?>

ABD, Batı Afrika ve Sahel bölgesinde artan şiddet için Rusya'yı suçladı

ABD, 10 Ocak'ta yapılan BMGK, Kremlin tarafından desteklenen Rus güvenlik şirketi Wagner'i, Afrika ülkelerinin iç işlerine karışmakla ve güvenlik sorunları yaşanan Sahel bölgesinde “şiddet içeren aşırıcılığı artırmakla” itham etti.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Richard Mills, Güney Afrika ve Sahel bölgesine yönelik BMGK toplantısında, Wagner'i, aşırılıkçı şiddeti engellememek, ülkelerin kaynaklarını talan etmek, insan hakları ihlalleri yapmak ve BM personeli ile barış koruma güçlerinin güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.

Mills, Sahel bölgesinde yaşanan insani, politik ve güvenlik krizinin aşırılıkçı şiddetin gücü ve etkisini büyük ölçüde artırdığını, ABD'nin bölgedeki demokratik gerilemeden derin kaygı duyduğunu ve bölge ülkelerinin demokratik seçimlerle iktidara gelecek sivil yetkililerle yönetilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

İngiltere'nin BM Büyükelçisi Yardımcısı James Kariuki ise Mali, Burkina Faso ve Çad Gölü Havzası'ndaki güvenlik sorunlarına işaret ederek, istikrarsızlığın Batı Afrika ülkelerine yayılabileceğine dair endişesini dile getirdi. Kariuki, "Wagner Grubu'nun bölgedeki istikrarsızlıkta büyük rolü var, Wagner çözümün değil, sorunun bir parçasıdır." dedi.

Fransız diplomat Isis Jaraud-Darnault ise Wagner'in uyguladığı "yöntemlerin" terörle mücadelede tamamen etkisiz olduğunu vurgulayarak, Mali'de 30'dan fazla sivilin öldürülmesi iddiaları ve doğal kaynakların yağmalanması da dahil, Wagner'in insan hakları ihlallerinin "menfur" ve yıkıcı etkisine dikkati çekti.

Rus diplomat, ABD'nin iddialarını reddetti

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Anna Evstigneeva da söz konusu iddiaları reddederek, Moskova'nın Mali Geçiş Dönemi Hükümeti ve diğer Afrika ülkeleriyle karşılıklı yardım anlaşmaları yaptığını, bu suçlamaların "Rusya'nın Mali'ye yardımını lekelemek maksatlı" olduğunu savundu.

Evstigneeva, bazı ülkelerin Rusya'yı Afrika ülkelerinin kaynaklarını yağmalamak ve terör tehdidinin büyümesini kolaylaştırmakla itham ettiğini belirterek, bu ülkeleri tüm dünyada, Afrika'da, özellikle de Libya bölgesinde aynısını yapmakla suçladı.

Rus diplomat Evstigneeva, Rusya'nın da bölgedeki terör tehdidinin, etnik ve toplumlar arası çatışmaların, organize suçlar ve uyuşturucu trafiğinin artmasından, 2022'nin ikinci yarısında silahlı gruplar tarafından çok sayıda sivilin öldürülmesinden kaygı duyduğunu belirtti.

Evstigneeva, 30 Haziran'da Fransız Terörle Mücadele Gücü ve bu gücün komutası altındaki Takuba Görev Gücünün, Mali Geçiş Hükümetiyle anlaşma olmaksızın bölgeden çekildiğini, bunun bölge güvenliğine kısa vadede olumsuz etki ettiğini ancak Rusya'nın Mali'ye desteği sonrasında olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Silahlı gruplar, bölgede güvenliği tehdit ediyor

BM Batı Afrika ve Sahel Ofisi Bölge Direktör Yardımcısı Giovanie Biha, bölgenin büyük bir bölümünde güvenliğin, silahlı gruplar, aşırılıkçılar ve suç örgütlerinin faaliyetleri nedeniyle yeniden bozulduğunu belirtti.

Sahel bölgesindeki 10 bin okulun kapalı olduğunu, milyonlarca çocuğun eğitim hakkından mahrum kaldığını vurgulayan Biha, yaklaşık 7 bin sağlık merkezinin kapandığına işaret etti.

