanda eğitimler vermeye başladı. Bu kapsamda, Birleşik Krallık, kamu kurumlarının koordinasyonunu sağlamak amacıyla yapay zeka ofisi açtı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde Yapay Zeka Bakanlığı ve dünyadaki ilk ve tek Yapay Zeka Üniversitesi kuruldu. Singapur'un 40 yaş üstü çalışanlarına ücretsiz yapay zeka eğitimi vermesi ve Fransa'nın ilk yapay zeka bakanını ataması ve 2024-2030 savunma bütçesinden yapay zekaya 2 milyar avro kaynak ayırması gibi örnekler birçok ülkenin yapay zekayı ana gündemlerine alıp, stratejik bir gereksinim olarak gördüklerinin resmi kanıtıdır."

Küçükşabanoğlu, Türkiye'den çıkan 1 milyar dolar değeri geçen 7 şirketin olduğunu belirterek, Türkiye'nin de yapay zeka rekabetinde ön sıralarda yer almak için stratejik ve köklü adımlar atması gerektiğini söyledi.

Söz konusu adımların başında eğitimin geldiğini vurgulayan Küçükşabanoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle ülkemizde yaşayan 0-21 yaş gençlerimizin yapay zekaya ilgileri, bilgiye çevrilebilir. Daha sonra da bunu girişimcilikle perçinlersek, Türkiye hedeflediği gibi yapay zeka liginde şu an bulunduğu 40'lı sıralardan ilk 20 ülke arasına girebilir. Yeni nesil gençlerimizin DNA'sının teknolojiye yatkınlığı gelecekte Türkiye'ye avantaj sağlayabilir. Yeter ki potansiyelimizi kullanabilelim."

"Yapay süper zekaya" geçiş hızlanabilir

Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış da Çin'in son yıllarda teknolojiye yaptığı yatırımlarla dünyada dengeleri değiştirmeye başladığını anlattı.

Çalış, "Dünyada teknoloji savaşları bütün hızıyla devam etmektedir. Yapay zekaya yatırım yapan ülkelerin bugün ve gelecekte dünyada söz sahibi olacaklarını öngörmek mümkün. DeepSeek'in hızlı yükselişi, 'yapay süper zeka'ya geçiş sürecini hızlandıracak, bu da sektörü dönüştürmeye devam edecek." dedi.

DeepSeek'in 6 milyon dolardan düşük bütçeyle geliştirildiğinin öne sürüldüğüne işaret eden Çalış, şöyle konuştu:

"Bununla birlikte birçok çip üreticisi ve teknoloji şirketinin zarar etmeye başlaması, rekabet sürecinin devam edeceğini göstermektedir. Bu iddia ilk etapta şüpheyle karşılansa da DeepSeek'in bazı stratejik hamleleriyle dünyanın dengesini değiştirdiğini ve buna benzer farklı şirketlerin yakında ortaya çıkacağını ve rekabetin kızışacağını çok rahat şekilde söyleyebilirim."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanlığı 2025'te 55 ülkeyi 'ihracatta hedef ülke' olarak belirledi

2025-01-31 10:03 - Ekonomi

Engellilere bireysel eğitim desteği bu yıl için aylık 6 bin 100 lira oldu

2025-01-30 09:13 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleri üzerinden kurulan tuzakları darmadağın edeceğiz

2025-01-29 14:28 - Siyaset

Bağcılar'da arızalanan İETT otobüsünün yolcular tarafından itilmesi kamerada

2025-01-26 00:47 - Çevre & Seyahat

Futbol Derbisi 2025: En Çok İlgiyi Hangi Maçlar Çekecek?

2025-01-24 16:21 - İnsan&Hayat

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'ne hayal kırıklığıyla veda etti

2025-01-31 14:02 - Spor

Uzmanından 'Alışveriş sepetine en son et ekleyin' tavsiyesi

2025-01-27 12:58 - Sağlık

Depremde bacağını kaybeden afetzede, protez bacağıyla hayata tutunuyor

2025-01-31 13:27 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk yargısı sadece Türk milleti adına karar verir

2025-01-30 16:43 - Siyaset

Beşiktaş Teknik Direktörü Solskjaer: Play-off'a yükselirsek bu, camiayı birleştirecek bir şey olacak

2025-01-29 21:32 - Spor

İlgili Haberler

Yazeka, kaynakları yüksek kalitede seçerek doğru bilgiye erişimi kolaylaştırıyor

15:48 - Teknoloji

Türk bilim insanları, sesten akciğer kanserini erken evrede tespit edebilecek uygulama geliştirdi

15:28 - Teknoloji

Teknopark İstanbul dünya teknoloji devleri için cazibe merkezi olacak

14:57 - Teknoloji

Yapay zekanın geleceği AI Tomorrow Summit 2025'te ele alınacak

13:28 - Teknoloji

STM milli teknolojileriyle TEKNOFEST KKTC'de yerini alacak

13:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den 1381 engelli öğretmen atamasına ilişkin paylaşım

21:02 - Gündem

Yunanistan'ın Zakinthos Adası'nda orman yangını çıktı

20:42 - Dünya

Tahran’da İran EXPO 2025 Fuarı Türkiye'den de iş insanlarının katılımıyla açıldı

20:28 - Gündem

İran'da limandaki patlama sonrası çıkan yangın tamamen söndürüldü, can kaybı 65'e yükseldi

20:23 - Dünya

İspanya Başbakanı, elektrik kesintilerinin sebebinin henüz bilinmediğini açıkladı

20:18 - Dünya