NEW YORK-Övünç Kutlu
ABD'nin Iowa Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Douglas Jones, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de en yaygın olarak kullanılan elektronik oy verme sisteminin açıklarının olduğunu söyledi. Jones, geçmişte, Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerden ABD'ye siber saldırıların yapıldığı iddialarını hatırlatarak, ABD seçim sisteminde kullanılan teknolojinin açıklarına işaret etti.
Elektronik oy verme işleminde kullanılan makinelerin çoğunun "korsan saldırıya" maruz kalabileceğinin, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarla ispatlandığının altını çizen Jones, seçimlerde siber güvenlik önlemleriyle ilgili tavsiyelerde bulundu.
Jones, ABD genelinde 5 binden fazla yerel seçim alanı olduğu bilgisini paylaşarak, seçim sonuçlarını etkileyecek bir siber saldırının, söz konusu seçim alanlarını hedef almak yerine, oyların toplandığı idari bölgelere yöneltilebileceğini ifade etti.
Herhangi bir siber saldırının önüne geçmek için idari bölgelere gelen toplam oyların sıklıkla yazılı olarak kaydedilmesi ve bağlı oldukları eyalet merkezlerine gönderilmesi gerektiğini vurgulayan Jones, eyalet bazında seçmen veritabanlarının yine de siber saldırıya açık olduğuna dikkati çekti.
Jones, başkan adaylarının kazanmak için çok çaba sarf ettiği ve seçimlerde Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen "salıncak eyaletlerin" siber saldırılar için daha cazip olduğunu sözlerine ekledi.
"Elektronik oy makineleri 10 yıldan eski"
New York Üniversitesinin 2015'te yaptığı bir araştırma, yerel seçim alanlarında kullanılan elektronik oy kullanma makinelerinin günün teknolojik şartlarına uymayan yazılım ve donanım özelliklerine sahip olduğuna dikkati çekiyor.
"Amerika'nın Oy Makineleri Risk Altında" adlı araştırma, bu makinelerin 10 yıldan eski olduğunu ve yerel seçim alanlarının yeni makineler satın almak için yeterli maddi imkanlarının bulunmadığını ortaya koydu.
ABD'de başkanlık seçimlerinde 30'dan fazla eyaletin internet üzerinden oy kullanma imkanı tanıdığına da işaret edilen araştırmada, bunun, sistemi siber saldırılara ve seçim sonuçlarını manipülasyona daha da açık hale getirdiği vurgulandı.
Amerikan istihbarat yetkilileri ise doğrudan 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerine yönelik siber saldırı tehdidine karşı hazırlıklı olduklarını, dışarıdan bir siber saldırı olasılığının çok düşük olduğunu belirtiyor.
dikGAZETE.com