?>

AB, Gazze'nin yeniden inşasına ve Filistin yönetimine destek taahhüdünde bulundu

Avrupa Birliği, Gazze'nin yeniden inşasında uluslararası çabalara katkı ve Filistin yönetiminin desteklenmesi taahhünde bulunurken acil ateşkes, istikrarsızlığın Lübnan'a sıçraması ihtimalinin engellenmesi çağrısı yaptı.

Dünya - 8 ay önce

Brüksel

Brüksel'de dün yapılan AB zirvesinde liderler, Gazze odağında Orta Doğu'daki gelişmeleri ele aldı.

Zirvenin ardından kabul edilen sonuç bildirisinde, "AB Konseyi, Hamas ve diğer terörist grupların, 7 Ekim 2023'te İsrail'e karşı gerçekleştirdiği acımasız terör saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını yineler. İsrail'e ve halkına tam dayanışmasını ve desteğini ifade eder, İsrail'in güvenliğine ve bölgesel istikrara yönelik taahhütlerine tam bağlılığını bir kez daha teyit eder." ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, İsrail'in kendini savunma hakkını kullanırken uluslararası insancıl hukuk da dahil uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini her koşulda tam olarak yerine getirmesi ve Uluslararası Adalet Divanının (UAD) hukuki açıdan bağlayıcı kararlarına saygı göstermesinin gerektiği vurgulandı.

Bildiride, ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes teklifine atıfta bulunularak, şu ifadelere yer verildi:

"AB Konseyi, derhal ateşkes sağlanmasına, tüm esirlerin serbest bırakılmasına, insani yardım akışında sürekli bir artışa, ateşkesin kalıcı olmasına ve krizin İsrail'in güvenlik çıkarları ile Filistinlilerin güvenliğini garantiye alacak şekilde sona ermesine imkan verecek ateşkes teklifinin koşullarının gecikmeden ve şartsız uygulanması çağrısında bulunur."

Refah'taki duruma değinilen bildiride süren saldırıların sivil nüfus üzerindeki sonuçları konusunda derin endişeye işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"AB Konseyi, sivillerin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyuyor. Başta çocuklar olmak üzere kabul edilemez sayıdaki sivil kayıpların yanı sıra yardımın Gazze'ye yetersiz girişinin yol açtığı feci düzeydeki açlık ve yakın kıtlık riskini büyük bir endişeyle izliyor. Tüm tarafları, sivillerin yaşamını korumak için mümkün olan her türlü adımı atmaya çağırıyor."

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) kritik rolüne dikkati çekilen bildiride, "UNRWA'nın Gazze'de ve bölge genelinde sağladığı hizmetlerin hayati önem taşıdığını vurguluyor ve bir BM kuruluşunu terör örgütü olarak etiketlemeye yönelik her türlü girişimi kınıyor." ifadesine yer verildi.

Bildiride, Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesinin (ICRC) tesislerine zarar veren son saldırılar da kınandı.

Batı Şeria

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki duruma da değinilen bildiride, "AB Konseyi, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'da devam eden aşırılıkçı yerleşimci şiddetini güçlü şekilde kınıyor." ifadesi kullanıldı.

"Kudüs'ün ve Eski Şehrin özel statüsü ve karakteri, kutsal mekanlarının dokunulmazlığı ve tüm toplulukların yaşayabilirliği herkes tarafından korunmalı ve saygı duyulmalıdır." uyarısında bulunulan bildiride, İsrail'in Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimleri daha da genişletme kararları kınandı, bu kararları geri alma çağrısı yapıldı.

İki devletli çözüm ve Filistin yönetiminin güçlendirilmesi

AB liderleri, bildiride iki devletli çözüme bağlılıklarını yinelerken Gazze'nin yeniden inşasına yönelik koordineli uluslararası çabaya aktif katkıda bulunma taahhütlerinin altını çizdi.

Gerekli reformları gerçekleştirmesi ve kurumsal kapasitesini geliştirmesi konusunda Filistin yönetimine destek sözü verilen bildiride, İsrail'e başta finansal konular olmak üzere Filistin yönetimini zayıflatan eylemlerini durdurması çağrısı yapıldı.

Lübnan

Bildiride, İsrail-Lübnan sınırının her iki tarafında artan yıkım ve sivillerin zorla yerlerinden edilmesi konusunda duyulan endişe dile getirildi.

AB Komisyonuna Lübnan ordusu ve Lübnan'daki BM Geçici Gücü (UNIFIL) de dahil olmak üzere AB'nin, Lübnan'a verdiği desteğin güçlendirilmesi konusunda çalışmaya devam etme çağrısı yapıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır ve Mardin'deki anız yangınlarında 3 kişi daha hayatını kaybetti

2024-06-23 19:43 - Asayiş

AB'den Apple'a soruşturma

2024-06-24 13:58 - Teknoloji

ÇAYKUR, mayıs ayı yaş çay bedelini yarın üreticilerin hesabına yatıracak

2024-06-27 17:08 - Gündem

Peru'da 7,2 büyüklüğünde deprem

2024-06-28 09:43 - Dünya

Tüketici örgütlerinden sadece kredi kartıyla satış yapan işletmelere eleştiri

2024-06-27 12:03 - Ekonomi

İsrail, hapishanelerde yer kalmadığı için 20 Filistinli aktivistin gözaltı operasyonunu iptal etti

2024-06-23 14:42 - Dünya

BMGK üyeleri, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te artan gerginliğe karşı uyardı

2024-06-25 19:52 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya geldi

2024-06-26 16:23 - Siyaset

MİT, terör örgütü PKK/YPG'nin sözde sorumlusunu Suriye'de etkisiz hale getirdi

2024-06-26 10:38 - Gündem

Emlakçılar, konut kiralarında yüzde 25 sınırının kalkmasının piyasayı etkilemeyeceği görüşünde

2024-06-27 12:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler polis korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı

12:22 - Dünya

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya

Fransa'da kundaklanan caminin yetkilileri ibadethanelerine bir an önce kavuşmak istiyor

11:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Ekonomimizi daha dirençli ve güçlü hale getirdik

12:58 - Ekonomi

Temiz enerjiden elektrik üretiminde suyun gücü ağır bastı

12:53 - Ekonomi

Kahve fiyatları rekor seviyeyi gördükten sonra yüzde 10'un üzerinde geriledi

12:47 - Ekonomi

İnşaat maliyetlerindeki artış 49 ayın en düşüğünde

12:43 - Ekonomi

Şehirler arası otobüs biletlerinde "Aile Yılı" indirimi

12:37 - Gündem