ABD'de 2019'a Trump'a yönelik azil süreci damgasını vurdu

ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik Demokratların başlattığı azil süreci 2019'da ülkenin en önemli gündem maddesi olurken, 2020'de de başkanlık seçimlerinin yanı sıra azil süreci tartışmalarının da sıcaklığını koruması bekleniyor.

Dünya - 5 yıl önce

Washington DC

ABD'de 2019'da Başkan Donald Trump'a yönelik azil süreci ve Temsilciler Meclisindeki oylama ülkenin en önemli gündem maddesi olurken, 2020'de de başkanlık seçimleriyle birlikte azil tartışmaları gündemin en sıcak konuları olacak.

ABD'de 2018'in kasım ayında yapılan ara seçimlerin ardından Temsilciler Meclisinde Demokratların çoğunluğu ele geçirmesi, Trump'ın Kongre üzerindeki muhtemel etkisini önemli ölçüde zayıflattı.

Yeni Kongre'nin ocak ayında göreve gelmesinin ardından, "Trump azledilir mi?" sorusu gündemi meşgul etmeye başladı. O günlerde Trump'a yönelik hala süren Rusya soruşturması ise en önemli azil gerekçesi olarak kabul ediliyordu.

Rusya soruşturmasının kapanması Demokratları hayal kırıklığına uğrattı

Ancak Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in yürüttüğü ve toplamda 22 ay süren, Trump ve 2016 seçim kampanyası ekibinin Rusya ile gizli anlaşma yaptığı iddialarına yönelik soruşturmasının Trump aleyhine malzeme olmadan sonuçlanması Demokratları hayal kırıklığına uğrattı.

Mueller, soruşturmaya ilişkin raporunu 22 Mart'ta Adalet Bakanlığına sundu. Adalet Bakanı William Barr ise raporun önemli bulgularını bir mektupla Kongre'ye bildirdi ve Trump'ın Rusya ile gizli bir iş birliği yaptığını gösteren bir sonuca ulaşılamadığını belirtti.

29 Mayıs'ta kameraların karşısına geçen Mueller, Rusya soruşturması dosyasının resmen kapandığını açıkladı.

Ukrayna ile görüşme azil soruşturmasını başlattı

Eylül ayında basına sızan ve 25 Temmuz'da yaptıkları telefon görüşmesinde Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediğini iddia eden muhbir raporu azil soruşturmasının fitilini ateşledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül'de, "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını açıkladı.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki olmadığını savundu. Buna rağmen, Trump'ın ağustos ayında Ukrayna'ya yardımları askıya almış olması tartışmaları körükledi.

Trump, ilk günden bu yana azil soruşturmasını, "Rusya soruşturmasında umduklarını bulamayan Demokratların bir cadı avı" olarak nitelendirdi ve suçsuz olduğunu savundu.

Temsilciler Meclisi, 31 Ekim'de yapılan oylama ile azil soruşturmasının usullerini oyladı ve kamuya açık oturumlar yapılmasını kararlaştırdı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde kamuya açık ilk oturum 13 Kasım'da, son oturum ise 21 Kasım'da yapıldı. Bu süreçte Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili ifade verdi.

Ardından İstihbarat Komitesi hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık'ta Adalet Komitesine sundu. Adalet Komitesindeki ilk oturum ise 4 Aralık'ta yapıldı.

Komite, 13 Aralık'ta azil maddelerini onaylayarak konunun Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna gelmesine kapı açtı.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık'ta yapılan oylamada, "görevini kötüye kullanmak" suçlaması 197 vekilin "hayır" oyuna karşılık 230 oy ile "Kongrenin işleyişini engellemek" suçlaması ise 198'e karşı 229 oy ile kabul edildi.

Azil maddelerinin Senato'ya gönderilmemesi hala sürüyor

Azil sürecinin Temsilciler Meclisindeki etabı bitmiş olsa da azil maddelerinin halen Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Senato'ya sunulmaması tartışılmaya devam ediyor.

Anayasa gereği, azil maddelerinin Senato'ya gitmesi, burada yargılama süreci başlatılması ve nihai oylamada davanın senatörlerin üçte ikisinin oyunu alması durumunda azlin onaylanması gerekiyor.

Ancak Demokratlar, Senato'da "adil bir yargılama" olana kadar maddeleri göndermeyeceklerini belirtirken, Cumhuriyetçiler ve Trump Demokratlar'ın "ellerinin zayıf" olması nedeniyle bu davayı Senato'ya göndermeye korktuğunu vurguluyor.

ABD bu atmosferde 2020'ye giderken, azil süreci tartışmaları bir süre daha sıcaklığını koruyacak gibi duruyor.

2019'da ABD yönetiminin İsrail yanlısı kararları da tartışıldı

Göreve başladığı ilk günden bu yana İsrail lehine aldığı radikal kararlar ile eleştiri oklarının hedefi olan Trump yönetimi bu tutumunu 2019'da da sürdürdü.

Trump'ın 2019'daki en tartışmalı İsrail kararlarından ilki İsrail'in 1967'den bu yana işgali altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri hakkında oldu.

Trump, 25 Mart'ta Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararnamesini imzaladı.

Ardından ikinci karar 18 Kasım'da geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini duyurdu.

Trump yönetiminde yaprak dökümü sürdü

Trump bu görevinde üçüncü yılına yaklaşırken, kabinedeki dikiş tutturulamadı ve bu yıla da istifalar ile görevden almalar damga vurdu.

Trump yönetiminde ilk istifa 7 Nisan'da ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen'den geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise yaklaşık 2 yıllık görevinin ardından Haziran 2019'da görevinden ayrıldı. Sanders'ın koltuğuna ise Donald Trump'ın eşi Melania Trump'ın iletişim direktörü Stephanie Grisham geldi.

Çalışma Bakanı Alexander Acosta da 12 Temmuz 2019'da Trump kabinesine veda ederken, Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, 5 Eylül'de görevinden ayrılacağını açıkladı.

Trump kabinesinde 2019'un en büyük ayrılığı ise Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton cephesinden geldi. Trump, 10 Eylül'de özellikle İran ve Venezuela konusunda karşı karşıya geldiği iddia edilen Bolton'ın görevinden ayrıldığını açıkladı.

ABD'yi 2020'de seçim telaşı saracak

ABD'de 2020'de azil tartışmalarının yanı sıra Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri de önemli bir gündem maddesi olacak.

Ülkede seçim maratonu 3 Şubat'ta Iowa’daki ilk ön seçimle partiler içindeki başkanlık seçim yarışıyla resmen başlayacak. Ön seçimler çeşitli aralıklarla eyaletlerde yapılacak.

Demokrat Parti, 13-16 Temmuz'da, Cumhuriyetçi Parti ise 24-27 Ağustos'ta parti kongrelerini gerçekleştirerek başkan adayının belirleneceği oylamayı yapacak.

ABD'de başkan seçimleri ise 3 Kasım 2020'de yapılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ali Kavak'ın Moskova'daki Türk narenciye ürün tanıtım toplantısına Rus medyasından geniş ilgi

2019-12-26 06:27 - Özel Haber

Anensefali hastası bebek azmiyle doktorları bile şaşırtıyor

2019-12-26 18:17 - Çevre-Hayat

Annelik umutlarını yaşatmak için yumurtalarını dondurdu

2019-12-26 16:52 - Sağlık

Kırım'a ulaşmak artık daha kolay!

2019-12-24 05:56 - Özel Haber

Sputnik ve RT Yayın Yönetmeni Simonyan, Putin'in Türkçe bilgisini övdü

2019-12-23 06:23 - Özel Haber

Derin Dalga -Bölüm 6- Vurgun

2019-12-22 09:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Görme engelli çocukları için ailece müzisyen oldular

2019-12-21 18:12 - Çevre-Hayat

Kalp nakli için bekleyen hasta, yapay kalple tedavi edildi

2019-12-21 14:53 - Genel

Iğdır'da Kızılkuş ailesi dünyanın zirvesine sporcu yetiştiriyor

2019-12-24 17:29 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin Bakü eski Büyükelçisi Kılıç: Azerbaycan benim vatanımdır!

2019-12-21 07:14 - Özel Haber

İlgili Haberler

Türkiye'nin eğittiği Somalili subaylar göreve başladı

18:48 - Dünya

İran'da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oy verme süresi uzatıldı

18:03 - Dünya

İngiltere'de farklı etnik gruplardan 87 milletvekili Meclise girmeye hak kazandı

17:27 - Dünya

Yeni İngiltere Başbakanı Starmer: "Değişim için çalışmaya hemen başlayacağız"

17:22 - Dünya

Danimarka'dan vatandaşlarına İsrail için seyahat uyarısı

17:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Yumaklı: 1 milyar 879 milyon lira destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarıldı

19:02 - Ekonomi

Türkiye'nin eğittiği Somalili subaylar göreve başladı

18:48 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya, UEFA'nın Merih Demiral kararını kınadı

18:27 - Gündem

Lucescu'ya göre EURO 2024'te sürprizi Türkiye ve İsviçre yapacak

18:22 - Spor

Bahçeli: Merih Demiral'a 2 maç men cezası tasvibi imkansız, skandal bir karardır

18:17 - Gündem