?>

'AB ile yeni bir sayfa açmalıyız'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, olası AB zirvesine ilişkin, "Yeni bir sayfa açmalıyız veya nasıl ilerleyeceğimize ilişkin kesin kararlar vermeliyiz ve artık o da işlemiyorsa işlemiyor demektir. Onun işleyebileceği bir safhaya geçmeliyiz." dedi. - Anadolu Ajansı

Siyaset - 8 yıl önce

ANKARA

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, NTV yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Türkiye'nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın yaklaşımının yanlış olduğu görüşünün altını çizdiğini belirten Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin düşmanı olan bir terör örgütüne bu şekilde silah verilmesinin, hem bir müttefikimizin, bir başka terör örgütüyle mücadele ederken oradaki terör örgütünün ağır silahlara sahip olmasına müsaade etmesinin, son derece yanlış sonuçları olacağını biliyoruz. Tabii burada başka bir şey daha ortaya çıkıyor. Özellikle son 15 yılda en çok duyduğumuz kavram şu oldu, 'teröre karşı ortak mücadele, teröre karşı küresel mücadele'. Terör örgütleri arasında ayrım yapmanın ya da belli devletlerin kendilerini tehdit eden terör örgütleriyle mücadele ederken müttefiklerini tehdit eden terör örgütlerine sessiz kalmalarının son derece yanlış sonuçlar doğuracağı görüldü. Fakat şimdi yanlışın ötesine geçiliyor. Sessiz kalmanın ötesinde bizzat o terör örgütünü silahlandırma, ağır silahlar verme şeklinde, müttefiklik ilişkisinin ve müttefiklik kavramının içini boşaltan birtakım yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Bir ülke çıkıp da terör konusunda çifte standart olmasın, teröre karşı ortak mücadele edelim diye bir çağrıyla dünyanın önüne çıktığında, bunun içini nasıl dolduracak bu uygulamalardan sonra?"

Çelik, bu konuda en tutarlı olması, terörle küresel mücadeleye en çok destek vermesi gereken devletlerin bu şekilde izah edilemeyecek davranışlarda bulunmasının sadece bugün için değil bundan sonrası için de dünyanın pek çok yerinde başka travmalara neden olacağını vurguladı.

Hahn'ın eleştirileri

Çelik, Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın basına yansıyan eleştirilerine ilişkin, şunları kaydetti:

"Hahn'a bizzat sordum. ‘Ne demek bu AB rüyası bitti?’ diye. Bir genişleme komiserinin yetkisinde midir? Ya da buna kim karar veriyor bilelim dedim. Kendisi, kendi ifadesinin öyle olmadığını söyledi. Bir kişi özellikle Türkiye ile ilgili konuştuğunda, kendisinin olmayan bir ifade basına çıktığı zaman, yalanlasın istiyoruz. Aksi takdirde buna cevap vermek durumunda kalıyoruz."

"İşleyebileceği bir safhaya geçmeliyiz"

Bakan Çelik, Türkiye ile AB arasında yapılması muhtemel zirveden beklentinin ne olduğu sorusuna, "Yeni bir sayfa açmalıyız veya nasıl ilerleyeceğimize ilişkin kesin kararlar vermeliyiz ve artık o da işlemiyorsa işlemiyor demektir. Onun işleyebileceği bir safhaya geçmeliyiz." yanıtını verdi. Çelik, Türkiye'nin somut, uygulanabilir bir gelecek istediğine işaret etti.

Avrupa Parlamentosunun müzakereleri askıya almayı öneren taslak raporunun hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, halkın karar verdiği bir konuda "değiştirilerek uygulansın" demenin, Avrupa Parlamentosunun yetkisinde bir husus olmadığını belirtti.

Gümrük Birliği sürecine de değinen Çelik, devlet müktesebatı olarak müzakerelere gerek siyasi pozisyon açısından gerek bürokrasinin kapasitesi açısından hazır olduklarını vurguladı.

Türkiye'nin AB ile ilişkilerde gelinen noktadan her halükarda kazançlı çıkacağını dile getiren Çelik, "Onlar karşılarında kasvetli, üzgün ve umutsuz bir AB bakanı görmek istiyorlarsa Türkiye'nin öyle bir AB bakanı yok. Tam tersine, biz geleceğe bakıyoruz, işimize odaklıyız. Son derece enerjik bir şekilde faaliyetimizi yürütüyoruz." dedi.

Muhabir: Meltem Bulur-Ecenur Çolak-Onur Usta

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Abdullah Gül’ün babası yarın toprağa verilecek

2017-05-08 01:02 - Genel

Türkiye'nin ilk milli hava füzeleri IDEF'te görücüye çıkacak

2017-05-08 15:07 - Gündem

Orgeneral Akar Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğini ziyaret etti

2017-05-11 20:27 - Gündem

'Esed PKK'nın nüfuzunu artırıp Türkiye sınırını ele geçirmek istiyor'

2017-05-07 15:22 - Dünya

PKK mağarasından Rus füzesi çıktı

2017-05-10 22:37 - Gündem

'Yenilen pehlivan, güreşe doymaz'

2017-05-05 02:32 - Siyaset

Kolombiya'da ELN'nin kaçırdığı 8 kişi serbest bırakıldı

2017-05-10 10:12 - Dünya

Tam 130 ton !

2017-05-05 14:57 - Asayiş

4. İslami Dayanışma Oyunları yarın başlıyor

2017-05-11 15:27 - Spor

'Assos, Ayvalık ve İvriz' Dünya Mirası listesinde

2017-05-06 16:22 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Kurum, CHP Genel Başkanı Özel'in kendisine yönelik iddialarını yalanladı

19:33 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den, TÜSİAD'a tepki

18:12 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Tokyo Camii ve Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti

14:12 - Siyaset

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, çalışmalarını mayısta tamamlamayı planlıyor

11:33 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Almanya'da Ukraynalı yetkililerle görüştü

10:37 - Siyaset

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor