?>

ABD büyükelçisinin Almanya'yı eleştirmesi tepki çekti

Alman hükümeti, ABD'nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell'in sözlerine açıklık getirmesini istiyor.

Dünya - 7 yıl önce

BERLİN

Alman hükümeti, ABD'nin yeni Berlin Büyükelçisi Richard Grenell'in, Almanya'yla ilgili sözlerine açıklık getirmesini bekliyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Christofer Burger, başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Grenell'in verdiği röportajı not ettiklerini belirterek "Öncelikle ABD tarafından, bu ifadelerin, söylendiği gibi kullanılıp kullanılmadığı konusunda bilgi istedik. Büyükelçi Grenell'in daha sonra, söylediği sözlerin bazılarının algıladığı gibi anlaşılmasını istemediği yönündeki açıklamalarını da not ettik." diye konuştu.

Yeni göreve gelen Büyükelçi Grenell'in çarşamba günü Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Andreas Michaelis'e ilk ziyaretini yapacağını kaydeden Burger, "Bu da açıklamalarının nasıl anlaşılmasını istediğini izah etmesine imkan verecektir." dedi.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Thorsten Schaefer-Gümbel, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Avrupa vatandaşları, ne şekilde seçim yapacaklarını Trump'a kul köle olan birinden öğrenecek değiller. Demokratik tartışmalara bu şekilde karışan bir ABD büyükelçisi, doğru yerde değildir." ifadesini kullandı.

SPD'nin eski genel başkanı ve milletvekili Martin Schulz da Alman Haber Ajansına (DPA) yaptığı açıklamada, Büyükelçi Grenell'in tümüyle yanlış hareket ettiğini ve bu görev için uygun olmadığını savunarak "Grenell bir diplomat gibi değil, aşırı sağcı sömürgeci bir subay gibi davranıyor." şeklinde konuştu.

"Büyükelçiler, siyasi hareketlerin değil, kendi devletlerinin temsilcileridir." diyen Schulz, ABD Başkanı Donald Trump'ın böyle bir büyükelçi atamasının ise şaşırtıcı olmadığını kaydetti.

ABD’nin aşırı sağcı internet haber sitesi Breitbart’a konuşan Grenell, Almanya’nın yürüttüğü diplomasinin arkasında “inanılır bir askeri tehdit” koyamadığını belirterek “Çalışan bir denizaltıları yok. Şu anda hazırlıklı bir orduya sahip değiller.” demişti.

Almanya'yı bütçesinde savunma harcamalarına yeterince pay ayırmamakla da eleştiren Grenell, Trump’ın kendisine verdiği görevler arasında, Almanya’nın NATO üyesi olarak yaptığı savunma harcamalarını artırmasını sağlamanın yer aldığını söylemişti.

“Almanya Avrupa’nın en büyük ekonomisi. NATO’ya taahhütleri var ve bu konuda ciddi olmaları gerekiyor." diyen Grenell, Almanya’nın taahhüdünü yerine getirmesini beklediklerini, bu konuda halen “ciddi bir plan” görmediklerini de kaydetmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in izlediği göçmen politikasını da eleştiren Büyükelçi Grenell, Merkel’in, göçmenler konusunda “düzgün bir şekilde uygulanan bir planı” olmamasının siyasi bedelini de ödediğini belirtmişti.

Muhabir: Evren Aydemir

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünyanın en değerli 3'üncü şirketi oldu

2018-05-30 08:32 - Dünya

Türkiye 560. maçına çıkıyor

2018-06-04 15:46 - Spor

AK Parti Sözcüsü Ünal: Avrupa'da, Amerika'da bizim kaybetmemiz için kampanyalar yürütüyorlar

2018-06-04 01:07 - Politika

'Çikolata kisti depresyon nedeni olabilir'

2018-05-30 18:32 - Sağlık

'Kurbağa avcılarını' görüntüledi ödülleri topladı

2018-06-01 18:02 - Kültür Sanat

İtalya'da Cumhuriyet Bayramı kutlandı

2018-06-03 00:57 - Genel

Hakkari doğalgaza kavuşuyor

2018-05-31 15:38 - Genel

ABD büyükelçisinin Almanya'yı eleştirmesi tepki çekti

2018-06-04 20:02 - Dünya

Peugeot, Roland Garros 2018'de yeni iletişim kampanyasını başlattı

2018-05-29 14:33 - Genel

Muvazzaf albayın evinden FETÖ elebaşının vaaz CD'si çıktı

2018-06-04 13:02 - Gündem

İlgili Haberler

Gazze'de şiddetli yağış ve rüzgar yerinden edilenlerin çadırlarını uçurdu

13:28 - Dünya

Avustralya'daki yangında 5 gün içinde Mount Remarkable Milli Parkı'nın yüzde 15'i yok

13:17 - Dünya

Almanya'da geçen yıl Müslümanlara yönelik suçların sayısı arttı

13:08 - Dünya

Özbekistan, 2025'te önemli uluslararası toplantılara ev sahipliği yapacak

12:42 - Dünya

ABD'de, Sağlık Bakanlığı'nda çalışan binlerce personelin işine son verilebileceği iddia edildi

11:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Yüksekovaspor'da hedef Hakkari'nin Kadınlar Süper Ligi'ndeki ikinci temsilcisi olmak

13:38 - Spor

Mısır Türkiye ile turizmde işbirliğini genişletmek istiyor

13:33 - Ekonomi

Gazze'de şiddetli yağış ve rüzgar yerinden edilenlerin çadırlarını uçurdu

13:28 - Dünya

Avustralya'daki yangında 5 gün içinde Mount Remarkable Milli Parkı'nın yüzde 15'i yok

13:17 - Dünya

Fenerbahçe, UEFA listesine Skriniar, Talisca ve Kostic'i ekledi

13:13 - Spor