?>

AB liderleri, Şubat 2023'te olağanüstü göç zirvesinde bir araya gelecek

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB liderlerinin 2023'ün Şubat ayında düzensiz göçteki artışı ele almak için toplanacağını bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

BRÜKSEL

Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de yapılan senenin son AB Liderler Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenledi.

Liderlerin, zirvenin gündeminde yer almadığı halde Batı Balkanlar güzergahında artan düzensiz göçe değindiklerini ifade eden Michel, 9-10 Şubat 2023'te konuyu detaylarıyla ele almak için bir araya gelme kararı aldıklarını söyledi.

Michel, Bosna Hersek'e adaylık statüsü verilmesine değinerek, bunun "Bosna Hersek halkına güçlü bir sinyal olduğunu ancak aynı zamanda yetkililerden de reformlar konusunda adım beklediklerini gösterdiğini" belirtti.

Bulgaristan ve Romanya'nın Şengen bölgesine 2023'te katılması konusunda umudunu dile getiren Michel, toplantıda bu konuda ilerleme kaydetmek için gerekli siyasi iradenin mevcut olduğunu hissettiğini vurguladı.

Yolsuzluk soruşturması

Von der Leyen de toplantının ana gündem maddelerinden Ukrayna'ya değinerek, Ukrayna için 18 milyar avroluk yardım paketinin gecikmeyle de olsa onaylandığından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Avrupa Parlamentosu bağlantılı yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili soru üzerine von der Leyen, "Yolsuzluk, kovuşturulması gereken bir suçtur. Dosyayla ilgili sorumluluğu taşıyan Belçika makamlarına güvenimiz tamdır ama tabii bu tür yolsuzluklar, halkın kurumlara olan güvenini sarsıyor ve bu çok acı. Tekrar güveni kazanmak için çok çalışmalıyız." diye konuştu.

Zirvenin sonuç bildirisinden

Zirve bitiminde kabul edilen bildiride, Ukrayna ile ilgili kısımda Rusya'nın savaş suçlarının soruşturulması için uluslararası camiaya çağrı yapıldı.

Güvenlik ve savunma bölümünde AB'nin kendi güvenliği için daha fazla sorumluluk aldığı, bu alanda stratejik bir hareket tarzı izlediği ve özerk hareket etme kapasitesini artırmayı hedeflediği vurgulandı. Bunun için Avrupa savunma sektörünün endüstriyel ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

İran ile ilgili kısımda da protestolara yapılan müdahaleler ve infaz edilen ölüm cezaları bir kez daha kınandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fas'tan Dünya Kupası'nda tarihi zafer

2022-12-10 20:23 - Spor

Edirne'ye yeni şehir stadyumu yapılacak

2022-12-14 16:52 - Spor

Twitter, ücretli 'mavi onay rozeti' statüsünü yeniden başlatıyor

2022-12-12 12:04 - Medya

Peru'da 30 günlüğüne olağanüstü hal ilan edildi

2022-12-14 21:18 - Dünya

Almanya'da darbe iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerin üzerinden 'düşman listesi' çıktı

2022-12-09 16:17 - Dünya

Çin-Hint askerleri arasındaki arbedenin eski görüntüleri sosyal medyada yayıldı

2022-12-14 18:03 - Dünya

KOSGEB Antalya'da selden etkilenen esnaf ve KOBİ'ler için acil destek kredisi başlattı

2022-12-13 21:32 - Gündem

Mısır, Akdeniz'de büyük bir doğal gaz rezervi buldu

2022-12-15 21:08 - Dünya

Almanya'da Federal Meclis için daha fazla güvenlik çağrısı yapıldı

2022-12-09 12:28 - Dünya

Denizli, Teknik Tekstil Merkezi ile ihracatına değer katacak

2022-12-15 13:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Rus ve ABD heyetleri Ukrayna'da barışın şartlarını görüşecek

12:48 - Dünya

Erken genel seçimlerde başbakanlık için 5 aday yarışıyor

12:48 - Dünya

Avrupa ülkeleri, ABD'den Ukrayna için güvenlik garantisi istedi

12:43 - Dünya

İsrail ordusu, Batı Şeria'daki Tulkerim Mülteci Kampı'nda Filistinlilere ait 16 evi yıktı

12:43 - Dünya

UNRWA ile İsrail'in temas kuramaması ateşkesin bozulması halinde büyük sorun olabilir

12:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Hava trafik kontrollerinin uzmanlık şartları uluslararası standartlara uyumlu hale getirildi

13:12 - Gündem

Büyükada ve Sivriada'da müsilajın denizel ekosisteme etkisi görüntülendi

13:08 - Gündem

Erzurum'da "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi"ne 2 bin 500 başvuru yapıldı

13:02 - Ekonomi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, İsveçli mevkidaşı Orgeneral Claesson ile görüştü

12:58 - Gündem

"Digiturk" hakkındaki rekabet soruşturmasının sözlü savunma toplantısı yapıldı

12:52 - Ekonomi