?>

ABD Başkanı Trump: Faizler tüm dünyada düşmeli

ABD Başkanı Donald Trump, faiz oranlarının tüm dünyada düşmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi - 3 ay önce

Ankara

ABD Başkanı Donald Trump, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 55. Yıllık Toplantılarına video konferans ile katıldı.

Suudi Arabistan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) petrol fiyatını düşürmesi gerektiğini belirten Trump, "Ayrıca Suudi Arabistan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünden petrol maliyetini azaltmalarını isteyeceğim. Düşürmeniz lazım ki seçimden önce düşürmemenize şaşırdım. Eğer fiyat düşseydi, Rusya-Ukrayna Savaşı hemen biterdi. Şimdi fiyat, savaşın devam etmesi için yeterince yüksek." diye konuştu.

Petrol fiyatının yanı sıra faizlere de değinen Trump, "Faiz oranlarının derhal düşmesini talep ediyorum. Aynı şekilde faizler, tüm dünyada düşmeli." dedi.

Trump, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Başkan Putin ile bu savaşı bitirmek için görüşebilmeyi isterim. Bunun sebebi ekonomik ya da başka bir şey değil, milyonlarca canın kaybedilmesi." dedi.

"Düzensiz göçmenler konusunda "hızlı adımlar"

Trump, ABD'ye çok sayıda düzensiz göçmen geldiğini belirterek, başkanlık görevine başladıktan sonra bu konuda "hızlı adımlar" attıklarını söyledi.

Düzensiz göçmenler meselesini "işgal" olarak niteleyen Trump, "göç, suç ve enflasyon" konularında eski Başkan Joe Biden hükümetini suçladı.

Trump, göreve başladıktan sonra birçok kararname imzaladığına dikkati çekerek, bu kararnamelerle "yaşam maliyetini ve suç oranlarını azaltmak, enflasyonu düşürmek" gibi hedefleri olduğunu kaydetti.

Başkanlığının ilk gününde Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini anımsatan Trump, "Saçma ve inanılmaz seviyede israfçı 'Yeşil Yeni Anlaşma'yı sonlandırdım. Ben ona 'Yeşil Yeni Aldatmaca' diyorum." ifadelerini kullandı.

"Kripto konusunda dünyanın başkenti haline gelecek"

Trump, üretim ve kripto konusunda iş insanlarını ABD'de yatırım yapmaya çağırarak, şunları kaydetti:

"ABD dünyada en yüksek miktarda petrol ve doğal gaz olan ülke ve bunu kullanacağız. Böylece yalnızca görünürde mal ve hizmetlerin maliyeti azalmayacak ayrıca ABD'yi üretim süper gücü ve yapay zeka ile kripto konusunda dünyanın başkenti haline getirecek."

Suudi Arabistan'ın ABD'ye 600 milyar dolarlık yatırım yapacağının haberini aldığını aktaran Trump, "Harika bir adam olan Veliaht Prens'ten (Muhammed bin Selman) bunu bir trilyona yuvarlamasını isteyeceğim. Yapacaklarına inanıyorum çünkü onlara iyi davrandık." ifadelerini kullandı.

"Biz olmasaydık (Orta Doğu'da ateşkes) gerçekleşemezdi"

Trump, ekibinin daha göreve gelmeden Orta Doğu'da bir ateşkes anlaşmasını müzakere ettiğini belirterek, "Biz olmasaydık bu gerçekleşemezdi." dedi.

Rusya-Ukrayna konusuna dikkati çeken Trump, iki ülke arasında bir barış anlaşması sağlanmasına yönelik çabaların devam ettiğini söyledi.

Trump, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri kimsenin böyle bir savaş görmediğine işaret ederek, "Buna son vermenin zamanı geldi." diye konuştu.

ABD'nin kuruluşunun 250. yıl dönümünün yaklaştığını hatırlatan Trump, Dünya Kupası ve Olimpiyatlar gibi önemli etkinliklerin de yaklaşmakta olduğunu kaydetti.

Trump, dört günde diğer yönetimlerin dört yılda çalıştığından fazla çalıştıklarını belirterek, "Daha yeni başlıyoruz." ifadesini kullandı.

