?>

ABD Dışişleri Bakanlığı: Oldukça zor bir konu olan PKK/YPG'ye ilişkin Türkiye ile görüşüyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile görüşmelerindeki en büyük başlıklardan birinin, "oldukça zor ve hassas" bir konu olan Suriye'de terör örgütü PKK/YPG meselesi olduğunu belirtti.

Dünya - 2 ay önce

Washington

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde, AA muhabirinin terör örgütü PKK/YPG konusundaki sorularını yanıtladı.

Miller, ABD'nin Suriye'de SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG'ye olan desteğinin iki ülke arasındaki temel anlaşmazlık noktalarından biri olduğu ve bu konudaki sürecin nasıl ilerlediği sorusuna, Suriye'deki hassas geçiş sürecine atıfta bulunarak cevap verdi.

ABD'li sözcü, Suriye'deki PKK/YPG varlığına ilişkin, "Bu konu, Türk muhataplarımızla üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz son derece hassas ve oldukça zor bir konu. Bu başlık, (Dışişleri) Bakan (Antony) Blinken ile Türk muhatapları arasındaki görüşmelerin büyük bir bölümünü oluşturdu." dedi.

Miller, Türkiye'nin PKK ile mücadelesinin Suriye'deki PKK/YPG'yi de kapsadığı yönündeki soruya yanıt verirken "Türkiye'nin, ABD'nin de terör örgütü olarak tanımladığı bir terör örgütüne, yani PKK'ya, karşı meşru harekete geçme hakkını tanıyoruz." ifadesini kullandı ancak PKK/YPG konusunda daha fazla yorum yapmadı.

Terör örgütü PKK/YPG'nin durumunun Suriye'deki bu hassas süreçte nasıl konumlandırılacağına ilişkin detaylara girmeyen Miller, "Bu konuda NATO müttefikimizle görüşmeler yapıyoruz ve en iyi yolun ne olacağına karar vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

"Tüm taraflara, İsrail hükümeti de dahil, durumu daha da kötüleştirecek eylemler görmek istemediğimizi belirttik"

Suriye'de etnik veya mezhepsel çatışmalara girmeden sağlıklı geçiş sürecinin yürütülmesini arzu ettiklerini belirten Miller, bölgede infial yaratacak ve tansiyonu artıracak her türlü eylemden tüm aktörlerin kaçınması gerektiğini vurguladı.

Miller, "Bu değerlendirmeniz İsrail'i de kapsıyor mu?" şeklindeki soruya, "Tüm taraflara, İsrail hükümeti de dahil, istikrarı artıracak eylemler görmek istediğimizi, durumu daha da kötüleştirecek eylemler görmek istemediğimizi açıkça belirttik." yanıtını verdi.

ABD'li Sözcü, İsrail'in Suriye'de tampon bölgeyi işgal etmesine yönelik ise İsrail'in bu adımının "geçici" olduğunu ve oluşan güç boşluğunda olası terör tehlikesini bertaraf etmek amacıyla atıldığını savundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Seçim vaadini yerine getiren minik başkan, Mesut Özil'i öğrencilerle buluşturdu

2024-12-10 12:08 - Çevre-Hayat

İzmir'de tekstil fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

2024-12-13 00:08 - Asayiş

Yalova'da gönüllü polisler zorlu eğitimlerle gemi adamı olmaya hazırlanıyor

2024-12-13 13:47 - Çevre-Hayat

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ekonomik verileri görüşecek

2024-12-15 13:23 - Ekonomi

Türk üniversiteleri yeşil kampüsleriyle dünya sıralamasında zirvede

2024-12-13 12:53 - Gündem

Hollanda Ticaret ve Kalkınma Bakanı, Hollanda iş dünyasıyla Türkiye'ye geliyor

2024-12-12 13:17 - Ekonomi

İsrail askerlerince öldürülen aktivist Eygi'nin ailesi ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşec

2024-12-11 20:23 - Dünya

Stratcom Summit'24'te "yapay zekada iletişim etiği ve şeffaflık" konusu ele alın

2024-12-14 20:27 - Gündem

Evde bakım yardımları hesaplara yatırıldı

2024-12-16 13:53 - Gündem

ABD yönetimi, Suriye'de geçiş sürecine desteğini yineledi

2024-12-11 00:32 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail, taahhütlerine rağmen Gazze'ye konteyner evlerin girişini engellemeyi sürdürüyor

13:08 - Dünya

Nijer'de askeri yönetimden sivil yönetime geçiş için 5 yıl önerildi

12:37 - Dünya

Fransa'nın Sahraaltı Afrika'da asker sayısı 2 bin 280'e düştü

12:32 - Dünya

İngiltere Savunma Bakanı Healey, Zelenskiy'i savaş döneminde seçim yapmayan Churchill'e be

12:28 - Dünya

Macron ve Zelenskiy, telefonda Ukrayna'da kalıcı barış konusunu görüştü

12:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Özer hakkında iddianame hazırlandı

13:23 - Gündem

Denizlispor Kulübünün doğal gazı borç nedeniyle kesildi

13:18 - Spor

Turizmde en çok karşılaşılan şikayetler tur iptali ve vaatlerin yerine getirilmemesi

13:13 - Gündem

İsrail, taahhütlerine rağmen Gazze'ye konteyner evlerin girişini engellemeyi sürdürüyor

13:08 - Dünya

İstanbul'da kar yağışının yarın da etkili olması bekleniyor

12:58 - Gündem