?>

ABD'de USAID'i feshetme girişimlerini engellemek amacıyla Trump yönetimine dava açıldı

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Uluslararası Kalkınma Ajansını (USAID) kapatma girişimlerini engellemek amacıyla hükümete dava açıldı

Dünya - 2 ay önce

Ankara

ABD basınında 10 bini aşkın USAID çalışanının sayısının yaklaşık 300'e düşürüleceği iddiaları yer alırken, federal çalışanları temsil eden sendikalar, USAID konusunda Trump yönetimini mahkemeye verdi.

Amerikan Dış Hizmetleri Birliği (AFSA) ve Amerikan Hükümet Çalışanları Federasyonu (AFGE), başkent Washington DC'deki federal mahkemeye dava dilekçesini sundu.

Trump, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Hazine Bakanı Scott Bessent, USAID, Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Bakanlığına karşı açılan davada, "USAID'in operasyonlarını durdurma girişimlerine derhal son verilmesi" için ihtiyati tedbir kararı çıkarılması istenen dilekçede, USAID'in operasyonlarının durdurulmasının küresel kriz çıkardığı ve binlerce Amerikalının işini kaybettiği belirtildi.

Dilekçede, USAID için geçici yönetici atanması, binalarının yeniden açılması, internet sayfalarına tekrar erişim sağlanması, çalışanların idari izne çıkarılmasının durdurulması talep edilerek USAID'i feshetme yetkisinin yalnızca Kongre'ye ait olduğu savunuldu.

The New York Times'ın ismini açıklamak istemeyen konuya yakın kişilere dayandırdığı haberine göre, Trump yönetimi 10 bini aşkın USAID çalışan sayısını yaklaşık 300'e düşürecek.

Kalan aktif personelin sağlık ve insani yardım alanında uzman çalışanlardan oluşacağı ifade ediliyor.

USAID ile ilgili tartışmalar

ABD Başkanı Donald Trump, 21 Ocak'ta, başkanlık görevine başlamasının hemen ardından dış yardımlara yönelik kararname imzalamıştı.

Kararnamede, ABD'nin, dış kalkınma yardımı programlarından sorumlu tüm bakanlık ve kurumların dış ülkelere yapacağı ödemeleri keseceği, programın ABD dış politikasıyla uyumunun değerlendirilmesi için 90 günlük inceleme süresi başlatıldığı kaydedilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı da 27 Ocak’ta, bakanlık ve USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulduğunu açıklamıştı.

DOGE'nin başındaki Elon Musk da USAID yöneticileri ile yaşadığı sorun nedeniyle çalışanların "idari izne çıkarıldığını" duyurmuş, ajansın sosyal medya hesapları kapatılmıştı.

Daha sonra Başkan Trump ve Musk, USAID’in kapatılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Associated Press (AP) haber ajansına ve New York Times (NYT) gazetesine yapıldığı belirtilen ödemelere tepki gösteren Musk, AP'ye yapılan ödeme için "vergi mükelleflerinin paralarının israfı" yorumunu yaparken, NYT'ye yapılan ödeme içinse "NYT, hükümet tarafından fonlanan bir gazete" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinde evine girmeyen tek bir vatandaşımızı dahi bırakmayacağız

2025-02-06 19:48 - Siyaset

Kuş gözlemcisi genç, yarıyıl tatilinde Samandağ'da nadir kuş türünü kaydetti

2025-02-03 15:43 - Çevre-Hayat

Çekmeköy'de lastik fabrikasında yangın çıktı

2025-02-01 10:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ile dayanışma içinde, terörün olmadığı, huzur iklimini ortak coğrafyamızda hakim kılacağız

2025-02-04 20:56 - Siyaset

Bakan Işıkhan, İŞKUR Gençlik Programı'na başvuruların 1 hafta sonra başlayacağını açıkladı

2025-02-05 17:31 - Ekonomi

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Trump'a çağrı cihazı hediye etti

2025-02-05 12:42 - Dünya

Depremde bacağını kaybeden afetzede, protez bacağıyla hayata tutunuyor

2025-01-31 13:27 - Çevre-Hayat

Depremin merkez üssünde vefat edenlerin isimleri '04.17' panosunda yaşatılıyor

2025-02-03 01:47 - Çevre-Hayat

TCG Kemalreis ve TCG Salihreis fırkateynleri Doğu Akdeniz'de eğitim yaptı

2025-02-02 16:33 - Gündem

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'ne hayal kırıklığıyla veda etti

2025-01-31 14:02 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 29 Filistinli hayatını kayb

13:42 - Dünya

Rusya: Ukrayna, geçici ateşkese rağmen saldırılar düzenledi

13:17 - Dünya

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: "Lübnanlılar savaş istemiyor, savaşı duymak bile istemiyor"

12:37 - Dünya

Trump yönetimine, uluslararası öğrencilerin yasal statülerini iptal etmesi nedeniyle dava açıldı

11:52 - Dünya

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 10 Filistinli hayatını kayb

11:37 - Dünya

Günün Manşetleri

İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği, İngiliz klasik müzik konserine ev sahipliği yaptı

14:08 - Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, Gazze'ye acil yardım girişi için çağrıda bulundu

14:03 - Gündem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan aktif iş gücü programına ilişkin paylaşım

13:58 - Gündem

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 29 Filistinli hayatını kayb

13:42 - Dünya

Ankara merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli tutuklandı

13:27 - Gündem