?>

40 yıldır deriyi 'mest' ediyor

Konya'da çocukluğundan beri baba mesleği "mestçiliği" devam ettiren Muammer usta, 40 yıldır koyun derisinden yaptığı mestleri hem yurt içi hem de yurt dışına satıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

KONYA - MELİKE KINACI

Konya’da 40 yıldır deriden mest yapan 53 yaşındaki Muammer Can, soğuktan korunmak, abdest alımını kolaylaştırmak için ayağa giyilen mestleri yurt dışına da satıyor.

Babasından kalan mesleğini devam ettiren, 13 yaşından beri deri mest yapan ve çevresinde "Mestçi Muammer" adıyla anılan Muammer Can, Hazreti Mevlana’nın 745. vuslat yıl dönümü dolayısıyla Mevlana Kültür Merkezi'nde açılan sergi alanında yaptığı ürünleri sergiliyor.

Mesleğe çok küçük yaşlarda babasının tarihi Bedesten Çarşısı'ndaki dükkanında başlayan Muammer usta, üzerine mesh edilebilen, kısa konçlu, hafif ve yumuşak mestleri, müşteri talebini artırmak için çeşitlendiriyor.

Koyun derisinden yaptığı mestleri makine kullanmadan dikerek geçimini bu işten sağlayan Can, el işçiliği mestlerin fabrikasyon ürünlere göre daha çok rağbet gördüğünü söylüyor.

"Bizimki el işçiliği ve yüzde yüz deri"

Muammer Can, AA muhabirine, yurt içinde satışının yanı sıra Belçika, İsviçre, Rusya, Kazakistan, Özbekistan ve Gürcistan gibi ülkelere yaptığı mestleri sattığını söyledi.

Mestin yanı sıra deri ayakkabı ve çanta üretimi de yaptığını anlatan Can, "Mestleri, taklitleri çıkmasın diye patentlerini dahi alarak üretiyorum. Kendimi geliştirerek yeni mest modelleri çıkardım. Bizimki el işçiliği ve yüzde yüz deri. Müşterilerimiz çok memnun. Ayrıca internet sitelerimiz var, oradan da yardımcı oluyoruz." diye konuştu.

"Koyun derisinden yapıldığı için yumuşak ve esnek"

Dana derisinden çanta, koyun derisinden ise mest yaptığını belirten Can, şöyle devam etti:

"Mest abdest için çok güzel bir ürün. İnsanlar genellikle ihtiyarladıklarında ayakları üşümesin diye kullanıyorlar. Abdest alırken büyük kolaylık oluyor. Ancak bazı sebeplerden mest geçmişte kalmaya başladı. Kullanımı azaldığı için model çeşitliliğine önem vermeye başladık. Şimdi arabalar, evler kaloriferli. Öyle olunca mest kullanımı azaldı. Biz de değişik modellerde mestler yapalım, insanlar tercih etsin diyoruz. Patenti de kendimize ait, üst kısmı dalgıç kumaş, esnek, alt kısmı teri emen deri malzemeden mestler yapıyoruz. Koyun derisinden yapıldığı için yumuşak ve esnek, giyen rahat eder."

Can, ailenin son "mestçisi" olduğunu dile getirerek, "Benden sonra bu mesleği devam ettirecek biri yok. Kardeşim dahi uğraşmaz bununla. Bu iş emek ister, bir de biraz ustalık, incelik, sabır ister. Sabır olmazsa hayatta hiçbir şeyi başaramazsınız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tek parmağıyla engellilerin hayatına dokunuyor

2018-12-13 13:32 - Gündem

Sudan'da Türk dizileri reytingleri zorluyor

2018-12-11 16:02 - Medya

Çanakkale'de minibüs ile tır çarpıştı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

2018-12-10 11:22 - Asayiş

Beşiktaş ilk yarıda gol bulamadı

2018-12-14 01:01 - Spor

Reform Eylem Grubu bildirisi yayımlandı

2018-12-11 19:11 - Politika

Medipol Başakşehir'in rakibi MKE Ankaragücü

2018-12-09 13:02 - Spor

Kosova ordusu kuruldu

2018-12-15 12:58 - Dünya

Sarı Yelekliler Strazburg saldırısına rağmen sokaklarda

2018-12-14 22:39 - Dünya

Son ‘balyemez’ artık emekli

2018-12-14 18:03 - Genel

Halterde erkek ve kadın milli takımından 35 madalya

2018-12-14 19:03 - Spor

İlgili Haberler

Bartın ve Düzce'de şiddetli rüzgar etkili oldu

21:28 - Çevre-Hayat

Ankara'da kar etkili oluyor

19:32 - Çevre-Hayat

Mehmetçik, Kosova'da ilkokul öğrencileri için kütüphane kurdu

17:18 - Çevre-Hayat

Giresun'da 84 yaşındaki kadının böbreğinden 10 santimlik taş çıkarıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Çankırı'da keklikler karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya