?>

AB'den Türkiye'deki sığınmacılara yönelik 780 milyon avroluk destek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında 245 milyon avroluk fona sahip Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı Programı'nın (T-SUY) başlatılacağını bildirdi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

AB Türkiye Delagasyonu tarafından, "Türkiye'deki Sığınmacılar için Mali Yardım Programı" (FRIT) kapsamında Mart 2016'da taahhüt edilen 6 milyar avroluk paketin 780 milyon avroluk son kısmının da sözleşmeye bağlanma sürecinin tamamlanması dolayısıyla Delegasyon binasında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya çevrim içi ortamda katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Mali Yardım Programı kapsamında mültecilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik 245 milyon artı 20 milyon avroluk fonun doğrudan hibe desteği şeklinde verileceğini ifade etti.

Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesinin arzu edildiği dönemde bu önemli anlaşmanın ilişkilerin geleceği için de anlamlı bir adım olacağını vurgulayan Ertem, "Türkiye'nin coğrafi konumu, birçok göçmen ve yabancı için bizi transit veya ev sahibi ülke konumuna getirdi ve getirmeye de devam ediyor. Yaşam mücadelesi veren bu insanları karşılayıp, insani şartlarda ağırlamayı sürdürmek adına bu fonların devamlılığı küresel yük paylaşımı bağlamında gereklidir." değerlendirmesinde bulundu.

Ev sahipliği yapılan koruma altındaki kişilerin eğitim ve sağlık dahil temel hak ve hizmetlere erişimini sağlamaya yönelik çabaların devam ettiğinin altını çizen Ertem, bu çerçevede Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardımı Programı'nın (SUY) tarihteki en büyük insani yardım programı olduğunu anlattı.

245 milyon avroluk Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı Programı başlayacak

SUY Programı ile Avrupa Birliği finansmanı, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Türk Kızılay ve Türk devlet kurumları arasındaki ortaklıkla Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 1,8 milyondan fazla yabancıya her ay insani yardım sağlandığı bilgisini paylaşan Bakan Yardımcısı Ertem, şunları kaydetti:

"Yerinden edilen bu insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması bu fonların desteği ve ortakların üstün gayretleri ile sağlanmaktadır. Halihazırda uygulanan SUY Programı'nın tamamlayıcısı 245 milyon avroluk bu fon, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Türk Kızılay ortaklığında en savunmasız mültecilerin yaşam standartlarının temel ihtiyaç desteğiyle iyileştirilmesi projesi olarak uygulanacaktır.

Bu projeyi kısaca T-SUY olarak adlandırıyoruz. T-SUY, Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı anlamına gelmektedir. T-SUY derken projemizin Sosyal Uyum Yardımı'nın desteği ve tamamlayıcısı olduğunu vurgulamak istiyoruz. Nitekim bu projeyi de SUY projemizde olduğu gibi Kızılay Kart platformunda uygulayacağız ve SUY'da olduğu gibi insani yardım anlayışını devam ettireceğiz."

Ertem, T-SUY projesinde de Türk Kızılayın yine en önemli ortakları olacağını vurguladı.

En kırılgan gruptaki Türk vatandaşları ve koruma altındakiler için 20 milyon avroluk destek

Bakan Yardımcısı Ertem, "20 milyon avroluk diğer fon ise en kırılgan gruptaki Türk vatandaşlarıyla geçici koruma ve uluslararası koruma altındaki kişilerin sosyal hizmetlere erişiminin artırılması projesinde kullanılacak." bilgisini paylaştı.

Ertem, fon ile ilgili AB Türkiye Delegasyonu ile sürdürülen titiz ve yoğun çalışmayı tamamlayarak bugün imza aşamasına geldiklerini bildirdi.

"Ulusal Aşı Takvimimiz aynen koruma altındaki misafirlerimize de uygulanmıştır"

Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın ise konuşmasında geçici koruma altındaki Suriyeli kişiler için sağlık alanında sunulan hizmetler hakkında bilgi verdi.

Aydın, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nin Türkiye'de koruma altındaki misafirler için de uygulandığına işaret ederek, sadece Sağlık Bakanlığı sağlık kuruluşlarından değil medikal olarak ihtiyaç duyulması halinde özel sağlık kuruluşları ve üniversitelerden de sağlık hizmeti alınabildiğini söyledi.

Bugüne kadar sağlık hizmeti kapsamında 77 milyon 34 bin 771 ayaktan muayene hizmeti verildiğini, 2 milyon 663 bin 927 kişinin yatarak tedavi aldığını, 2 milyon 250 bin 511 ameliyat gerçekleştirildiğini, 615 bin 713 doğumun sağlık kuruluşlarında meydana geldiğini ve yılda koruma altındaki 130 bin kişiye 112 Acil ekiplerince müdahale edildiğini bildiren Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ulusal aşı takvimimiz aynen koruma altındaki misafirlerimize de uygulanmış ve çocukları aşılanmıştır. Bu hizmetler aslında büyük oranda Türkiye'nin kendi imkanlarıyla yürütülmektedir ancak dost devletlerin ve uluslararası kuruluşların destekleri de buna katkı sağlamaktadır. Bu katkıların en önemlisi AB tarafından 2016'da hayata geçirilen Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRİT) kapsamındaki desteklerdir."

FRİT 1 kapsamında yapılan çalışmalara değinen Aydın, 300 milyon avroluk göz sağlığı alanında en önde gelen projelerden olan SIHHAT Projesi ile 29 ilde açılan 175 Göçmen Sağlığı Merkezinin faaliyetlerinin desteklendiğini, çoğunluğu Suriyeli olan 3 bin 416 personel istihdamının sağlandığını, 115 kamu hastanesi için alınan 4 bin 510 tıbbi cihazın kullanıma sunulduğunu belirtti.

Aydın, ayrıca proje ile yaklaşık 7,3 milyon doz aşı alınarak mültecilere uygulandığını kaydetti.

Türkiye'nin kızamıkçığı ortadan kaldıran ülke ilan edilmesi

Dünya Sağlık Örgütünün dün itibarıyla Türkiye'yi kızamıkçığı eradike eden (ortadan kaldıran) ülke olarak ilan ettiğini de anımsatan Aydın, "Bir yandan bu kadar göç alan bir ülkenin aşıyla önlenebilir bir hastalığı eradike etmesi de aşılamada ne denli titiz olduğumuzun, ne denli başarılı bir hizmet verdiğimizin göstergesidir." dedi.

Aydın, mülteciler için yapılan çalışmalar kapsamında ayrıca anne ve bebek sağlığı öncelenerek 2,6 milyon kutu D vitamini, 2,4 milyon kutu da demir preparatının dağıtıldığını, 400 bin kanser tarama faaliyetinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

210 milyon avroluk SIHHAT 2 Projesi hayata geçirilecek

Bakan Yardımcısı Aydın, Cumhurbaşkanlığının koordinasyonunda gerçekleştirilen imza töreniyle AB Türkiye Delegasyonu destekli FRİT 2 kapsamında hazırlanan SIHHAT 2 ve yatırım projelerini de hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Aydın, sağlık yardımları kapsamında 210 milyon avro bütçeyle SIHHAT 2 projesiyle sunulan hizmetlerin sürekliliğinin sağlanması, sağlık sorunlarına kanıta dayalı çözümler üretilmesi ve çok sektörlü danışmanlık hizmetlerinin temin edilmesinin de amaçlandığını dile getirdi.

Aydın, projenin yatırım kaleminde 90 milyon avro tutarındaki sağlık yatırımları bileşeni ile göçmen sağlığı alanındaki hizmet kapasitesinin geliştirilmesi ve hizmetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını aktardı.

Toplantıda AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile Cumhurbaşkanı Yardımcılığı Makamı FRIT Ofisi Baş Koordinatörü Halil Afşarata da birer konuşma yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli cimnastikçiler, Avrupa Şampiyonası'nda 8 madalya kazandı

2020-12-13 23:40 - Spor

BORON bulaşık temizlik ürünleri tanıtıldı

2020-12-16 17:40 - Gündem

MHP Genel Başkanı Bahçeli: ABD’nin dostluk anlayışı hasımlığa dümen kırmıştır

2020-12-16 20:22 - Siyaset

'Türk dış politikasını ve Türkiye'yi hafife almayın'

2020-12-15 04:11 - Gündem

OPEC: Küresel petrol talebi 2021'de yüzde 6,6 artacak

2020-12-14 23:01 - Dünya

Doktorların dikkatiyle hem tümörden hem de bacağı kesilmekten kurtuldu

2020-12-15 15:26 - Çevre-Hayat

Mustafa Sarıgül partisi Türkiye Değişim Hareketi'nin logo ve müziğini basına tanıttı

2020-12-17 16:17 - Siyaset

Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığından Meskun Mahalde Teröristle Mücadele Tatbikatı

2020-12-16 14:56 - Dünya

Bozkırda bir Anadolu masalı: Gönül Dağı

2020-12-16 14:56 - Kültür Sanat

Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınları devam ediyor

2020-12-15 22:26 - Dünya

İlgili Haberler

TİKA 10 uzman yardımcısı alacak

09:07 - Ekonomi

Küresel piyasalarda Noel tatili sakinliği

08:47 - Ekonomi

Asgari ücret 2025 yılı için net 22 bin 104 lira olarak belirlendi

21:30 - Ekonomi

Merkez Bankasından "2025-2027 Araştırma Gündemine" ilişkin duyuru

19:52 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Kısa vadeli dünya ekonomisi Türkiye’nin lehine trendler içeriyor

19:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, idam cezalarını kararlılıkla uygulamaya devam edeceğini belirtti

09:13 - Dünya

TİKA 10 uzman yardımcısı alacak

09:07 - Ekonomi

Ümraniye'de bir dairede patlama meydana geldi

08:58 - Asayiş

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" soruşturması

08:53 - Siyaset

Küresel piyasalarda Noel tatili sakinliği

08:47 - Ekonomi