?>

AB'den Suriye halkıyla dayanışma mesajı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin çöküşünü "tarihi bir dönüm noktası" diye nitelendirerek, Birliğin Suriye halkıyla dayanışmasını bildirdi.

Dünya - 3 ay önce

Ankara

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın AB adına yaptığı açıklamada Esed rejiminin çöküşü, "10 yılı aşkın bir süredir çatışma, baskı ve insani acılara katlanan Suriye halkı için tarihi bir an" olarak nitelendirildi.

AB'nin Suriye halkıyla dayanışmasının bildirildiği açıklamada, "Bugün hem ülkedeki hem de diasporadaki umut dolu ama aynı zamanda belirsiz bir gelecekten korkan tüm Suriyelilerin yanındayız. Herkes ülkesini yeniden birleştirme, istikrara kavuşturma ve yeniden inşa etme, adaleti tesis etme ve hesap verebilirliği sağlama fırsatına sahip olmalıdır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada adaletin yeniden tesisi, kurumların yeniden inşası ve barışçıl geçişin sağlanması ihtiyacına işaret edilerek, Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğinin korunmasının ve her türlü aşırıcılığın reddedilmesinin önemi vurgulandı.

Tüm tarafların şiddetten kaçınmaya, sivillerin korunmasını sağlamaya ve uluslararası hukuka uymaya çağrıldığı açıklamada, Hristiyanlar ve diğer azınlık topluluklarının yanı sıra başkent Şam'daki yabancı uyrukluların ve diplomatik temsilciliklerin güvenliğinin sağlanmasının gerektiği belirtildi.

-⁠ ⁠Suriye'deki gelişmeler

Suriye'de 27 Kasım'da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmalar yoğunlaştı.

Gruplar, 30 Kasım-7 Aralık tarihlerinde Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi en büyük illerde üstünlük kurdu.

Başkent Şam'a 7 Aralık'ta girmeye başlayan gruplara halk kitlelerinin de destek vermesiyle rejim, Şam ve diğer birçok bölgede kontrolü tümüyle kaybederek çökmüştü.

Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı sona ererken rejim lideri Esed, başkentten kaçmıştı.

SMO, aralıkta başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu'nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG'den kurtarmıştı.

Operasyonda Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla Fırat Nehri'nin batısındaki en büyük terör yuvası, terör örgütünden temizlenmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde üst üste 2. mağlubiyeti aldı

2024-12-04 01:58 - Spor

Fenerbahçe teknik direktörü Mourinho: Kazanmamız gerekiyordu, başka opsiyonumuz yoktu

2024-12-02 23:47 - Spor

Rusya: Ukrayna istihbaratı, Heyet Tahrir Şam militanları ile etkileşim içinde

2024-12-04 17:33 - Dünya

Rusya Türkiye'den çikolata ithalatını artırdı

2024-12-04 08:09 - Özel Haber

İstanbul'da sahte içkiden ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi

2024-12-04 14:18 - Asayiş

Gürcistan'da AB yanlısı göstericilerin hükümet karşıtı protestoları sürüyor

2024-12-05 08:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

2024-12-03 21:12 - Siyaset

Galatasaray Kulübü, TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nu istifaya davet etti

2024-12-05 22:47 - Spor

Kahramanmaraş'ta kurulan geçici çarşı, depremzede esnafın umudu oldu

2024-12-04 12:39 - Gündem

Ordu'da 112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrıların yüzde 67'si asılsız çıktı

2024-12-06 17:02 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı 24 saatte bitirebileceği vaadini değerlendirdi

13:02 - Dünya

ABD, Uygur Türklerini sınır dışı eden yetkililere vize kısıtlaması getirecek

12:57 - Dünya

Ermenistan'ın saldırgan politikaları Azerbaycan'a 58,8 milyar doları aşan zarar verdi

11:52 - Dünya

Aliyev, Azerbaycan'ın D-8'e üyeliğini onayladı

11:47 - Dünya

AB rekabetçilik, savunma, Ukrayna ve ABD'yle ilişkiler konulu zirveye hazırlanıyor

11:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Kamu idarelerince yapılacak ön ödemelere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi

15:03 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü" mesajı

14:57 - Siyaset

Bazı kurum ve kuruluşlara ilişkin atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

14:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevrimiçi Liderler Toplantısı'na katıldı

14:28 - Gündem

Otomotiv ihracatı yılın ilk 2 ayında 5,9 milyar dolar oldu

14:22 - Ekonomi