?>

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in yeni ekibindeki muhtemel isimler beli oldu

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı Komisyonda Ursula von der Leyen başkanlığında gelecek 5 yıl boyunca görev yapmaları için üye ülkelerin önerdiği isimlerin tümü belli olurken yalnızca 8 ülkenin kadın üye önermesi dikkati çekti.

Dünya - 5 ay önce

Brüksel

27 üyeli AB'de 6-9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından üye ülkelerin Komisyon üyesi gönderme süreçleri tamamlandı. Son olarak Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib'i aday göstermesiyle tüm üyeler önerilerini von der Leyen'e sunmuş oldu.

Von der Leyen'in bugünden itibaren adaylarını değerlendirmesi ve ardından kararını açıklaması bekleniyor.

Ancak süreç von der Leyen'in istediği gibi gitmedi. 25 Temmuz'da üye ülkelere mektup gönderen von der Leyen, cinsiyet dengesi güdeceğini, bu nedenle her üyenin bir değil, bir erkek ve bir kadın olmak üzere iki isim önermesini istemişti.

Von der Leyen'in talebini yalnızca Bulgaristan karşıladı. Almanya'nın Komisyon üyesi von der Leyen ve AB Yüksek Temsilcisi olarak üye ülkeler tarafından aday gösterilen Estonya'nın üyesi Kaja Kallas hariç, yalnızca 8 ülke kadın aday çıkardı.

Yeni AB Komisyonunun muhtemel üyeleri

AB Komisyonu üyesi olmaları için İspanya'dan Başbakan Yardımcısı Teresa Ribera, Portekiz'den Sosyal Demokrat Parti Ulusal Konseyi üyesi Maria Luis Albuquerque, İsveç'ten AB Bakanı Jessika Roswall, Finlandiya'dan AP Milletvekili Henna Virkunen, Hırvatistan'dan halihazırda da demokrasi ve demografiden sorumlu Komisyon üyesi Dubravka Suica, Bulgaristan'dan iki adaydan biri olarak milletvekili Ekaterina Zaharieva ve Belçika'dan Dışişleri Bakanı Lahbib kadın adaylar olarak önerildi.

Fransa, Macaristan, Letonya, Slovakya ve Hollanda tercihi bilinen isimlerden yana kullandı.

Fransa'dan AB Komisyonunun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, Macaristan'dan AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Letonya'dan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Slovakya'dan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefkovic ve Hollanda'dan AB Komisyonunun iklim eyleminden sorumlu üyesi Wopke Hoekstra yeniden aday gösterildi.

Avusturya'nın adayı Maliye Bakanı Magnus Brunner, Bulgaristan'ın erkek adayı Avrupa İklim Vakfı Üyesi Julian Popov, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin adayı eski bakanlardan Costas Kadis, Çekya'dan Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, Danimarka'dan Kalkınma İşbirliği ve Küresel İklim Politikası Bakanı Dan Jorgensen, Yunanistan'dan Vali Apostolos Tzitzikostas, İrlanda'dan Maliye Bakanı Michael McGrath, İtalya'dan Avrupa Bakanı Raffaele Fitto, Litvanya'dan AP Milletvekili Andrius Kubilius, Lüksemburg'dan AP Milletvekili Christophe Hansen, Malta'dan Başbakan Danışmanı Glenn Micallef, Polonya'dan AB nezdindeki Büyükelçisi Piotr Serafin ve Slovenya'dan eski Sayıştay Başkanı Tomaz Vesel önerildi.

Von der Leyen'in adayları bu hafta boyunca değerlendirmesi, 6 Eylül'de kararını açıklaması bekleniyor.

Kararın ardından AB Komisyonunun yeni üyesi olacak kişiler, AP'deki ilgili komitelerde konuşacak ve soru-cevap oturumlarına katılacak. Komitelerin notlarıyla von der Leyen'in yeni ekibi AP Genel Kurulundan güvenoyu alacak.

Yeni Komisyonun görevine başlamasının aralık ayını bulması öngörülüyor.

AB'nin yürütme organının üyeleri nasıl belirleniyor?

AB'deki 27 ülkenin her birinin Komisyona birer üye gönderme hakkı bulunuyor.

Komisyon üyeleri, AB'nin yürütme organındaki en kıdemli yetkilileri oluşturuyor ve ulusal hükümetlerdeki bakanlar gibi her biri ticaret, tarım, sağlık ve çalışma gibi çeşitli konulardan sorumlu olarak AB'nin politikalarını yürütüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Planımız, 5 Eylül'de güncel Orta Vadeli Planı kamuoyuyla paylaşmak

2024-09-02 22:58 - Siyaset

ANKA III mühimmatlı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

2024-09-01 16:58 - Teknoloji

Türkiye Süper Enduro Şampiyonası'nın 3. ayağı Kocaeli'de başladı

2024-08-31 17:07 - Spor

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 büyüdü

2024-08-29 17:23 - Ekonomi

Mescid-i Aksa İmam Hatibi İkrime Sabri, İsrail istihbaratınca ifadeye çağrıldı

2024-09-03 10:18 - Dünya

Terör örgütleriyle bağlantılı bazı gerçek ve tüzel kişilerin mal varlıkları donduruldu

2024-08-31 09:07 - Gündem

"Enflasyon düzeltmesi"ne ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı

2024-08-31 11:17 - Ekonomi

Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Kursk'taki operasyonunun planlanan şekilde sürdüğünü söyledi

2024-09-02 21:17 - Dünya

Kanada'da iktidardaki Liberal Parti çalışanlarından hükümete "Gazze" protestosu

2024-08-29 11:07 - Dünya

Kahramanmaraş'ta otomobil ile tırın çarpıştığı kazada, 7 kişi yaralandı

2024-08-30 23:03 - Asayiş

İlgili Haberler

Bayırbucaklı Türkmenler, yıkımın yaşandığı köylerine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor

22:12 - Dünya

Trump'tan, tartışmalı Gazze planı için "acelemiz yok" açıklaması

22:08 - Dünya

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye elektronik kelepçe takıldı

22:02 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde patlayan füzesiyle 2 kişi öldü

19:47 - Dünya

Putin, Rus hükümetine enflasyonu düşürme talimatı verdi

18:43 - Dünya

Günün Manşetleri

AFAD İstanbul İl Müdürü Özener: Bilimin ışığında afetlerle nasıl başa çıkılacağı öğrenilmeli

22:42 - Gündem

Artvin'de çığ düşmesi cep telefonuyla görüntülendi

22:38 - Gündem

Yargıtay'ın bozma kararı verdiği Hrant Dink cinayeti davasında karar açıklandı

22:32 - Gündem

İstanbul'da sahte içkiden ölenlerin sayısı 70'e yükseldi

22:28 - Gündem

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de düzenlenen ilk fuar büyük ilgi gördü

22:22 - Ekonomi