?>

78 yıldır çözülemeyen 'Keşmir Sorunu'

Keşmir’in hangi ülke toprakları içerisinde yer alacağı meselesi, Güney Asya'nın en uzun süreli ihtilaflarından biri olarak, 78 yıldır çözüme kavuşmayı bekliyor

İslam-Hayat - Şevval 1446 - 2 ay önce

Ankara

Afganistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Çin ile komşu olan Keşmir bölgesi, jeopolitik açıdan önemli bir konumda bulunuyor.

Uluslararası ihtilafa evrilen Keşmir meselesi, 1947'den bu yana Hindistan, Pakistan ve Çin'in bölgedeki hak iddiaları, bölgede 4 savaşın çıkmasına ve binlerce kişinin canından olmasına sebep oldu.

Pakistan'da 5 Şubat, 78 yıldır çözüme kavuşturulamayan Keşmir sorununa dünya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla 1989'da "Keşmir Dayanışma Günü" ilan edildi.

Bu çerçevede, Pakistan her yıl 5 Şubat'ı “Keşmir Dayanışma Günü” olarak anıyor ve dünya kamuoyunu Keşmir halkına destek vermeye çağırıyor.

Bu gün, Pakistan’da resmi tatil olup siyasi liderler, akademisyenler ve aktivistler Keşmir halkına destek mesajları veriyor.

"Keşmir Dayanışma Günü" ile Cammu Keşmir'de Hint yönetimi altında bulunan Keşmir halkıyla dayanışma gösterilmesi, kendi kaderlerini tayin etme hakkı için verdikleri mücadelenin desteklenmesi ve bölgedeki çatışmalarda hayatını kaybeden direnişçi ve sivillerin anılması hedefleniyor.

Keşmir sorunu, bölgesel istikrarı doğrudan etkileyen ve küresel güçlerin de yakından takip ettiği bir mesele olmaya devam ediyor.

Keşmir'de yıllardır süren çatışmalarda ve şiddet olaylarında on binlerce sivil, direnişçi ve hükümet güçlerine bağlı güvenlik görevlisi öldü.

Keşmir'de çoğunluğu Müslüman olan halk, yönetimde söz sahibi değildi...

Keşmir’in tarihi, bölgenin stratejik konumu ve dini yapısı nedeniyle yüzyıllardır farklı güçlerin mücadele alanı sayılıyor.

Keşmir’in Hindu olan Dogra Hanedanlığı’na 1846’da İngilizler tarafından satılması Müslüman nüfusun yönetimde etkisinin azalmasına yol açtı.

Hanedanlığın dini kimliğini öne çıkaran yönetim anlayışı, bölgede çoğunluğu Müslüman olan halkın baskılanmasına ve krizin daha da derinleşmesine sebep oldu.

İngiltere'nin 1947’de bölgeden çekilmesiyle Hindistan ve Pakistan’ın bağımsızlıklarını kazanmasının ardından Keşmir’in hangi ülkeye bağlanacağı belirsiz kalırken Pakistan, Keşmir'e saldırı düzenledi.

Cammu bölgesine kaçan Hindu Kral Hari Singh'in talebiyle Hindistan olaya müdahil oldu. Bu da Keşmir bölgesinin bir bölümünün 26 Ekim 1947'de imzalanan Katılım Anlaşması'yla Hindistan'a bağlanmasına neden oldu.

BM, olaya müdahil oluyor...

Birleşmiş Milletler (BM), taraflar arasında bir ateşkes sağlarken 21 Nisan 1948'de bölgedeki halkın özgürce hangi ülkeye katılmak istediğine dair bir plebisit yapılması çağrısında bulundu.

Ancak Hindistan, bu referanduma karşı çıkarak bölgedeki askerlerini geri çekmeyip kontrolü altındaki toprakları “Cammu Keşmir” adıyla kendine bağladı ve Keşmir üzerindeki kontrolünü pekiştirdi.

Pakistan da Hindistan’ın bu hareketine karşılık olarak Keşmir’de kontrol ettiği bölgelere "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Keşmir meselesi veya bu sorunun yol açtığı gerginlikler, Hindistan ve Pakistan arasında dört büyük savaşa (1947-48, 1965, 1971, 1999) neden oldu.

Çin de meselenin tarafı oluyor...

İki yıl arayla bağımsızlıklarını ilan eden Çin ve Hindistan, 1950'lerin başında emperyalizm karşıtı tutumlarla ve Bağlantısızlar Hareketi üzerinden kurulan dostane ilişkilerle birbirlerine karşı olumlu bir tavra sahipti.

Çin yönetiminin, 1959'da Hindistan'la Tibet meselesi üzerinden ilişkilerinin kötüleşmesi, iki ülke arasında 1962'de savaşa sebep oldu.

Çin, savaş sonrası Tibet'in uzantısı olduğunu iddia ettiği Keşmir'deki Aksai Çin adlı bölgeyi kontrolü altına aldı.

Pakistan'ın da kendi kontrolündeki Keşmir'in küçük bir bölümünü Çin'e 1963'te vermesiyle Çin de Keşmir meselesinin taraflarından biri haline geldi.

