?>

AB, son 12 yıldır duran genişlemesine hız vermek istiyor

AB Komisyonunun Genişleme Üyesi Kos, AB'nin Ukrayna ve Moldova ile bu yıl içinde fasıl açarken Karadağ ile Arnavutluk'u gelecek yıllarda üyelik sürecini tamamlama hedefinde desteklemeyi amaçladığını söyledi.

Dünya - 3 ay önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişleme Üyesi Marta Kos, AB'nin genişlemede bir dinamizm yakalamaya çalıştığını, Ukrayna ve Moldova ile bu yıl içinde fasıl açarken Karadağ ile Arnavutluk'u gelecek yıllarda üyelik sürecini tamamlama hedefinde desteklemeyi amaçladığını söyledi.

1 Aralık 2024'te görevi 5 yıllığına üstlenen Kos, Avrupa Parlamentosunun (AP) Dışişleri Komitesi oturumunda milletvekilleriyle bir araya gelerek genişlemeye dair durum değerlendirmesi yaptı.

"10 yıldan sonra ilk kez, iki veya üç aday ülkeyi bitiş çizgisine getirebileceğimiz konusunda gerçekçi bir beklentimiz var." diyen Kos, mevcut dinamizmi Ukrayna'daki savaşın açtığı fırsat penceresine borçlu olunduğunu söyledi.

Kos, bu konjonktürel fırsatın genişlemede bir "indirim"e gidileceği anlamına gelmediğini vurgulayarak "Genişleme süreci, liyakata dayalı olmaya devam edecek." dedi.

Polonya'nın 1 Temmuz'a kadar yürüteceği başkanlığı döneminde Ukrayna ve Moldova ile bir ya da iki fasıl kümesinin açılmasını beklediğini belirten Kos, Batı Balkan ülkelerinden Karadağ'ın 2026 ve Arnavutluk'un 2027'nin sonuna kadar müzakere sürecini tamamlama vizyonu olduğunu ve bu amaçla iki ülkenin destekleneceğini kaydetti.

Zelenskiy'nin bu yıl tüm fasılları açma talebi

Ukrayna'nın adaylık sürecine de değinen Kos, "Ukrayna çok büyük işler yapıyor. (Ukrayna Devlet Başkanı) Volodimir Zelenskiy ile konuştuğumda, bu yıl tüm fasılları açmamı istedi." dedi.

Kos, Zelenskiy'e "Bunu ikinci kez duyduğumda, bunun sadece açılışla ilgili olmadığını, esas olarak kapanışla ilgili olduğunu söyledim. Ukrayna gerçekten iyi reformlar yapıyor ancak bunların sürdürülebilir reformlar olması gerekiyor. Bunu biliyorlar ve biz de onları destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hem Ukrayna hem de Moldova ile üyelik yolundaki ilerlemenin temelini belirleyen ilk fasıl kümesi ile dış ilişkileri içeren 31. kümenin bu yıl içine açılabileceğini dile getiren Kos, bunların AB Konseyinde oybirliğiyle karar verilecek konular olduğuna dikkati çekti.

Gürcistan

Kos, Gürcistan'da hükümetin AB ile müzakereleri askıya alması üzerine başlayan protestolara ilişkin, "Öte yandan Gürcistan'daki durum, AB üyeliğine giden yolun kolay olmadığını ve aksiliklerin olabileceğini gösteren çarpıcı bir hatırlatmadır. Yetkililerin AB entegrasyonundan uzaklaşmaya devam etmesinden derin bir üzüntü duyuyorum." diye konuştu.

Türkiye

Kos, Türkiye ile ilgili de "Türkiye'nin mültecilere yardım alanında yaptıklarını takdir ediyoruz." demiş, AB'nin geçen yıl Türkiye ile daha fazla diyalog kurulması yönünde karar aldığını anımsatmıştı.

Kos ayrıca Türkiye ile mart, nisan aylarında ekonomi konusunda üst düzey bir diyalog kurmayı planladıklarını söylemişti.

AB'nin genişlemesi

AB'nin son genişlemesi, 12 yıl önce Hırvatistan'ın üyeliğiyle olmuştu.

Ukrayna, Moldova ve Türkiye'nin yanı sıra Batı Balkanlar'daki 5 ülke Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk aday, Kosova ise AB'ye potansiyel aday konumunda.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Norveç, İsrail-Filistin arasında iki devletli çözüm için konferans düzenleyecek

2025-01-13 23:33 - Dünya

'Atlar da Kaderle Koşarlar' sergisi, Rami Kütüphanesi'nde açıldı

2025-01-12 10:37 - Kültür Sanat

A Milli Erkek Hentbol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası'na gitme umudu yüksek

2025-01-10 15:33 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan: (PKK/YPG ültimatoma göre hareket etmezse gereği) Askeri harekattır

2025-01-08 00:33 - Siyaset

Aksaray'da restore edilen 114 yıllık Hereke halısı, Lahey Barış Sarayı'na teslim edildi

2025-01-10 11:18 - Kültür Sanat

UCM eski Başkanı'ndan, Polonya'nın ülkeyi ziyareti halinde Netanyahu'yu tutuklamama tutumuna eleştiri

2025-01-11 00:13 - Dünya

Masa tenisçi Belinay Davuş, Avusturya'daki 13 yaş altı turnuvasında 3'üncü oldu

2025-01-10 13:57 - Spor

Los Angeles'taki orman yangınında can kaybı 5'e yükseldi

2025-01-09 10:18 - Dünya

ABD'ye göre Sudan'da soykırım var, Gazze'de yok

2025-01-09 00:27 - Dünya

Çad’da cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde silah sesleri duyuldu

2025-01-09 00:03 - Dünya

İlgili Haberler

Guggenheim Müzesi sahte çıkan bomba ihbarı nedeniyle 2,5 saat boşaltıldı

16:37 - Dünya

Avrupa'da 2024'te Müslüman karşıtı vakaların yüzde 80,03'ü hükümet politikalarından k

15:38 - Dünya

Türkiye'den Gazze'ye giden doktorlar bölgede yaşadıklarını anlattı

14:38 - Dünya

İran ile ABD arasındaki nükleer müzakereler Roma'da devam ediyor

13:38 - Dünya

Rusya, Norveç, İsveç ve Finlandiya ile Barents Denizi'nde işbirliği anlaşmasını feshetti

13:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan, KADEM'in yeni yönetimini tebrik etti

16:47 - Gündem

Guggenheim Müzesi sahte çıkan bomba ihbarı nedeniyle 2,5 saat boşaltıldı

16:37 - Dünya

Mardin'de dili boğazına kaçan öğrenciyi müdür yardımcısı kurtardı

16:12 - Gündem

Almanya'da dolandırıcılık yaptığı belirlenen 10 zanlı Türkiye'de operasyonla yakalandı

16:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfusumuzu artırmak için bir dizi önlem aldık

16:02 - Gündem