?>

5G baz istasyonları için 2023 hedefi

5G ve ötesi teknolojiler dahil olmak üzere, yerli elektronik haberleşme şebeke ve altyapı bileşenleri, Ar-Ge ve üretim faaliyetleri teşvik edilerek 5 yıl içinde 5G baz istasyonu geliştirme çalışmaları bitirilecek.

Teknoloji - 6 yıl önce

Yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi 5G ve ötesi teknolojiler dahil olmak üzere, yerli elektronik haberleşmeşebeke ve altyapı bileşenleri, Ar-Ge ve üretim faaliyetleri teşvik edilerek 5 yıl içinde 5G baz istasyonu geliştirme çalışmaları bitirilecek.

TBMM Başkanlığına sunulan On Birinci Kalkınma Planı'na (2019-2023) göre, elektronik sektöründe Ar-Ge'ye dayalı rekabetçi üretim ve ihracatın artırılması hedefleniyor.

5G ve ötesi teknolojiler dahil olmak üzere, yerli elektronik haberleşme şebeke ve altyapı bileşenlerinin, Ar-Ge ve üretim faaliyetleri teşvik edilecek. Böylece 5G baz istasyonu geliştirme çalışmaları tamamlanacak. Yerli üretim ve Ar-Ge faaliyetleri, yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri çerçevesinde desteklenecek.

Tüm dikey sektörler dahil olmak üzere, makineden makineye (M2M) ve IoT (nesnelerin internete erişip, diğer cihazlarla iletişime geçmesi) ekosisteminde kullanılan donanım ve yazılım ürünlerinin, yerli imkanlarla üretilmesine destek sunulacak.

Akıllı fabrikalar, ulaşım, enerji, tarım, sağlık, çevre, afet yönetimi gibi konularda uygulamaların geliştirilmesi ve yerli standartların oluşturulması sağlanacak.

Teknoloji geliştirme bölgeleri ihtisaslaşacak

Sektörde rekabet gücünün artırılmasına yönelik, gerekli yatırımlar yapılacak. Savunma elektroniğinde elde edilen kabiliyetlerin sivil alana transferine ilişkin ve bu alanda ticarileşmeye yönelik destek ve teşvikler geliştirilecek.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de birer mevcut veya yeni Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB), "İhtisas Elektronik ve Haberleşme Teknoloji Geliştirme Bölgesi"ne dönüştürülecek veya bu alanlarda TGB kurulması desteklenecek. TGB'ler için küme geliştirme desteği sunulacak. Ortak kullanıma uygun elektronik test ve analiz laboratuvarları oluşturulacak.

Üretimin artırılması ve sektörel dönüşümün sağlanabilmesine yönelik olarak özel destek programları hazırlanacak. Yurt dışından satın alınan patentlere ilişkin maliyetler, alınan patent konusunda belirli bir süre içinde daha ileri seviyede bir patent geliştirilmesi şartına bağlı olarak desteklenecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "2020'de bu teknolojiye (5G) geçişi hedefleyen ülkemizin, yaptığı araştırmalar ve geliştirdiği ürünlerle bunu başarmasını hedefliyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

OPET’e Campaign Türkiye’den “Yılın Markası“ ödülü

2019-07-13 14:36 - Genel

“Mercedes-Benz Türk StartUP 2019“un kazananları açıklandı

2019-07-09 17:01 - Genel

İçişleri Bakanı Soylu'dan köşe yazısına tepki

2019-07-11 22:10 - Siyaset

İngiliz ilaç şirketine 'Pfizer' için AB onayı

2019-07-11 11:35 - Dünya

BM İnsan Hakları Konseyi'ne üye 22 ülkeden Çin'e 'Uygur Türkleri' tepkisi

2019-07-11 22:16 - Dünya

Rusya, Truva Hazineleri’ni Türkiye’ye iade eder mi!

2019-07-13 22:41 - Özel Haber

Borsa, günü yükselişle tamamladı

2019-07-10 21:30 - Ekonomi

Türkler’i asalaklaştırma, uyuşturma çalışmalarına dikkat!

2019-07-08 10:56 - En Son Yazılar

Dacia'dan günlük 39,90 liradan başlayan ödeme fırsatı

2019-07-11 13:21 - Genel

Dünya genelinde Twitter'a erişim sıkıntısı yaşanıyor

2019-07-12 01:41 - Medya

İlgili Haberler

İklim değişikliği, Dünya'nın yörüngesinde uydular için kullanılabilir alanı azaltabilir

22:43 - Teknoloji

BioNTech, Kovid-19 aşısına talebin düşmesiyle 665,3 milyon avro zarar açıkladı

16:02 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk girişim ofisi Bilkent Cyberpark'ta açıldı

15:58 - Teknoloji

GÖKBERK, FPV dron tehditlerini başarıyla imha etti

13:33 - Teknoloji

HİTÜ'de antibiyotik direncine sahip bakterilere karşı "nanoantibiyotik" geliştirilece

13:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Terör örgütü DHKP/C'ye yönelik soruşturmada 32 zanlı yakalandı

09:33 - Gündem

Finans dünyası temsilcileri gençlerle iftarda buluştu

09:28 - Ekonomi

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen yoğun İHA saldırılarında 1 kişi öldü

09:07 - Dünya

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili oluyor

08:59 - Ekonomi

İsrail ordusunun Batı Şeria'ya düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli yaralandı

08:58 - Dünya