Biha, silahlı grupların bölgede üstünlük sağlamak ve kaynakların kontrolü amacıyla mücadele içinde olduğunu hatırlatarak, bunun benzeri görülmemiş güvenlik ve insani sorunlara, sosyopolitik istikrarsızlığa yol açtığını, durumun iklim değişikliği ve Ukrayna Savaşı nedeniyle orta çıkan gıda krizinin de etkisiyle daha da kötüleştiğini belirtti. Biha, Gine Körfezi'nde artış gösteren saldırıların daha kuzeydeki kara ülkelerinin ulaştırma yollarını tehdit ettiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, "gıda güvensizliği" tehlikesine işaret etti

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu hafta yayınladığı raporda, bölgede 18,6 milyon kişinin "gıda güvensizliği" tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, Haziran 2022 sonundan itibaren ise bu sayıya 5,6 milyon kişinin eklendiği, Burkina Faso, Nijer ve Nijerya'nın durumdan en kötü etkilenen bölgeler olduğunu belirtti.

Raporda, tüm Sahel bölgesinde 6,3 milyon kişinin yerlerinden olduğu, Haziran 2022'den itibaren bu sayının 300 bin kişi arttığı ifade edildi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Komisyon Başkanı Omar Alieu Touray da Mali, Gine ve Burkina Faso'da iki yıl içinde demokratik seçimlerin yapılacağını belirtti.

Mali'de 2020, Gine'de 2021 ve Burkina Faso'da Ocak 2022'deki darbelerin ardından Şubat 2022'de Gine Bissau'da da bir darbe girişimi yaşanmış ve yaklaşık 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Batı Afrika'dan 15 ülkenin üye olduğu ECOWAS, girişim sonrası Gine Bissau'ya istikrar ve barış gücü konuşlandırmıştı.

Bölgelerdeki isyancılara karşı mücadele eden ulusal ordular, Birleşmiş Milletler (BM), Fransa ve Rusya gibi dış aktörlerle işbirliği yapıyor.

Afrika'da Rus paralı askerlerin varlığı

Afrika'da Wagner ile Patriot, Sewa Security Service ve RSB gibi Rus güvenlik şirketleri faaliyet gösteriyor.

Rus paralı askerler, yerel orduları eğitmek, önemli isimleri korumak, hükümet dışı silahlı gruplarla mücadele etmek, maden ve mineral bölgelerini korumak gibi görevler yapıyor.

Afrika'da varlığı en fazla bulunan Rus güvenlik şirketi Wagner, Angola, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Madagaskar, Mali, Mozambik, Sudan ve Zimbabve'de bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Prens Harry, kitabında Kraliçe'nin ölümünü BBC'nin sayfasından öğrendiğini yazdı

2023-01-06 15:29 - Magazin

Böyük şair və dəyərli el ağsaqqalı, Soltan Abbas! -Namiq Hacıheydərli yazdı-

2023-01-09 18:34 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Almanya'da vefat eden yazar Yaşar Kaplan son yolculuğuna uğurlandı

2023-01-10 21:02 - Medya

Duma Başkanı Volodin: Yabancı şirketlerin yaklaşık yüzde 76'sı Rusya'da kaldı

2023-01-10 20:59 - Özel Haber

'İleri Dönüşüm Sergisi' Nevçarşı'da sanatseverlerle buluştu

2023-01-05 21:57 - Kültür Sanat

Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemilev’in Kırım Tatarları üzerinde selefi İslam siyaseti -Ünver Sel yazdı-

2023-01-08 19:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

CREA: AB'nin petrol ambargosu, Rusya'ya günde 160 milyon avro kaybettiriyor

2023-01-11 10:04 - Dünya

Eşarp Nasıl Kullanılır?

2023-01-05 10:03 - İnsan&Hayat

Alman medyasından Türkiye’nin güçlenen savunma sanayisine övgü

2023-01-09 23:29 - Medya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 2-8 Ocak Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı

2023-01-09 22:28 - Medya

İlgili Haberler

ABD, İsrail ile Lübnan arasında ateşkesin 'yakın' olduğunu bildirdi

10:18 - Dünya

İsrail, Gazze'nin farklı yerlerine düzenlediği saldırılarda 12 Filistinliyi öldürdü

08:17 - Dünya

Trump, Çin, Kanada ve Meksika'ya yönelik yeni tarife planlarını açıkladı:

08:07 - Dünya

Lübnanlı milletvekili, İsrail ile ateşkes anlaşmasının neredeyse tamamlandığını söyledi

02:07 - Dünya

NATO Askeri Komitesi Başkanı Bauer, işletmeleri savaş senaryosuna hazırlıklı olmaya çağırdı

01:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Lucas Torreira, Galatasaray formasıyla 100. maçına çıkmaya hazırlanıyor

11:13 - Spor

Eski manken Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

11:07 - Gündem

Doğu Anadolu'da kar yerini dondurucu soğuklara bıraktı

11:03 - Gündem

Üçlü Danışma Kurulu yarın toplanacak

10:58 - Ekonomi

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu, 3. Yatırım Zirvesi'ni değerlendirdi

10:47 - Ekonomi