?>

AB Yüksek Temsilcisi Kallas'a göre, uzayda güvenlik önlemleri artırılmalı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kallas uzayda güvenlik önemlerinin artırılması ihtiyacına işaret ederek "Uzayı savunduğumuz zaman ekonomilerimizi de savunmuş oluruz. Uydularımızın güvenliği toplumlarımızın güvenliğidir" dedi

Dünya - 1 ay önce

Ankara

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve AB Komisyonunun savunma ve uzaydan sorumlu üyesi Andrius Kubilius, Brüksel'de düzenlenen 17. Avrupa Uzay Konferansı'nda konuştu.

Rusya'dan gelen tehditlerin arttığı ortamda uzayda güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini söyleyen Kallas, Avrupa'nın halihazırda "hibrit savaşla karşı karşıya olduğunu ve bunun hem yer altyapısı hem de uzay endüstrileri için önemli riskler oluşturduğunu" ifade etti.

Kallas, uydu karşıtı füzelerin denenmesi ve uzay sistemlerine siber saldırılar düzenlenmesi gibi Rusya'nın son dönemde gerçekleştirdiğini söylediği eylemlerin, "Avrupa'nın uzaydaki çıkarlarının korunması için" güçlü bir yanıt verilmesi ihtiyacını gösterdiğini belirtti.

Yeni bir Avrupa uzay stratejisi geliştirilmesine ihtiyaç olduğuna işaret eden Kallas, "Uzayı savunduğumuz zaman ekonomilerimizi de savunmuş oluruz. Uydularımızın güvenliği toplumlarımızın güvenliğidir. Bu zorlukları birlikte ele almamız tüm AB üye ülkelerinin menfaatinedir." diye konuştu.

Kallas, yeni strateji doğrultusunda, AB ülkeleri arasında istihbarat paylaşımının artırılmasına, saldırganların ve potansiyel misilleme önlemlerinin net şekilde belirlenmesi ve etkili yanıtlar verilmesine, ortaya çıkan uzay tehditlerine karşı birleşik bir savunma stratejisi sağlamak için AB ülkeleri arasında ve ABD başta olmak üzere müttefiklerle daha yakın işbirliği yapılmasına önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Yüksek Temsilci, "Uzayın sadece en güçlülerin hayatta kalabildiği Vahşi Batı'ya dönüşmesi gibi gerçek bir risk var. Bunun olmasına birlikte izin veremeyiz." dedi.

"Savunma harcamalarımızı Trump değil Putin yüzünden artırmalıyız"

Kubilius ise güvenliğin sağlanmasında uzayın kritik rol oynadığını belirterek, özellikle "Rusya'dan yükselen tehditler ve değişen jeopolitik manzara ışığında hem savunma hem de uzay sektörlerinde daha fazla yatırıma acil ihtiyaç" duyulduğunu dile getirdi.

Avrupa'nın uzaydaki stratejik özerkliğini artırmasının önemini vurgulayan Kubilius, bu amaçla AB kurumları ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasındaki işbirliğini geliştirme konusundaki kararlılığını yineledi.

Tehditlere karşı savunma harcamalarının artırılmasının önem arz ettiğine dikkati çeken Kubilius, ülkelerin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 5 veya 6'sının savunma harcamalarına ayrılması gerektiğini ifade etti.

Kubilius, "Ben her zaman savunma harcamalarımızı artırmamız gerektiğini söylüyorum. (ABD Başkanı Donald) Trump yüzünden değil, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin yüzünden." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, ABD devlet kurumları için 'ChatGPT Gov'u tanıttı

2025-01-28 21:02 - Teknoloji

ING Türkiye Kupası'nda çeyrek final eşleşmeleri belli oldu

2025-01-27 15:51 - Spor

Trump'ın, MK-84 bombalarının İsrail'e gönderilmesi konusundaki engeli kaldırdığı iddia edildi

2025-01-25 23:57 - Dünya

Hitit ve Maryland üniversiteleri KKKA aşısı üzerinde ortak çalışma yapıyor

2025-01-28 12:48 - Sağlık

İş dünyası temsilcileri TCMB'nin faiz kararını değerlendirdi

2025-01-23 16:53 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ruanda-Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki ihtilafın çözümünde her türlü desteğe hazırız

2025-01-23 19:29 - Siyaset

Fenerbahçe'nin 30. Brezilyalısı Anderson Talisca

2025-01-29 15:12 - Spor

Fenerbahçe, Anderson Talisca ile sözleşme imzaladı

2025-01-28 20:03 - Spor

"Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Haftası" Kocaeli'de başladı

2025-01-28 17:33 - Teknoloji

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Edirne'de şehit ailesini ziyaret etti

2025-01-25 11:12 - Gündem

İlgili Haberler

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum'dan ABD'ye gümrük vergisi yanıtı: Sükunet ve sabırla bekl

08:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Ukrayna'ya yönelik askeri yardımları durdurdu

05:42 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Issa, Başkan Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday göstereceğini söyledi

05:38 - Dünya

ABD'de 100 dolarlık banknotlarda Trump'ın resminin yer alması için yasa tasarısı sunuldu

04:17 - Dünya

İngiliz Başbakan Starmer'a göre, ABD-Ukrayna maden anlaşması tek başına güvenlik garantisi vermiyor

02:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum'dan ABD'ye gümrük vergisi yanıtı: Sükunet ve sabırla bekl

08:58 - Dünya

İstanbul'un kentsel dönüşümü için başlatılan Yarısı Bizden Kampanyası'na başvurular devam

08:52 - Gündem

Yaşa görə uşaqlarda kəlmə sayı nə qədər olmalıdır? -Psikolog M. Almara Ağaqızı, Azerbaycan'dan yazdı-

08:13 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, Ukrayna'ya yönelik askeri yardımları durdurdu

05:42 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Issa, Başkan Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday göstereceğini söyledi

05:38 - Dünya