?>

5 bin yıllık üzüm bağları tarım turizmi ile tanıştı

Kuzey Ege'nin en önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Bozcaada'daki 5 bin yıllık üzüm bağları, bu yıl ilk kez hazırlanan projeyle tarım turizmine açıldı.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

ÇANAKKALE - Burak Akay

Kuzey Ege'nin en önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Bozcaada'daki 5 bin yıllık üzüm bağları, bu yıl ilk kez hazırlanan proje ile agro turizm ile (tarım turizmi) tanıştı.

Son yıllarda üretim maliyetlerinin yüksekliği, yetişmiş insan gücünün azalmasıyla üretimi 9 bin tonlardan 5 bin tona kadar düşen "Bozcaada çavuşu"nun yeniden ayağa kaldırılması ve bölgenin turizm potansiyelinin artırılması için hazırlanan proje ile adada 12 bin dönüm alana yayılan üzüm bağlarında farklı bir telaş yaşanıyor.

Bozcaada Kaymakamlığının öncülüğünde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bozcaada Bağ Üreticileri Birliği ve Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin desteğiyle hayata geçirilen proje çerçevesinde, adayı ziyarete gelenler iskeledeki kabul noktalarında kendilerine verilen hasır sepet, şapka, bandana, önlük ve bağ makasları ile üzüm bağlarına traktör römorklarında taşınıyor.

Yiyecekleri üzümlerin hasadını yapan ziyaretçiler, kendilerine eşlik eden müzisyenlerin darbuka ve klarnet nağmeleriyle eğlenceli dakikalar yaşıyor.

Ortalama 6 kilogram üzüm toplanabilen sepetler için katılımcılar başvuru noktalarına 50 lira ücret ödüyor.

Bozcaada'nın müdavimleri arasında bulunan komedyen Ata Demirer'in projeye destek için bulduğu "Kargalar yimeden sen yi" sloganı, özellikle sosyal medyada büyük paylaşım alıyor.

Projeye katılanların twitter, facebook ve instagram hesaplarından "Bağda izin olsun üzüm yemeğe yüzün olsun", "Bozcaada çavuşu", "Tak sepeti koluna haydi bağ bozumuna" sloganlarıyla yaptıkları paylaşımlar ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan "bağ bozumu" başlıklı sosyal medya hesaplarından anlık olarak yayımlanıyor.

"Farklı bir çalışmaya imza attık"

Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adada 5 bin yıldır süren bağcılığın turizm nedeniyle geri planda kaldığını söyledi.

Evliya Çelebi'nin 17. yüzyılda hazırladığı Seyahatname'sinde "Buradaki gibi Çavuş Üzümü dünyanın hiçbir yerinde yetişmez" ifadesine yer verdiğini hatırlatan Akın, şöyle konuştu:

"Biz hazırladığımız proje ile adanın 5 bin yıllık serveti olan üzüm rekoltesini artırmak ve ziyaretçilerimize agro turizm yaptırmak için farklı bir çalışmaya imza attık. Bu sayede vatandaşlarımız üzümlerini kendileri bağdan toplama fırsatı buluyorlar. Önümüzdeki yıllarda bu projeyi geliştirip sayıyı katlayarak Bozcaada'nın meşhur çavuş üzümünü tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtarak üretimini arttırmayı, bizden sonra gelecek nesillere de bu üzümü ulaştırmayı hedefledik."

Akın, katılımcıların iskelede hazırlanan alanda kayıt yaptırıp sepetlerini ve bağ makaslarını teslim ederek traktörle bağlara ulaşmalarını sağladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Yanlarındaki darbuka ve klarnet eşliğinde bağ sahibiyle birlikte bağa gelen vatandaşlar burada önce çavuş üzümünü tanıyorlar. Sonrasında küçük bir eğitim ile bağ makası ile üzümlerini kendileri kesip sepetlerini dolduruyorlar. Bu ziyarette hem farklı bir deneyim yaşıyorlar hem de küçük bir Bozcaada turu yapıyorlar traktör römorkunda. Ziyaretçilerimiz tüm bu işlem için 50 lira ücret ödüyor."

"Ada halkının tümü bu projeyi sahiplendi"

Bozcaada İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Öz de adada Bozcaada çavuşunun yanı sıra Karasakız, kuntra, karalahna, vasilaki ve merlot gibi türlerin de yetiştirildiğini hatırlattı.

Öz, projenin katılımcılar tarafından beğenildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Projenin fikir babası Sayın Kaymakamımız. Gittiği yurt dışı ziyaretlerinde buna benzer etkinlikler görmüş, 'Burada da yapmalıyız.' dedi ve işe başladık. Şu ana kadar 2 bin 500 kişi bu etkinliğe katıldı. Her geçen gün katılımcı sayısı artıyor. Projeyi önümüzdeki yıllarda geliştirme amacındayız. Ada halkının tümü bu projeyi sahiplendi. Buraya gelen ünlülerimiz de bizlere destek verdiler. Bozcaada Çavuşu önümüzdeki süreçte bu projeyle daha çok tanınacak ve daha çok piyasada olacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çinli geline Türk usulü Roman havalı düğün

2018-08-26 07:02 - Magazin

Türk hacıların kurbanları mağdurlara ulaşıyor

2018-08-22 17:32 - Dünya

Gaziosmanpaşa’da sokak ortasında cinayet

2018-08-22 22:32 - Asayiş

Aile büyüklerinin izinden gidip 'diplomalı çini ustası' oldu

2018-08-22 18:02 - Kültür Sanat

Trabzon'daki şiddetli yağış ve heyelanlara ilişkin açıklama

2018-08-23 18:47 - Gündem

Genç kız nişanlanacağı akşam hayatını kaybetti

2018-08-27 21:32 - Asayiş

Toron Karacaoğlu vefat etti

2018-08-23 16:02 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurban hissesi Filistin'de kesildi

2018-08-23 21:17 - Dünya

Jirinovski'den TV ekranında bomba Erdoğan iddiaları

2018-08-28 00:11 - Medya

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği'nde bayramlaşma

2018-08-22 18:32 - Dünya

İlgili Haberler

Sarıkamış Kayak Merkezi'nde turistlerin kayak keyfi devam ediyor

13:07 - Çevre-Hayat

Elinin lezzetini mesleğe dönüştürdü

12:32 - Çevre-Hayat

Evlenmesi için babasının biriktirdiği parayla 12 inek alıp köyünde hayvancılığa başladı

12:28 - Çevre-Hayat

Kütahya'da ihtiyaç sahiplerine öğretmen öncülüğünde yapılan kermeslerle yardım ulaştırılıyor

12:22 - Çevre-Hayat

Kapadokya'da gazeteciler atlı tur etkinliğine katıldı

12:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

YSK, seçime katılma yeterliliğine sahip 38 siyasi partinin bulunduğunu belirledi

13:38 - Gündem

Aydın-Denizli Otoyolu yarın açılacak

13:33 - Ekonomi

GEKADER Başkanı Eren'den "2025'te geri dönüşüm sektörüne talep artacak" değerlen

13:28 - Ekonomi

İLBANK'ın desteğiyle Kahramanmaraş'ta kurulan tesiste yılda 567 bin metreküp atık su arıtı

13:17 - Gündem

KKB Genel Müdürü Şahin'den "2025, bankacılık sektörü için daha iyi geçecek" öngörüsü

13:13 - Ekonomi