?>

AB İngiltere ile Brexit'i görüşmeye hazır

AB, İngiltere'nin birlikten ayrılık anlaşmasının müzakereye kapalı olduğunu fakat gelecek haftalarda Londra ile Brexit'e ilişkin görüşmeler yapabileceğini açıkladı.

Genel - 6 yıl önce

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), İngiltere ile gelecek haftalarda Brexit'i görüşebileceğini ancak mevcut ayrılık anlaşmasının müzakereye kapalı olduğunu bildirdi.

AB Komisyonu Sözcüsü Annika Breidthardt, günlük basın brifinginde, birliğin yürütme organının "anlaşmasız ayrılığı" engellemeyi umduğu ancak AB'nin böyle bir sonuca da hazır olduğunu belirtti.

Breidthardt, "İngiltere Brexit'i telefonla veya yüz yüze müzakere etmek ve duruşunu daha detaylı biçimde netleştirmek isterse, AB Komisyonu görüşmelere açıktır." ifadelerini kullandı.

"Anlaşmasız ayrılık tercih ettiğimiz bir seçenek değil." diyen Breidthardt, AB'nin mevcut ayrılık anlaşmasının ise "en iyisi" ve "müzakereye kapalı olduğunu" vurguladı.

Brexit süreci

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı 52 ile Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılması) kararı almıştı.

Eski İngiltere Başbakanı May'in, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının, Avam Kamarası'nda 3 kez reddedilmesinin ardından 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit, 31 Ekim'e ertelenmişti.

Anlaşmanın reddedilmesinde en önemli faktörü oluşturan tedbir maddesi, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda arasına Brexit sonrasında fiziki sınır girmesini önlemeyi amaçlıyordu.

Maddeye göre, İngiltere ile AB kapsamlı ticaret anlaşması imzalayana kadar, ülkenin bütünü Gümrük Birliği'nde kalacak ancak Kuzey İrlanda ilave AB kurallarına tabi olacaktı.

Muhabir: Yusuf Hatip

Haftanın Öne Çıkanları

'Önceliğimiz doğayı ve tarihi korumak'

2019-08-03 19:12 - Gündem

İtalya'da tartışmalı güvenlik paketi yasalaştı

2019-08-06 02:59 - Gündem

Güneş yanığına 3 adımda müdahale

2019-08-03 17:00 - Sağlık

'Bu yıl rekor sıcaklıklar bekleniyor'

2019-08-06 15:12 - Teknoloji

Taşköprü sarımsağında hasat sona erdi

2019-07-31 19:57 - Gündem

Hindistan Cammu Keşmir'in özel statüsünü ortadan kaldırdı

2019-08-05 23:12 - Dünya

KKTC'de '1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı' kutlandı

2019-08-01 17:57 - Dünya

İhracat rakamları açıklandı

2019-07-31 17:36 - Ekonomi

AB İngiltere ile Brexit'i görüşmeye hazır

2019-08-06 18:48 - Genel

Gelecek hafta İstanbul'da sıcaklık 31 dereceye çıkacak

2019-08-04 15:40 - Genel

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya

İsrail saldırısında öldürülen Kassam Tugayları Komutan Yardımcısı Mervan İsa toprağa verildi

01:38 - Dünya

AK Parti'li Bayram'a Tayvan'dan "Küresel Yaşam Sevgisi Ödülü"

23:47 - Siyaset

Alman aktivistler, Elon Musk’ın X'ine karşı seçim manipülasyonuna ilişkin davayı kazandı

23:38 - Dünya