?>

AB, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesinin ardından Güney Kore ile işbirliğini artıra

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesinin AB-Güney Kore işbirliğinin artırılması ihtiyacını doğurduğunu dile getirdi.

Dünya - 4 ay önce

Ankara

Borrell, Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen AB-Güney Kore Stratejik Diyaloğu öncesinde basına açıklamalarda bulundu.

AB ve Güney Kore'nin stratejik ortaklar olduğunu anımsatan Borrell, mevcut koşullarda artan jeopolitik gerilimler, teknolojik riskler ve iklim değişikliğinin her iki taraf için de tehdit teşkil ettiğini söyledi.

Borrell, "Hint-Pasifik; dijital dönüşüm, iklim değişikliği, Çin'in yükselişi ve birbirine bağlı dünyamızda pek çok küresel değişimin merkezinde yer alıyor. Siyasi, ekonomik ve güvenlik alanındaki gelişmeler coğrafi sınırlarla sınırlı değildir." diye konuştu.

Modern siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili gelişmelerin coğrafi sınırları giderek aştığını ve eş güdümlü eylem gerektirdiğini ifade eden Borrell, coğrafi olarak birbirinden uzak olan çatışmaların, küresel istikrar üzerindeki etkileri açısından birbiriyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Borrell, "Bu yarımadadaki ve Ukrayna'daki gelişmeler, birbirlerinden çok uzakta olsalar da Kuzey Kore birliklerinin Rusya'da konuşlandırılması da dahil olmak üzere birbirleriyle bağlantılıdır ve bu da ortak güvenlik gündemimizin önemini tekrar ortaya koymaktadır. Kuzey Kore birliklerinin Rusya'da bulunması, birlikte çalışma ihtiyacımızı artırmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Kore'nin dahli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haziranda Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunmuş, taraflar arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 25 Ekim'deki açıklamasında, Rusya'nın, Kuzey Kore askerlerini ilk muharebe bölgelerine 27-28 Ekim'de konuşlandıracağını öğrendiklerini duyurmuştu.

ABD, Rusya'da yaklaşık 10 bin Kuzey Kore askerinin bulunduğunu ve bunlardan 8 bininin Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesinde konuşlandırıldığını açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sberbank’ın net karı yılın ilk 9 ayında yüzde 6,8 arttı

2024-10-31 10:58 - Ekonomi

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda 8 şüpheli yakalandı

2024-10-31 10:53 - Gündem

Milli kick boksçu Asuman, şampiyonalardaki talihsizliğini yenmek istiyor

2024-11-02 13:52 - Spor

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının biletleri yarın satışa sunulacak

2024-10-28 19:42 - Spor

Fenerbahçe, Trabzonspor maçının kamp kadrosunu açıkladı

2024-11-02 18:03 - Spor

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, kariyerinin ilk WTA şampiyonluğunu elde etti

2024-11-04 09:37 - Spor

Borsa liginin ekim ayında tek kazandıranı Galatasaray oldu

2024-11-03 11:33 - Ekonomi

Çanakkale'de lodos fırtınasının etkisiyle sahilde kırmızı algler gözlendi

2024-10-31 16:48 - Çevre-Hayat

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait mühimmat ve hayati malzeme ele geçirildi

2024-11-01 15:08 - Asayiş

Gazze'deki hükümet: Kuzeydeki sağlık sektöründe yaşanan felaket tüm tahminlerin ötesinde

2024-10-31 23:12 - Dünya

İlgili Haberler

Kuzey Kore'den "ABD ve diğer düşmanlara karşı stratejik yöntemler" kullanma tehdidi

16:47 - Dünya

Norveç ve İspanya, "Filistinlilerin Gazze'den sürgün edilmesi" planını reddediyor

16:43 - Dünya

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının başladığını duyurdu

16:38 - Dünya

ABD Adalet Bakanı Bondi, Kennedy suikastıyla ilgili dava dosyalarını inceliyor

15:48 - Dünya

ABD, düzensiz göçmenleri gözaltında tutmak için ülkedeki askeri alanları kullanmayı planlıyor

14:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Fenerbahçe'de derbi maçının hazırlıkları başladı

17:18 - Spor

Bursa'da dalgıçlar Marmara Denizi'ndeki yoğun müsilajı görüntüledi

16:57 - Gündem

Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya, karla mücadele çalışmalarına katıldı

16:52 - Gündem

Kuzey Kore'den "ABD ve diğer düşmanlara karşı stratejik yöntemler" kullanma tehdidi

16:47 - Dünya

Norveç ve İspanya, "Filistinlilerin Gazze'den sürgün edilmesi" planını reddediyor

16:43 - Dünya