?>

AB Bakanı Çelik'ten Avrupa'ya aşırı sağla mücadele çağrısı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, Almanya'daki seçimlere ilişkin, "Irkçı kesimlere karşı mücadele etmek için Avrupa'da demokratik değerleri savunanlarla ortak çalışmaya hazırız." dedi.

Genel - 7 yıl önce

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Twitter hesabından Almanya'daki genel seçime ilişkin değerlendirmede bulundu.

Almanya'daki seçimlerin her bakımdan Alman siyasetinde yeni fay kırıklarının ortaya çıktığını gösterdiğini belirten Çelik, iktidar ortağı merkez sağ (Angela Merkel) ve solun (Martin Schulz) 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük güç kaybını yaşayarak yaklaşık yüzde 15 oy kaybettiğine dikkati çekti.

"Tehdit her seçimde yükseliyor"

Avrupa'da yükselişe geçen aşırı sağ ve ırkçı akımlara ilişkin Çelik, şu uyarılarda bulundu:

"Merkez sağ ve sol çökmese de merkez dışı partiler, özellikle ırkçı parti tayin edici noktaya erişti. Avrupa genelinde olduğu gibi Almanya'da da merkez siyaset aşırı sağa doğru kaymış oldu. Fransız ırkçı (Marine) Le Pen ve Hollandalı ırkçı ve islam düşmanı (Geert) Wilders da Alman ırkçı parti AfD'yi (Almanya için Alternatif) meclise girmesinden dolayı tebrik etti. Irkçı, göçmen düşmanı ve İslam düşmanı dalga tüm Avrupa'nın geleceğini tehdit ediyor. Tehdit her seçimde yükseliyor.

Irkçı AfD ilk kez üçüncü parti olarak Meclis'e girdi. Üstelik, AfD sadece tepki oylarını temsil etmiyor. Seçmen profili, kaygıyı artırıyor. AfD sadece tepki oylarını temsil etmiyor, oy verenlerin önemli bir çoğunluğu, üst ve orta gelir grubuna ait seçmenlerden oluşuyor. Bu profil kaygıyı daha da artırıyor. Çünkü ırkçılığın tepkisellik sonucu değil sahiplenme sonucu büyüdüğünü gösteriyor."

"Aşırı sağ gücünü, merkez siyaset ve medya dilinden aldı"

Ana akım Alman siyasetinin, Türkiye'ye teşekkür borçlu olduğunu belirten Çelik, uygulanan mülteci anlaşması ile Almanya'nın düzensiz göçten daha az etkilendiğini kaydetti.

Eğer bu olmasaydı AfD'nin belki de yüzde 20 oy oranını yakalayacağını, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in birinci gelemeyeceğini ve merkez sağ ile solun tamamen çökeceğini belirten Çelik, "Alman medyası ve siyaseti, aşırı sağın yükselmesinden yakınmaya başladı. Buna hakları yok. Kendi elleri ile inşa ettiler bu tabloyu. İslam, göçmen ve Türkiye düşmanlığı yaparak aşırı sağı kendi elleriyle beslediler. Aşırı sağ gücünü, merkez siyaset ve medya dilinden aldı." ifadesini kullandı.

Başka Avrupa ülkelerinin hatasına düşüp, aşırı sağdan oy kapmak için aşırı siyasete yaklaşırlarsa daha çok oy kaybedeceklerini ve değerlerin de çökeceğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Ortaya çıkan tablo alarm veriyor. Demokratik siyasete inanan herkes dayanışma içinde olmalıdır. Irkçı kesimlere karşı mücadele etmek için Avrupa'da demokratik değerleri savunanlarla ortak çalışmaya hazırız. Bir kere daha görüldü ki Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmak Avrupa'da sadece ırkçıların beslenmesine yarıyor. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı söz söyleyenler bu yaptıklarıyla aşırı sağa destek verdiklerini unutmasınlar."

Muhabir: Ecenur Çolak

Haftanın Öne Çıkanları

IKBY'deki tartışmalı referandum başladı

2017-09-25 11:52 - Dünya

Meydan İstanbul 5M Migros mağazası açıldı

2017-09-18 20:00 - Ekonomi

Arapça Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

2017-09-22 12:22 - Kültür Sanat

Oda ve borsa seçimleri ertelendi

2017-09-24 11:46 - Ekonomi

Zaman Gazetesinin yönetici ve yazarlarının yargılandığı davada 2. gün

2017-09-19 13:47 - Gündem

'Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması gerekiyor'

2017-09-25 02:17 - Gündem

Kızılırmak'ta son 5 yılın en düşük debisi

2017-09-23 14:37 - Gündem

Söndürülmeyen sigara İstanbul'u yaktı

2017-09-25 15:17 - Gündem

Denizli şehidini uğurladı

2017-09-19 18:29 - Genel

Antalya’da 100 yıl öncesinin gazetesi bulundu

2017-09-22 14:42 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya

Yabancı plakalı araçlar, özel otoyollardaki geçiş ücretlerini ödemeden Türkiye'yi terk edemeyec

11:48 - Siyaset

Fransa'da kundaklanan caminin yetkilileri ibadethanelerine bir an önce kavuşmak istiyor

11:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik tarifeleri yürürlüğe girdi

11:37 - Dünya