?>

AB ve tüketici kurumlarından hava yolu şirketlerine "yeşil iddia" uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve bazı üye ülkelerdeki tüketici koruma kurumları, yanıltıcı çevreci iddialar ve uygulamalar nedeniyle 20 hava yolu şirketine uyarıda bulundu.

Dünya - 10 ay önce

Brüksel

AB Komisyonu, Avrupa ülkelerinden 45 tüketici derneğinin çatı kuruluşu olan Brüksel merkezli Avrupa Tüketici Birliğinin (BEUC) bildiriminin ardından Belçika, Hollanda, Norveç ve İspanya tüketici koruma dernekleri ile birlikte 20 hava yolu firmasına mektup gönderildiğini açıkladı.

Açıklamada, "20 hava yolu şirketine, çeşitli olası yanıltıcı yeşil iddia türlerini tanımlayan ve uygulamalarını 30 gün içinde AB tüketici kanununa uygun hale getirmeye davet eden mektuplar gönderildi." ifadesi kullanıldı.

Hava yollarının, bir uçuşun neden olduğu karbon emisyonlarının iklim projeleriyle veya tüketicilerin ek ücretler ödeyerek katkıda bulunabilecekleri sürdürülebilir yakıtların kullanımı yoluyla telafi edilebileceği yönündeki iddialarının ne ölçüde kanıtlanabileceğini açıkça belirtmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, tespit edilen uygulamaların haksız ticari uygulama kuralları kapsamında yasaklanan yanıltıcı eylemler ve ihmaller olarak değerlendirilebileceğinden endişe duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada, hava yollarının yakıtların çevresel etkilerini açıkça gerekçelendirmeden "sürdürülebilir havacılık yakıtları", "yeşil", "sürdürülebilir" veya "sorumlu" gibi terimleri kullandığı, tüketicilere bilimsel kanıt olmadan belirli bir uçuşun karbon emisyonları için bir hesap makinesi sundukları, karşılaştırmanın dayandığı unsurlar hakkında yeterli ve doğru bilgi vermeden tüketicilere emisyonlarına ilişkin karşılaştırmalar verdiği belirtildi.

Hava yolu şirketlerinin, tüketici hukuku kapsamında çevresel pazarlama iddialarından kaynaklanan endişeleri giderecek önlemleri 30 gün içinde sunması gerektiği ifade edilen açıklamada, alınacak yanıtların ardından AB, tüketici kurumları ve şirketlerin toplantı düzenleyeceği kaydedildi.

Açıklamada, ilgili hava yollarının endişeleri giderecek adımları atmamaları durumunda, tüketici kurumlarının yaptırımlar uygulayabileceği ifade edildi.

Söz konusu 20 hava yolu firmasının adı ise paylaşılmadı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'na tebrik telefonu

2024-04-27 22:17 - Siyaset

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın derbide Beşiktaş'ı ağırlayacak

2024-04-26 09:02 - Spor

Bodrum'da, TCG Nusret Müze Gemisi ziyarete açıldı

2024-04-29 00:37 - Çevre-Hayat

İngiltere Kralı, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin tasarıyı onayladı

2024-04-25 14:47 - Dünya

BM: Gazze'deki toplu mezarlara ilişkin delillerin muhafaza edilmesi önemli

2024-04-25 20:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ergin Ataman'a "geçmiş olsun" telefonu

2024-04-26 19:18 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi mevkidaşı Faysal bin Ferhan ile görüştü

2024-04-25 19:03 - Siyaset

Hüyük çileği ve Söke pamuğu AB'de tescil yolunda

2024-04-25 12:48 - Ekonomi

Sibergöz-33 ve Sibergöz-34 Operasyonları'nda 63 şüpheli yakalandı

2024-04-24 08:53 - Asayiş

Bakan Güler, Avustralya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Marles ile görüştü

2024-04-24 18:38 - Gündem

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor