?>

Libya'da selin vurduğu kentlerde felaketin etkileri böyle görüntüledi

Libya’nın doğusunu vuran “Daniel” fırtınası, Derne'den Bingazi'ye ülkedeki birçok kentte can ve mal kayıplarına neden oldu

Dünya - 1 yıl önce

Merc

En çok can kaybı iki barajın yıkılması nedeniyle Derne kentinde yaşandı ancak sel sularının diğer kentleri de büyük çapta olumsuz etkilediği, gün geçtikçe ortaya çıkıyor.

Selin etkili olduğu Derne, Beyda, Suse, Merc ve Bingazi kentlerine giden AA ekibi, etrafı dağlar ve derin vadilerle çevrili Suse kentinde de can kayıplarının yanı sıra ciddi maddi hasarın yaşandığı ve bazı yolların trafiğe kapandığını gözlemledi.

Suse Belediye Başkanı Vail Berik, 11 Eylül’de yaptığı açıklamada 50 ailenin kayıp olduğunu ifade etmişti.

Bir köyde 22 kişi sele kapıldı...

Beyda ve Merc kentleri arasında bulunan Kuf Vadisi ile bilinen Cebel el-Ahdar bölgesinde de ciddi kayıplar var.

Bölgede bulunan yaklaşık 200 kişinin yaşadığı Verdiye köyünde 22 kişi sele kapıldı.

Köy halkından Abdulvahid Fercani, kardeşinin eşi ve çocuğuyla sel sularına kapıldığını ve hala kendilerinden haber alınamadığını söyledi.

O gece kardeşinin evinde kayınpederinin de misafirliğe geldiğini ve 4’ünün de kaybolduğunu belirten Fercani, selin evleri, otomobilleri ve iş yerlerini tahrip ettiğini anlatarak, “Sel sularına kapılan 22 kişiden sadece 7'sinin cesedine ulaşabildik. Kayıplar arasında Mısırlı ve Sudanlı aileler de var.” dedi.

2 aylık bebeğin cesedi selden 4 gün sonra bulundu...

Verdiye köyle sakinlerinden Eymen Muhammed de yaşadıkları felaketi, “Şu ilerideki ağacın altında biriken çalılar arsında, selden 4 gün sonra 2 aylık bir bebeğin cesedini bulduk. İlerideki evde bir aile yaşıyordu, onlardan da haber yok.” ifadeleriyle anlatmaya çalıştı.

Merc ile Bingazi kenti arasındaki bölgelerde yol boyu bazı evler ve ziraat alanlarının hala su altında olduğu ve suların çekilmediği görüldü.

Başkent Trablus ve ülkenin batısındaki diğer kentlerde düzenlenen kampanyalarda toplanan yardım malzemelerini taşıyan yüzlerce kamyon ve kamyonet, Derne’ye gitmeye devam ediyor.

Libya'daki sel felaketi...

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic, dün çevrim içi katıldığı BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında, Libya'daki selde 3 bin 998 kişinin öldüğünü, 8 ila 9 bin kişinin hala kayıp olduğunu söylemişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kırklareli'nde kuraklıktan etkilenen ayçiçeğinin hasadı sürüyor

2023-09-17 11:48 - Ekonomi

Alanya'da orman yangını çıktı

2023-09-17 13:02 - Asayiş

Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin saldırısında Şuşa'da 1 sivil öldü

2023-09-19 17:48 - Dünya

Türkiye geçen yıl 47,6 milyar dolarlık hizmet ihracatı yaptı

2023-09-19 10:38 - Ekonomi

Edirneli gazi Kıbrıs'taki anılarını "en değerli köşesi"nde saklıyor

2023-09-19 11:42 - Çevre-Hayat

TCMB'den Türk lirasını tasarruf ve yatırım aracı olarak destekleyen kararlı adımlar

2023-09-18 09:33 - Ekonomi

TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar'ın Libya'ya ulaştırdığı yardım malzemeleri yetkililere tesl

2023-09-16 18:02 - Gündem

Diyarbakır'da 2 ton 121 kilogram esrar, 13 milyon 514 bin 550 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

2023-09-19 22:32 - Asayiş

Lance Stroll, F1 Singapur Grand Prix'sinden çekildi

2023-09-17 15:28 - Spor

Şanlıurfa'da üzüm geleneksel yöntemlerle çeşitli ürünlere dönüştürülüyor

2023-09-20 11:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya