?>

ABD Başkanı Trump: Biden, Rusya-Ukrayna savaşına izin vererek korkunç bir iş yaptı

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması konusunda eski Başkan Joe Biden'ı suçlayarak "Biden, bu savaşın başlamasına izin vererek korkunç bir iş yaptı. Bu savaş hiç başlamamalıydı." dedi.

Dünya - 1 ay önce

Washington

Amerikan Fox News kanalına verdiği röportajda Rusya-Ukrayna savaşını değerlendiren Trump, savaşın bir an önce sona ermesi gerektiğini belirtti.

Her iki tarafın da yüzbinlerce askerini kaybettiğini ifade eden Trump, "Bu, hiç başlamaması gereken bir savaştı. Biden, bu savaşın başlamasına izin vererek korkunç bir iş yaptı. Hiç başlamamalıydı." değerlendirmesini yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'ya saldırması konusunda suçlayan Trump, "Putin bunu hiç yapmamalıydı. Artık bu savaşın bitmesi gerekiyor. Ruslar 850 bin, Ukraynalılar 700 bin asker kaybetti." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın müzakere masasına oturmaması halinde bu ülkeye ciddi yaptırımlar ve gümrük vergileri getireceği uyarısını tekrarlayan Trump, "Bunu yapmak istemiyorum, Rus halkı büyük bir halk, Rusları seviyorum. Ancak bu savaş sona ermeli. (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy de anlaşmak istiyor." diye konuştu.

Ukrayna'daki savaşın bu kadar uzamasında Biden yönetiminin çok etkisi olduğu görüşünü yineleyen Trump, Ukrayna'ya bu kadar silah vermeselerdi, bu savaşın daha önce bitirilebileceğini vurguladı.

"İran'la yeni bir nükleer anlaşmanın mümkün"

İran'ın Orta Doğu'da "zararlı eylemlerde bulunduğunu" ve bunu engelleyeceklerini ifade eden Trump, bu konuda her türlü tedbiri alacaklarını vurguladı.

Trump, bir soru üzerine, İran'ın asla nükleer silahlara sahip olmayacağını ve kendisinin 2020'deki seçimleri kazanması halinde "bir hafta içinde İran'la nükleer anlaşmayı yaparak bu ülkenin nükleer silahtan tamamen uzaklaştırılabileceğini" ancak Joe Biden yönetiminin bu süreci yönetemediğini savundu.

"İranlıların harika bir ülkeye sahip olmalarını istiyorum, onların büyük bir potansiyeli var, insanları inanılmaz. İran hakkında söylediğim tek şey, nükleer silaha sahip olamayacakları." diyen Trump, "Anlaşmanın düzgün bir şekilde hazırlanması halinde İran'ın nükleer silah elde edemeyeceğinden kesinlikle emin olmanın yolları var." değerlendirmesini yaptı.

İran'la yeni bir nükleer anlaşmaya, maddelerinin dikkatlice müzakere edilmesi koşuluyla kapı aralayan Trump, böyle bir anlaşma için belki "10 kez doğrulama" yapmaları gerekeceğini söyledi.

İran'ın nükleer silaha sahip olması halinde başka birçok ülkenin de nükleer silah sahibi olmak isteyeceğini ve bunun bir "felaket" olacağını kaydeden Trump, Tahran'ın hiçbir şekilde nükleer silaha sahip olmasını istemediklerini vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'nin Chicago kentinde soğuk hava uyarısı yapıldı

2025-01-22 01:13 - Dünya

BAE'de görev süresi biten Türk Büyükelçi Tunçer'e "Zayid Nişanı" takdim edildi

2025-01-20 16:37 - Dünya

Şanlıurfa'da tekstil fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

2025-01-17 15:47 - Asayiş

Bodrum FK, Eyüpspor maçının hazırlıklarını sürdürdü

2025-01-22 15:17 - Spor

Los Angeles'taki yangınlarda, California'nın son 40 yıldaki en geniş kentsel alanı yandı

2025-01-18 07:43 - Dünya

Mersin'de geliştirilen insansız deniz aracı OKHAN tanıtıldı

2025-01-17 19:43 - Teknoloji

Beşiktaş-Athletic Bilbao karşılaşmasını Avusturyalı hakem Julian Weinberger yönetecek

2025-01-20 12:43 - Spor

ABD Başkanı Trump, Kanada ve Meksika'ya uygulamayı planladığı tarifeler için 1 Şubat'ı işaret etti

2025-01-21 06:03 - Dünya

Yıldız Dağı Kayak Merkezi'nde oteldeki patlamada yaralanan 4 kişiden 1'i taburcu edildi

2025-01-22 10:18 - Gündem

Karadeniz'de üç ildeki 128 köy yolunda karla mücadele çalışmaları devam ediyor

2025-01-21 14:47 - Çevre & Seyahat

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump'tan Almanya'daki seçim sonuçları için ilk değerlendirme

22:47 - Dünya

Vatikan: Papa'nın durumu kritik ancak dün akşamdan beri solunumla ilgili başka kriz yaşamadı

22:28 - Dünya

AB liderleri, Ukrayna için 6 Mart'ta olağanüstü zirvede bir araya gelecek

21:07 - Dünya

New York-Delhi seferini yapan American Airlines uçağı bomba ihbarı nedeniyle Roma'ya indi

21:02 - Dünya

Guterres, 3 yıldır süren Rusya-Ukrayna Savaşı'na "Yeter artık" diyerek tepki gösterdi

20:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Antalya'da üreticiler zirai don nöbeti tutuyor

23:12 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan Almanya'daki seçim sonuçları için ilk değerlendirme

22:47 - Dünya

Ancelotti'den Arda Güler açıklaması

22:32 - Spor

Vatikan: Papa'nın durumu kritik ancak dün akşamdan beri solunumla ilgili başka kriz yaşamadı

22:28 - Dünya

Yeni dönemde Rus - Amerikan ilişkileri -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel yazdı-

22:12 - En Son Yazılar