Kontrol Hattı'nda yoğun çatışmalar...

Hindistan ile Pakistan arasında 1972'de imzalanan Şimla Anlaşması ile belirlenen Kontrol Hattı (LoC), Keşmir'in Hindistan ve Pakistan kontrolündeki bölgelere ayrılmasını sağladı.

Ancak son yıllarda Kontrol Hattı'nda çıkan çatışmalarla iki ülke arasında zaman zaman tansiyon yükseliyor.

1980'li yılların sonu halk ayaklanmalarına sahne oldu...

1980'li yılların sonuna doğru Hindistan kontrolü altındaki Cammu Keşmir'de kitlesel halk ayaklanmaları da baş gösterirken şiddet eylemleri, siyasetçilere yönelik suikastlar, adam kaçırma gibi olaylar had safhaya çıktı.

Hindistan, bölgedeki olayların Pakistan tarafından desteklendiğini iddia ederken bölgeye de ilave güvenlik gücü konuşlandırdı.

İki ülkenin 1990'ların sonunda peş peşe nükleer silah denemesi yapması, olası bir savaşın boyutları konusunda endişelere yol açtı. 2000'li yıllardaki diyalog çabalarından ise sonuç alınamadı.

Hindistan 2019'da Cammu Keşmir'de statü değişikliğine gitti...

2019 yılında Hindistan, yaptığı değişiklikle yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan anayasanın 370'inci maddesini iptal ederek bölgeyi doğrudan merkeze bağladı.

Eyalet, 31 Ekim 2019'da resmi olarak merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh "Birlik Toprağı" statüsünde iki bölgeye ayrıldı.

Cammu Keşmir'de yeni yönetim...

Cammu-Keşmir'de 10 yıl aradan sonra yapılan milletvekili seçimlerinde seçmenler, 18 Eylül, 25 Eylül ve 1 Ekim 2024'te 3 aşamada oy kullandı.

8 Ekim 2024'te açıklanan seçim sonuçlarına göre, Cammu-Keşmir'in eyalet statüsünü ve özel statüsünü geri getirme sözü veren Hindistan Ulusal Kongresi (INC) ile Cammu-Keşmir Ulusal Konferans Partisi ittifakı, 90 sandalyeden 48'ini kazanarak Meclis'te çoğunluğu yakaladı.

Cammu Keşmir'deki yeni yönetim, bölgenin özel statüsünün geri getirilmesine yönelik politika güdüyor.

Bharatiya Janata Partisi (BJP) lideri Başbakan Narendra Modi hükümeti, Cammu Keşmir'e özel statünün geri getirilmeyeceğini savunuyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye üzerinden göç eden 490 kuş türünden 292'si Konya'daki sulak alanlara uğradı

2025-01-30 12:32 - Çevre-Hayat

Beşiktaş, orta saha oyuncusu Al-Musrati'yi Monaco'ya kiraladı

2025-02-03 19:32 - Spor

Fenerbahçe, son 16 turu için play-off oynayacak

2025-01-31 01:37 - Spor

Erzurum'da jandarma SAK ekipleri buz tutan gölette dalış eğitimi yaptı

2025-01-30 09:43 - Çevre-Hayat

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: Balkanlar, dünya barışının ve istikrarının sağlanması için son derece önemli

2025-01-29 08:56 - Siyaset

Adıyaman'da bir kişi, terör örgütü PKK mensubu olduğu gerekçesiyle yakalandı

2025-02-04 12:05 - Asayiş

Çiftçilere bugün yaklaşık 985,9 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

2025-01-31 21:12 - Ekonomi

Yurdun bazı kesimleri için kar yağışı uyarısı

2025-02-04 13:58 - Gündem

Rusya: ABD’nin OPEC’e petrol fiyatlarını düşürme çağrısı kabul edilemez

2025-02-03 20:12 - Dünya

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

İlgili Haberler

Yeryüzü Doktorları Derneği Ramazan ayında 52 ülkede gıda desteğinde bulundu

13:37 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Kastamonu'da bayram pilavı geleneği 133 yıldır yaşatılıyor

03:38 - İslam-Hayat - Şevval 1446

28 Şubat'la yarım kalan hayali, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasındaki başarısıyla taçlandı

16:03 - İslam-Hayat - Şevval 1446

İHH, ramazanda 67 ülkede 3 milyondan fazla kişiye ulaştı

13:58 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Ramazanda Mekke ve Medine'deki 2 kutsal mescidi 122 milyon Müslüman ziyaret etti

20:33 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanlığı politika kurulları üyeliklerine ilişkin atamalar Resmi Gazete'de

03:37 - Gündem

Netanyahu, ABD-İran müzakerelerinin hafta sonu yapılacağını Trump'tan basın karşısında öğrendi

03:13 - Dünya

Hakkari'de olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime bugün ara verildi

02:48 - Eğitim

Bakan Fidan: Türkiye olarak, Suriye'de sadece İsrail ile değil herhangi bir ülkeyle çatışma niyetimiz yok

02:26 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Konya'da kar etkili oluyor

01:18 - Çevre-Hayat