?>

AB-MERCOSUR anlaşmasına karşı çıkan Fransız çiftçiler, yerli üretime öncelik tanınmasını istiyor

Fransız çiftçiler, Avrupa Birliği (AB) ve Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasındaki ticaret anlaşması kapsamında kıtaya yabancı ürünler ithal edilmeden önce yerli üretim ürünlerine öncelik verilmesini istiyor.

Dünya - 1 ay önce

Paris

Fransa'da her yıl düzenlenen Paris Uluslararası Tarım Fuarı 22 Şubat'ta başladı.

Ülkenin dört bir yanından gelen çiftçilerin ürünlerini sergilediği fuar, 2 Mart'a kadar devam edecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu yıl Fas'ın onur konuğu ülkesi olduğu fuarı, açılış gününde ziyaret etti.

Geçen yıl açılışında polis ve çiftçiler arasında arbede yaşanan fuar, bu yıl daha sakin geçiyor.

Bu yıl fuarın başlamasına 2 gün kala, tarımı ülkenin önemli bir meselesi olarak kabul eden yasa Parlamento'da kabul edildi.

Fuara katılan tarım sendikası temsilcileri, AB ile MERCOSUR arasında mal ve ürün ticaretinde uygulanan gümrük vergilerinin büyük kısmının kaldırılmasını kapsayan ticaret anlaşmasına karşı çıkma nedenlerini AA muhabirine değerlendirdi.

"İthal etmeden önce kendi gıdamızı üretmek istiyoruz"

Fransa'nın en büyük çiftçi sendikalarından FNSEA Başkan Yardımcısı ve Oise vilayetinde çiftçilik yapan Luc Smessaert, söz konusu anlaşma kapsamında, dünyanın öbür ucundan ürünler ithal edilecek olmasına tepki gösterdiklerini belirtti.

Smessaert, Fransa'da aile çiftliği odaklı bir tarım modeli olduğunu söyleyerek, AB ve MERCOSUR ülkeleri arasında tarım ve hayvancılık sektörlerindeki farklara dikkati çekti.

"Aynı normlara, sosyal normlara, işçilik maliyetine sahip değiliz. Aynı ürünleri kullanmıyoruz. İster yabani ot ilacı olsun, ister bitki koruma ürünleri olsun 20-30 yıldır bizde yasak olan ürünler Güney Amerika'da kullanılıyor." diyen Smessaert, bu ülkelerde bir tesiste on binlerce hayvan yetiştirildiğini, Fransa'da ise hayvancılıkla uğraşan birisinin 10 ila 50 arası hayvanı olduğunu kaydetti.

Smessaert, "Biz, Fransa'da, Avrupa'da ithal etmeden önce kendi gıdamızı üretmek istiyoruz." ifadesini kullanarak, MERCOSUR ülkelerinin aksine, Avrupalı tarımcıların ürünlerinin çok sayıda kalite kontrol ve çevreye saygı gibi normlara tabi olduğunu anlattı.

Anlaşmayla Avrupa'ya kontrol edilmeyen ürünlerin ithal edileceğini savunan Smessaert, "Sadece buna tepki veriyoruz. Bu nedenle gösterilerde, Avrupa'nın kesinlikle (bu anlaşmaya) 'hayır' demesini istiyoruz. Günümüzde dünyanın tüm büyük ülkeleri ve bölgeleri kendi gıdalarını üretmek için organize oluyor." dedi.

Smessaert, bu anlaşma yürürlüğe girdiği takdirde Avrupa'da daha az istihdam sağlanacağını aktararak, kantinlerde Avrupalı çocukların yemeklerinde ithal edilen bu ürünlerin yer alacağına işaret etti.

Bunun yaşanmasını istemediklerini dile getiren Smessaert, tarım alanında güçlü ve birlik içinde bir Avrupa istediklerini vurguladı.

Smessaert, "AB Komisyonu Başkanına (Ursula von der Leyen) son derece haksız. Avrupa ve Fransa'da tarım modelimizi zora sokan bu anlaşmanın hayata geçirilmesinin söz konusu olmadığını söylemek için hem Brüksel'de hem Strazburg'da Avrupa nezdinde gösteri düzenleyeceğiz." diye konuştu.

Fransız çiftçi, fuar kapsamında görüştüğü Macron'dan sadece söz değil icraat beklediklerinin altını çizdi.

"Avrupa'da giderek daha da fazla ithalat yapıyoruz"

Çiftçi sendikası Coordination Rurale Sözcüsü ve Hauts-de-France vilayetinde çiftçilik yapan Patrick Legras da Fransız çiftçilerin, yaklaşık 1 yıldır tarım alanında farklı serbest ticaret anlaşmalarıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Legras, bu durumu "çok fazla" bulduğunu dile getirerek, Von der Leyen'in kendi ülkesinin ekonomisini canlandırmak için AB-MERCOSUR anlaşmasını istediğini savundu.

