?>

AB, son 12 yıldır duran genişlemesine hız vermek istiyor

AB Komisyonunun Genişleme Üyesi Kos, AB'nin Ukrayna ve Moldova ile bu yıl içinde fasıl açarken Karadağ ile Arnavutluk'u gelecek yıllarda üyelik sürecini tamamlama hedefinde desteklemeyi amaçladığını söyledi.

Dünya - 1 ay önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişleme Üyesi Marta Kos, AB'nin genişlemede bir dinamizm yakalamaya çalıştığını, Ukrayna ve Moldova ile bu yıl içinde fasıl açarken Karadağ ile Arnavutluk'u gelecek yıllarda üyelik sürecini tamamlama hedefinde desteklemeyi amaçladığını söyledi.

1 Aralık 2024'te görevi 5 yıllığına üstlenen Kos, Avrupa Parlamentosunun (AP) Dışişleri Komitesi oturumunda milletvekilleriyle bir araya gelerek genişlemeye dair durum değerlendirmesi yaptı.

"10 yıldan sonra ilk kez, iki veya üç aday ülkeyi bitiş çizgisine getirebileceğimiz konusunda gerçekçi bir beklentimiz var." diyen Kos, mevcut dinamizmi Ukrayna'daki savaşın açtığı fırsat penceresine borçlu olunduğunu söyledi.

Kos, bu konjonktürel fırsatın genişlemede bir "indirim"e gidileceği anlamına gelmediğini vurgulayarak "Genişleme süreci, liyakata dayalı olmaya devam edecek." dedi.

Polonya'nın 1 Temmuz'a kadar yürüteceği başkanlığı döneminde Ukrayna ve Moldova ile bir ya da iki fasıl kümesinin açılmasını beklediğini belirten Kos, Batı Balkan ülkelerinden Karadağ'ın 2026 ve Arnavutluk'un 2027'nin sonuna kadar müzakere sürecini tamamlama vizyonu olduğunu ve bu amaçla iki ülkenin destekleneceğini kaydetti.

Zelenskiy'nin bu yıl tüm fasılları açma talebi

Ukrayna'nın adaylık sürecine de değinen Kos, "Ukrayna çok büyük işler yapıyor. (Ukrayna Devlet Başkanı) Volodimir Zelenskiy ile konuştuğumda, bu yıl tüm fasılları açmamı istedi." dedi.

Kos, Zelenskiy'e "Bunu ikinci kez duyduğumda, bunun sadece açılışla ilgili olmadığını, esas olarak kapanışla ilgili olduğunu söyledim. Ukrayna gerçekten iyi reformlar yapıyor ancak bunların sürdürülebilir reformlar olması gerekiyor. Bunu biliyorlar ve biz de onları destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hem Ukrayna hem de Moldova ile üyelik yolundaki ilerlemenin temelini belirleyen ilk fasıl kümesi ile dış ilişkileri içeren 31. kümenin bu yıl içine açılabileceğini dile getiren Kos, bunların AB Konseyinde oybirliğiyle karar verilecek konular olduğuna dikkati çekti.

Gürcistan

Kos, Gürcistan'da hükümetin AB ile müzakereleri askıya alması üzerine başlayan protestolara ilişkin, "Öte yandan Gürcistan'daki durum, AB üyeliğine giden yolun kolay olmadığını ve aksiliklerin olabileceğini gösteren çarpıcı bir hatırlatmadır. Yetkililerin AB entegrasyonundan uzaklaşmaya devam etmesinden derin bir üzüntü duyuyorum." diye konuştu.

Türkiye

Kos, Türkiye ile ilgili de "Türkiye'nin mültecilere yardım alanında yaptıklarını takdir ediyoruz." demiş, AB'nin geçen yıl Türkiye ile daha fazla diyalog kurulması yönünde karar aldığını anımsatmıştı.

Kos ayrıca Türkiye ile mart, nisan aylarında ekonomi konusunda üst düzey bir diyalog kurmayı planladıklarını söylemişti.

AB'nin genişlemesi

AB'nin son genişlemesi, 12 yıl önce Hırvatistan'ın üyeliğiyle olmuştu.

Ukrayna, Moldova ve Türkiye'nin yanı sıra Batı Balkanlar'daki 5 ülke Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk aday, Kosova ise AB'ye potansiyel aday konumunda.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Koruyucu ailesinin spora yönlendirdiği Elif, tekvandoda Avrupa üçüncüsü oldu

2025-01-08 12:08 - Spor

Ticaret Bakanı Bolat: Enflasyonda tam 31 puanlık gerileme kaydedildi

2025-01-10 15:32 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-13 09:09 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Siber Güvenlik Başkanlığı paylaşımı

2025-01-08 11:52 - Siyaset

Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı

2025-01-08 13:38 - Sağlık

Rus Argumentı i Faktı: Türk markaları, Rusya pazarını fethediyor

2025-01-12 08:56 - Özel Haber

İsrail'in çekildiği Lübnan'ın güneyindeki beldede 3 kişinin daha cenazesine ulaşıldı

2025-01-07 22:43 - Dünya

Fed yetkilileri, ekonomik belirsizlik ortamı ve enflasyon risklerine işaret etti

2025-01-10 00:37 - Dünya

Bayraktar KALKAN DİHA PT-5 uzun menzil haberleşme testini başarıyla tamamlandı

2025-01-10 18:13 - Teknoloji

Filistinli kaynaklar, Gazze'deki ateşkes anlaşmasının 'neredeyse hazır' olduğunu bildirdi

2025-01-14 01:13 - Dünya

İlgili Haberler

Papa, hayatta olduğu sürece tek ve mutlak yetkili konumunda

13:48 - Dünya

İsrail, taahhütlerine rağmen Gazze'ye konteyner evlerin girişini engellemeyi sürdürüyor

13:08 - Dünya

Nijer'de askeri yönetimden sivil yönetime geçiş için 5 yıl önerildi

12:37 - Dünya

Fransa'nın Sahraaltı Afrika'da asker sayısı 2 bin 280'e düştü

12:32 - Dünya

İngiltere Savunma Bakanı Healey, Zelenskiy'i savaş döneminde seçim yapmayan Churchill'e be

12:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Güneydoğulu hububatçılar, 2030'a kadar Irak'a 2 milyar dolar ihracat hedefliyor

14:22 - Ekonomi

Bakan Fidan, Japon mevkidaşı İvaya ile bir araya geldi

14:18 - Siyaset

Ataşehir'de İSKİ'ye ait su borusu patladı

14:12 - Gündem

Siirt'te sağlıkçılar hayat kurtaran "fermuar sistemi"ni çektikleri kısa filmle anlatt

14:08 - Gündem

GSB yurtlarındaki öğrenciler, Yurt Time Spor Projesi'yle istihdama katılabilecek

14:03 - Gündem