?>

AB kritik ilaç üretimini artırmak istiyor

Avrupa Birliği (AB), ilaçlarda yaşanan tedarik sıkıntısını gidermek ve kritik ilaçların Avrupa'da üretimini sağlamak için yasa hazırladı.

Sağlık - 1 ay önce

Brüksel

AB Komisyonu, önemli ilaçların AB ülkelerinde bulunabilirliğini artırmak için hazırlanan Kritik İlaçlar Yasası teklifi hakkında açıklama yayımladı.

Teklifin, ilaçlarda tedarik zincirini çeşitlendirmeyi, AB'de ilaç üretimini artırmayı ve insan sağlığını korumayı amaçladığına işaret edilen açıklamada, yasayla AB ilaç sektörüne destek sağlanacağı vurgulandı.

Açıklamada, yasa ile piyasalarda bulunamayan ve ortak fayda sağlayacak ilaçlara erişimin iyileştirileceği belirtildi.

İlaçlarda dışa bağımlılıkları azaltmanın hedeflendiği anımsatılan açıklamada, özellikle az sayıda tedarikçi, üretici veya ülkeden sağlanan ilaçlar ve aktif bileşenlerde AB'nin daha dayanıklı hale getirilmesinin hedeflendiği bildirildi.

Açıklamada, AB ülkelerinin son yıllarda ciddi ilaç kıtlığıyla karşı karşıya kaldığına işaret edilerek, Kovid-19 salgını ve jeopolitik gerilimler gibi küresel zorlukların AB'nin ilaç tedarik zincirindeki önemli zafiyetleri ortaya koyduğu belirtildi.

İlaç konusundaki kıtlıkların hastaların hayatlarını riske atabileceği ve sağlık sistemleri üzerinde önemli yük oluşturabileceğine dikkat çekilen açıklamada, ilaç kıtlıklarının üretim ve tedarik zinciri sorunları veya kaynaklar için küresel rekabetten kaynaklanabildiği anımsatıldı.

Açıklamada, Kritik İlaçlar Yasası'nın AB'yi ilaçların üretiminin daha cazip olacağı bir yer haline getirmeyi amaçladığı anımsatılarak, "Yasa, tedarik zincirlerini daha dayanıklı hale getiren eylemleri teşvik edecek, AB'de kritik ilaçların üretimini artıran şirketlere yatırımları kolaylaştıracak ve üye ülkelerin ortak alım yapmak üzere bir araya gelmelerine imkan sağlayacak." ifadesi yer aldı.

Stratejik projeler ile kritik ilaçlar veya bunların bileşenleri için AB içinde üretim kapasitesi kurulacağına işaret edilen açıklamada, bu kapsama giren projelerin fonlara daha kolay erişebileceği, izin prosedürlerinin hızlandırılacağı, bilimsel ve düzenleyici destek verileceği belirtildi.

Açıklamada, üye ülkelerin stratejik ilaç projelerine kamu desteği sunmalarına yardımcı olunacağına dikkati çekilerek, üye ülkelerin tedarik zincirlerinin dayanıklılığını çeşitlendirmek ve teşvik etmek için kamu alımlarını kullanabilecekleri kaydedildi.

Kritik ilaçları tedarik edenlerin ilgili prosedürlerine çeşitli girdi malzemeleri ve tedarik zincirleri gözlemi gibi gereksinimleri eklemeleri gerekeceği bilgisine yer verilen açıklamada, tek bir veya sınırlı sayıda ülkeye yüksek bağımlılık olması durumunda, AB'de kritik ilaç üretimini destekleyen tedarik şartlarının kullanılmasının gerekeceği belirtildi.

Açıklamada, AB genelinde kritik ilaçların bulunabilirliğini artırmak için farklı üye ülkeler arasında ortak tedarikin destekleneceği bildirilerek, tedarik zincirini genişletmek ve sınırlı sayıda tedarikçiye olan bağımlılığı azaltmak için benzer düşünen ülkeler ve bölgelerle uluslararası ortaklıklar üzerinde çalışılacağına işaret edildi.

Özellikle jenerik ilaçların üretimi uzun bir süredir Avrupa dışında yapılıyor. AB, temel ilaçlar ve farmasötik bileşenler konusunda belirli tedarikçilere ve Çin ve Hindistan gibi ülkelere bağımlı durumda bulunuyor. Bazen çok kritik ilaçların Avrupa ülkelerindeki tedarikinde sorunlar yaşanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filistin'den İsrail'in Harem-i İbrahim Camisinde avlunun çatısını kapatma girişimine tepki

2025-03-11 16:28 - İslam-Hayat - Şevval 1446

İtalya'ya Yatırım Yapmak: Neden Türk Girişimcilerinin Profesyonel İtalyanca Çevirmenlere İhtiyacı Var

2025-03-09 12:18 - İnsan&Hayat

Katar'daki Türkiye mezunları iftarda buluştu

2025-03-10 10:52 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 34'ü Trabzon'dan yapıldı

2025-03-05 17:48 - Ekonomi

Gazze'de gıda maddelerinin bulunduğu depolarda yangın çıktı

2025-03-08 22:03 - Dünya

NBA'de Cleveland Cavaliers play-off'a kalmayı garantileyen ilk takım oldu

2025-03-06 12:09 - Spor

Ticaret Bakanlığı, stokçulara ve fahiş fiyat uygulayanlara geçen yıl da göz açtırmadı

2025-03-05 13:17 - Ekonomi

Rusya'ya patates ithalatı neredeyse iki katına çıkacak

2025-03-07 07:07 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan iftar paylaşımı

2025-03-06 23:20 - Gündem

Japonya, Trump'ın tarifelerinden muafiyet konusunda ABD ile anlaşmaya varamadı

2025-03-11 12:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kontrolsüz tansiyon aort yırtılmasına sebep olabiliyor

14:57 - Sağlık

Hayatının çoğunu yapay kalple geçiren genç kız, yeni kalbine kavuştu

13:02 - Sağlık

Ailesinin yüreklendirmesi ve doktorların risk almasıyla 98 yaşında yeniden nefes aldı

12:58 - Sağlık

Diyarbakır'da kalp hastası çocuklar için "ağız diş sağlığı timi" oluşturuldu

12:57 - Sağlık

Parmakları bitişik ABD'li genç kız, şifayı Eskişehir Şehir Hastanesi'nde buldu

12:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yükseköğretim kurumlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de

03:43 - Gündem

Trump, Japon yetkililerle tarifeler konusunda "büyük ilerleme" sağlandığını belirtti

03:03 - Dünya

Microsoft'a, çalışanlarından Gazze tepkisi

01:42 - Dünya

Bursa'da bitişik 3 evde çıkan yangına müdahale ediliyor

00:58 - Asayiş

Zirai don olayına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete'de

00:43 - Gündem