ABD'nin büyük acılar çektiği değerlendirmesinde bulunan Trump, ülkeyi her zamankinden "daha büyük, daha güçlü, daha iyi hale" getireceklerini söyledi.

Yeni döneminde ABD politikaları

Trump, ABD'deki tüm devlet sansürünü durdurmak için idari emir imzaladığına dikkati çekti.

ABD'deki ifade özgürlüğünü kurtardığını kaydeden Trump, kolluk kuvvetlerinin ABD halkına ve siyasetçilere karşı silahlandırılmasına son verdiğini, adil, eşit ve tarafsız hukukun üstünlüğünü yeniden tesis ettiğini dile getirdi.

Trump, "Yönetimim, tüm ayrım gözeten çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık saçmalıklarını ortadan kaldırmak için harekete geçti." ifadesini kullanarak, ABD'nin bir kez daha "liyakata dayalı" bir ülke haline geleceği sözünü verdi.

Erkek ve kadın olmak üzere sadece iki cinsiyet olduğunu savunan Trump, kadın sporlarına hiçbir erkeğin katılmayacağını, ABD'nin resmi politikası haline getirdiğini ifade etti.

Trump, ABD'de "sağduyuyu yeniden tesis ederek", yurt dışında da güç, barış ve istikrarı geri getirmek için hızla hareket edileceğini belirterek, tüm NATO ülkelerinden savunma harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 5'ine çıkarmalarını isteyeceğini söyledi.

Diğer NATO ülkelerinin daha önce sadece yüzde 2'lik bir miktar ödemesi gerektiğine ve çoğu ülkenin ödemediğine dikkati çeken Trump, farkı geçmişte ABD'nin ödediğini ve bunun adil olmadığını anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Donald Trump döneminde küresel kriz haritası nasıl şekillenecek?

2025-01-21 12:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kan bağışlarken şüphelenilen karaciğer yetmezliğinden ablasının donör olmasıyla kurtuldu

2025-01-21 11:48 - Çevre-Hayat

Yurt içinde gözler Merkez Bankasının faiz kararında

2025-01-18 12:03 - Ekonomi

Avustralya Açık'ta Djokovic ve Zverev çeyrek finale çıktı

2025-01-19 15:13 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajı

2025-01-22 01:42 - Siyaset

Almanya Başbakanı Scholz: Gazze'de sivil halk çok büyük acılar çekti

2025-01-19 20:38 - Dünya

Çin, Kırgızistan'da 100 megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali inşa edecek

2025-01-21 15:47 - Ekonomi

Fransa'da, Paris ve Maccabi Tel-Aviv basketbol takımlarının karşılaşması protesto edildi

2025-01-17 09:46 - Spor

James Harden, NBA normal sezonlarında en fazla sayı atan 15. oyuncu oldu

2025-01-17 12:17 - Spor

Starbucks, kurumsal ekibinde işten çıkarmalara hazırlanıyor

2025-01-18 07:37 - Dünya

İlgili Haberler

TEB'den 2025'in ilk çeyreğinde 2 milyar 188 milyon lira net kar

20:57 - Ekonomi

İngiltere, Suriye'de bazı hükümet kurumları da dahil 12 kurum ve kuruluşa yaptırımları kaldırdı

19:47 - Ekonomi

IMF, Suriye'nin kurumları yeniden inşasına ve dünya ekonomisine dahil olmasına yardımcı olacak

19:38 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Depremin ardından mevcut aramaların yüzde 75'ini karşıladık

18:58 - Ekonomi

TSB: Sigorta sektörü olası büyük Marmara depremine hazır

18:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kırıkkale'de sağanak su baskınlarına neden oldu

21:48 - Gündem

Fransa'da bir çiftçinin arazisinde 150 tondan fazla altın tespit edildi

21:42 - Dünya

İstanbul'da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 291 artçı sarsıntı kaydedildi

21:32 - Gündem

Deprem öncesi gelen erken uyarı bildirimleri hayati önem taşıyor

21:27 - Gündem

TEB'den 2025'in ilk çeyreğinde 2 milyar 188 milyon lira net kar

20:57 - Ekonomi