Bilecik’te özellikle yapım tarihi Osmanlının ilk durulduğu dönemlere kadar uzanan camilerin kıblesinde sapmalar olmadığı gözükürken, 10-20 yıl kadar önce yakın tarihte yapılan camilerin kıblesinde sapmalar olduğu kaydedildi. Yapım tarihi Osmanlı Devletinin dayanan ve Osmanlı Devletinin 4’üncü padişahı I. Bayezid Yıldırım Bayezid tarafından dedesi Orhan Gazi adına 1392 senesinde Bilecik Şeyh Edebali Türbesi yanına yaptırdığı Orhangazi caminin kıblesinde herhangi bir sapma görünmezken bu durumun cep telefonlarındaki “kıble bulma” uygulamaları ile rahatlıkla ortaya çıktı. Cami görevlisi Hasan Kara’nın cep telefonuna uygulama indirerek kıble tespiti yaparken, bu tespitte kıblenin milim şaşmaması gözlerden kaçmadı.
“NAMAZIN 12 FARZLARINDAN BİRİ KIBLEYE YÖNELMEK”
Cami görevlisi Hasan Kara, tarihi 624 yılık Orhangazi Camii'nin kıblesinde herhangi bir sapma olamadığı anlatarak, “Türkiye genelinde kıble yanlışlıkları gündeme gelince bizim camide böyle bir sorun var mı diye düşündük? Elimizdeki telefona ‘kıble bulma’ programını indirip kıble yönünü baktık, böyle bir sorun yok. Kıble tam yani doğru. Kıble önemli; namazın 12 farzlarından biri kıbleye yönelmek. Kıblemiz Kabe, Beytullah. Bizim bu cami 1392 yılında yapılmış tarihi bir cami. Osmanlı devleti zamanında yapılmış. Şimdi takvimlerde kıblenin saati var. Namaz vakitlerinin altında kıble saati yazar, o saatte kıble tayin edilir. Şimdi teknoloji ilerledi, uydudan gönderilen uzay araçları ile pusulalarla kıbleler tayin ediliyor. Müftülükte bir komisyon var, bu komisyon caminin yapılacağı yere gidiyor. Pusulayla kıbleyi tayin ediyor, bu şekilde camiler inşa ediliyor” dedi.
Öte yandan, kentte yeni yapılan camilerde ise kıble saplama programına göre yeni tarihlerde yapılan bir çok caminin kıblesinde her hangi bir sorun olmadığı, merkezde sadece Beşiktaş mahallesi bulunan bir camide kıble saplaması olduğu öğrenildi.
dikGAZETE.com