?>

AB, ABD'ye ticari misilleme yapacak

AB, ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergileri uygulayan ABD'ye karşı 22 Haziran Cuma günü misillemede bulunacak.

Dünya - 7 yıl önce

BRÜKSEL

Avrupa Birliği (AB), ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergileri uygulamaya başlamasına karşı ticari misillemenin 22 Haziran Cuma günü başlatılması kararı aldı.

AB Komisyonu, haftalık toplantısında ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik devreye aldığı ilave gümrük vergileri konusunda dengeleyici tedbirler ele alındı.

Konuya ilişkin açıklamada, AB Komisyonu üyelerinin ilave gümrük vergisi uygulanması planlanan ABD ürünleri listesine onay verdiği ve karşı tedbirlerin 22 Haziran Cuma günü yürürlüğe sokulması kararı alındığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu dengeleyici gümrük vergilerinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla tamamen uyumlu olduğu, AB'nin ilk aşamada ABD ürünlerine 2,8 milyar avroluk bir ilave gümrük vergisi getireceği, 3,6 milyar avroluk diğer kısım hakkında ise kararın ileride alınacağı ifade edildi.

Sürecin gelişimi

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamıştı. Kanada ve Meksika, AB, Avustralya, Arjantin, Brezilya ve Güney Kore'ye 1 Haziran'a kadar geçici muafiyet tanıdı. AB, ABD'nin gümrük vergilerinden muaf tutulma çağrısında bulunmuş ancak müzakerelerden bir uzlaşı çıkmadı.

AB, ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamayı planladığı ilave gümrük vergilerine karşı yüzde 25 gümrük vergisi uygulamayı planladığı toplam 10 sayfalık ürün listesi hazırlamıştı.

Aralarında mısır, barbunya, pirinç, mısır gevreği, fıstık ezmesi, yaban mersini, portakal suyu, viski, puro, sigara, tütün, ruj, kot pantolon, nevresim, ayakkabı, lavabo, merdiven, vantilatör, motosiklet, yat, tekne, tüp ve çelik gibi yüzlerce farklı ürün bulunan listeyle AB, ABD'yi kararından vazgeçirmeye çalışmıştı.

Muhabir: Ata Ufuk Şeker

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başbakan Yıldırım: Bir daha Dersim yaşanmasına izin vermeyeceğiz

2018-06-15 22:16 - Siyaset

Borç yapılandırmasında 'bayramlık' fırsat

2018-06-14 14:11 - Ekonomi

Sigara için her yıl cepten 85 milyar lira çıkıyor

2018-06-20 17:26 - Sağlık

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Siyasette ortak paydayı oluşturma çabasını gösterdik

2018-06-19 07:01 - Politika

Lübnan Müftüsünden Filistinlilere destek mesajı

2018-06-15 15:02 - Dünya

ABD'nin Afrika'daki ekonomik ve askeri varlığı

2018-06-15 12:22 - Dünya

Karaman’da katkı maddesi içen 22 küçükbaş hayvan telef oldu

2018-06-15 02:32 - Asayiş

Dünya Kupası heyecanı BiP'te

2018-06-15 17:28 - Medya

2 aydır kayıp olan yabancı uyruklu kayıp kız Esra Erol’da bulundu

2018-06-19 05:02 - Asayiş

Trump'tan Comey'e büyük tepki

2018-06-16 05:32 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Lütem, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'a güven mektubunu sundu

21:18 - Dünya

Fildişi Sahili, ülkedeki Fransız askeri üssünü devraldı

20:32 - Dünya

Fransa'da Danıştay, Filistin destekçisi derneğin feshini onadı

20:27 - Dünya

ABD'nin isteğiyle, Zelenskiy ile Kellogg'un Kiev'deki basın toplantısı iptal edildi

20:02 - Dünya

Almanya'da camilere yönelik saldırılar devam ediyor

18:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Lütem, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'a güven mektubunu sundu

21:18 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Bessent, altın rezervlerinin yeniden değerlendirilmesini düşünmediğini söyledi

20:58 - Ekonomi

UNDP: Suriye ekonomisi 14 yıllık çatışma döneminde 800 milyar dolarlık kayıp yaşadı

20:42 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Çinli mevkidaşı Vang ile Güney Afrika'da görüştü

20:38 - Siyaset

Fildişi Sahili, ülkedeki Fransız askeri üssünü devraldı

20:32 - Dünya