Bir yanda Von der Leyen Avrupa'da tarım için çevreye duyarlı ve şeffaf üretim istediğini söylerken, diğer yanda da bu anlaşmayla kaynağı belirsiz hormonlu etlerin Avrupa'ya ithal edileceğini belirten Legras, AB Komisyonunun Avrupalı üreticilere yönelik talepleri ile uluslararası ticarette yaşananlar arasındaki tutarsızlığa dikkati çekti.

Legras, MERCOSUR ülkelerinden Brezilya'nın tarımda kendine yeten bir ülke olduğunu ve bu alandaki ürünlerinin büyük bir kısmını ihraç ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"(Brezilya'nın) Amacı ihraç etmek. Bu daima devam eden bir mücadele çünkü (gıdada) son derece bağımsız. Biz Fransa'da ve genel olarak Avrupa'da giderek daha da fazla ithalat yapıyoruz. Neden? Çünkü Fransa'da, Avrupa'da küresel (piyasa) fiyatına üretemiyoruz. Dolayısıyla ek her ithalat, Fransa'da ve Avrupa'da daha az üretim anlamına geliyor ve bu da daha az çiftçi demek."

Çiftçi gösterileri yeniden başlayabilir

Avrupa'da 2024'ün tarım ve hayvancılık sektörü için çok iyi geçmediğine değinen Legras, 2023'e kıyasla geçen yıl çiftliklerin gelirleri konusunda daha fazla sorun yaşandığını anlattı.

Legras, çiftçi gösterilerinin yeniden başlayıp başlamayacağı konusuna ilişkin, "Hayal görmemek gerekiyor. Yeniden başlayacak çünkü insanlar finansal olarak çok kötü durumdalar. Bankalar artık yetişemiyor. (Tarımda) Yüksek kaliteli ürünlerin ihracatına doğru eviriliyoruz ve bunu tüm çiftçiler yapamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Fransız çiftçilerinin, daha iyi bir ücret talep ettiğini belirten Legras, Fransa'nın ayrıca Dünya Ticaret Örgütü'nden (DTÖ) çıkmasını da istedi.

Legras, ithal etmeden önce yerli üretimini tüketmeye öncelik veren İsviçre'nin benimsediği modeli beğendiğini dile getirerek, "Biz Fransa'da her zaman her şeyin ucuz olmasını istiyoruz. Çünkü enflasyon olmamalı. Ancak üzücü olan şu ki, tarımımız dünyanın tamamını hayran bırakırken, ailelerini geçindirmek için yeterli maaş kazanamadıkları için çiftçilerimiz artık çiftçi olmayı hayal etmiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karla kaplanan Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı kesimi havadan görüntülendi

2025-02-22 15:03 - Çevre & Seyahat

BM İnsan Hakları Konseyinin 58. Oturumu Cenevre'de başladı

2025-02-24 14:43 - Dünya

Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya Rus gazı sevkiyatı yeni bir rekora imza attı

2025-02-21 18:08 - Özel Haber

Suriye'de rejimin değişmesine rağmen Batı yaptırımları büyük ölçüde sürüyor

2025-02-25 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-40' operasyonu şüphelilerinden 102'si ByLock kullanmış

2025-02-22 13:27 - Asayiş

AB, ağır eleştirilerin gölgesinde İsrail ile Ortaklık Konseyi Toplantısı düzenliyor

2025-02-23 11:58 - Dünya

TEKNOFEST 2025 teknoloji yarışmaları başvuruları 1 Mart'a kadar devam edecek

2025-02-21 15:52 - Teknoloji

İstanbul'da içme suyu kayıp ve kaçak oranı yüzde 18,63'e düştü

2025-02-22 16:32 - Gündem

A Milli Kadın Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi'nde yarın İrlanda Cumhuriyeti'ne konuk ol

2025-02-20 10:27 - Spor

Almanya’da genel seçimler için oy verme işlemi başladı

2025-02-23 10:15 - Dünya

İlgili Haberler

Kırgızistan ile Tacikistan CASA-1000 projesinin inşaatını tamamladı

16:47 - Dünya

Rusya: ABD ile ikili ilişkilerin yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz

16:38 - Dünya

İngiltere, Temmuz 2024'ten bu yana 24 binden fazla kişiyi sınır dışı etti

16:32 - Dünya

Anket: ABD'lilerin yüzde 60'ı Trump'ın dış ticaret politikalarındaki tutumunu destekl

16:27 - Dünya

İtalya'da doğurganlıktaki düşüş eğilimi 2024'te de sürdü

16:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Şehit Astsubay Kıdemli Çavuş İrgi'nin cenazesi, memleketi Sivas'ta toprağa verildi

16:52 - Gündem

Kırgızistan ile Tacikistan CASA-1000 projesinin inşaatını tamamladı

16:47 - Dünya

Giresun'da fındığın kilogramı 137-142 lira arasında işlem gördü

16:42 - Ekonomi

Rusya: ABD ile ikili ilişkilerin yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz

16:38 - Dünya

İngiltere, Temmuz 2024'ten bu yana 24 binden fazla kişiyi sınır dışı etti

16:32 - Dünya