?>

AB ülkelerinde aşılama sayılarında büyük fark

Avrupa Birliği genelinde yeni tip koronavirüse karşı 2021 başında başlayan aşılamalarda ülkeler arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Bazı AB ülkelerinde aşılanmış yetişkinlerin oranı yüzde 80'e yaklaşırken bazılarında yüzde 30'un altında kalıyor.

Dünya - 4 yıl önce

Brüksel

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin (ECDC) verilerine göre, 450 milyon nüfuslu AB ülkelerinde yıl başından bu yana yaklaşık 225 milyon kişiye en az bir doz aşı yapıldı.

İki dozun tamamı yapılan veya tek dozluk aşıların uygulandığı ve “tam aşılı” sayılan kişilerin sayısı ise 147 milyonu aştı.

Böylece AB’de yetişkin nüfusun yüzde 61,5'i en az ilk doz aşıyı olurken tam aşılı yetişkinlerin oranı yüzde 40,2'yi buldu.

Bu sayılarla AB Komisyonunun koyduğu "temmuzda yetişkin nüfusun yüzde 70'ine aşıların en az ilk dozunu uygulama" hedefine yaklaşıldı ancak bu hedef henüz tutturulamadı.

En yüksek aşılama oranı Belçika'da, en düşük Bulgaristan'da

Ülkelere tek tek bakıldığında ise aşılama oranları arasında büyük fark göze çarpıyor.

Örneğin aşılama oranının en yüksek olduğu Belçika'da yetişkinlerin yüzde 78'i en az bir doz aşı olmuşken Bulgaristan'da bu oran yüzde 17'de kalıyor.

Belçika'nın ardından aşılı yetişkinlerin oranının en yüksek olduğu ülkeler yüzde 73,3 ile Hollanda, yüzde 73 ile Finlandiya, yüzde 72 ile Malta, yüzde 70,5 ile Danimarka oldu.

En az aşılamalar ise Bulgaristan'dan sonra yüzde 30 ile Romanya, yüzde 39 ile Letonya, yüzde 43,7 ile Hırvatistan, yüzde 44,3 ile Slovakya'da ve yüzde 46,7 ile Slovenya'da kaydedildi.

Diğer AB üyelerinde yüzde 50 ve 60'larda seyrediyor. AB'nin kalabalık nüfusa sahip ülkelerinden İtalya’da yetişkinlerin yüzde 67,4’ü, İspanya’da yüzde 65’i, Almanya’da yüzde 64,2’si, Fransa’da yüzde 63,6’sına ilk doz uygulandı.

AB ülkelerine bugüne kadar 430 milyon dozun üzerinde aşı dağıtıldı. Bunların yaklaşık 364 milyon dozu uygulandı.

AB genelinde kullanım için şu ana kadar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmalarının ürettiği aşılara onay verildi. Johnson and Johnson aşısı tek doz olarak yapılıyor, diğerlerinden iki doz uygulananlar "tam aşılı" sayılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Libya'dan ülkeyi diktatörlüğe geri döndürecek her türlü anayasal temele ret

2021-07-04 14:21 - Dünya

Tasarruf finansman modeli güçlü ve şeffaf firmalar yola devam edecek

2021-07-02 19:09 - Yerel haber-Şirket Haber

Hayatını sığdırdığı karavanı 'küpşeker' ile rotasız seyyah oldu

2021-07-02 15:32 - Çevre-Hayat

Almanya İslam Konseyi Başkanı Kesici'den İslam düşmanlığının dozunun arttığı uyarısı

2021-07-01 15:26 - Dünya

VLP temelli yerli Kovid-19 aşısı, Faz-2 aşamasında varyantlara karşı da test ediliyor

2021-06-29 15:31 - Sağlık

EURO 2020'de yarı final heyecanı başlıyor

2021-07-05 17:32 - Gündem

Geri dönüşüm sektörü, atık plastik ithalatına kriter getirilmesini talep etti

2021-06-30 14:21 - Ekonomi

NBA'de Milwaukee Bucks, final için avantaj yakaladı

2021-07-02 13:01 - Spor

AB ülkelerinde aşılama sayılarında büyük fark

2021-07-06 12:21 - Dünya

Irak güvenlik güçleri elektrik kesintisini protesto eden göstericilere ateş açtı: 4 yaralı

2021-06-30 11:11 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail ordusu, yerinden ettiği Filistinlilerin Cenin'deki evlerine dönüşüne engel oluyor

08:52 - Dünya

Filistinli Ebu Tavile, İsrail'in Sde Teiman gözaltı merkezinde işkence sonucu gözünü kaybetti

08:47 - Dünya

Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, 'Gazze'de anlaşma' için bölgeye gidecek

08:28 - Dünya

Şili'de ülkenin yüzde 99'unu etkileyen elektrik kesintisi nedeniyle OHAL ilan edildi

08:07 - Dünya

Netanyahu, İsrail'in Suriye'nin güneyindeki işgalinin kalıcı olacağı mesajını yineledi

05:47 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, yerinden ettiği Filistinlilerin Cenin'deki evlerine dönüşüne engel oluyor

08:52 - Dünya

Filistinli Ebu Tavile, İsrail'in Sde Teiman gözaltı merkezinde işkence sonucu gözünü kaybetti

08:47 - Dünya

Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, 'Gazze'de anlaşma' için bölgeye gidecek

08:28 - Dünya

Şili'de ülkenin yüzde 99'unu etkileyen elektrik kesintisi nedeniyle OHAL ilan edildi

08:07 - Dünya

Çanakkale Boğazı sis sebebiyle transit gemi geçişlerine kapatıldı

07:36 - Gündem