Anne karnında böbrek yetmezliği yaşadığı tespit edilen 4 yaşındaki Ukraynalı Sofia Koliadinska’da buna bağlı olarak gelişim bozukluğu ve kilo alım problemleri yaşandı. İsrail, Almanya, Ukrayna ve daha pek çok ülkede tedavi için arayışta olan küçük kızın ailesi, araştırmaları sonrasında tedavi için Türkiye’yi tercih etti. Türkiye’deki Medicana International İstanbul Hastanesi'nde yapılan gerekli inceleme ve tetkiklerin ardından babasından alınan böbrek Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar tarafından küçük kıza nakledildi.
Baba Yevgen Koliadinski, “İnsanın bu hayatta en kıymetlisi tabii ki yavrusudur. Anne karnında ilk tespit edildiğinde şaşkınlıkla karşıladık. Çünkü sonrasında ne olacağını bilmiyorduk. Doğum sonrasında ilk etkilerini görmüştük. Gelişim bozukluğu ve kilo alamama problemi gibi. Her doktordan başka ses çıkıyordu. Kilo azlığı sebebiyle nakil yapılamıyordu. Artık zamanımız kalmamıştı. Nakil olması gerekiyordu, yoksa diyalize başlamak zorunda kalacaktık. Sofia’nın yaşıtlarına göre kilosunun az olması ve nakil olması için yeterli kilo düzeyinde olmaması nedeniyle İsrail'de karından mama desteğiyle yeterli kilo düzeyine getirildi. Ukrayna’da Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar tarafından nakil olan kişiler sayesinde doktorumuzla tanıştık. İstanbul’a geldik ve ilk tanışma sonrasında hastane ve doktorumuzdan aldığımız güvenle Sofia’nın nakline karar verdik” dedi.
Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar ise başarıyla gerçekleştirilen nakil hakkında şu bilgileri verdi:
“Böbrek nakli yaptığımız Ukraynalı aileler vesilesiyle tanıştık minik Sofia ile. Aile oldukça bilinçli ve tedavinin her aşamasıyla ilgili. İlk olarak donör adayı anneanneydi, fakat sağlık nedeniyle yapılamadı. Anne donör adayı oldu. Bebeğin bünyesinde anneye karşı spesifik antikorlar olması sebebiyle böbrek nakli ameliyatı yapamadık. Son aşamada gerekli testler sonrasında babada karar kıldık ve çok şükür hiçbir sıkıntı yaşanmadı.”
Küçük hastalarının ilk geldiğinde 9 kilo olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarıyar, “Ağızdan beslenemediği için başka bir ülkede midesine tüp konularak beslenmesi sağlanmış ve kilosu yeterli düzeye çıkartılmıştı. 9-10 kg olan çocuklara erişkin böbreği koymak mümkün. Bu döner böbreğinin büyüklüğüne bağlı aslında. Anneler küçük yapıda olduğu için çok daha tercih edilir. Fakat bu hasta için bebeğin bünyesinde annenin dokulara karşı gelişmiş spesifik antikorlar vardı. İmmünolojik testlerde uyumsuzluk vardı. O yüzden donör olarak babayı seçtik” diye konuştu.
Prof. Dr. Sarıyar, “Biz Ukrayna'ya bilimsel bir kongre için gitmiştik. O ülkeden bize gelerek ameliyat olan hastalarımızın referansıyla bizi buldular. İlk görüşmeden sonra hastaneye ve doktora olan güvenle nakil olmaya karar verdiler. Türkiye organ nakli konusunda oldukça başarılı ve iyi noktalarda. Tercih edilen bir ülkeyiz. Sofia’nın böbrek nakli başarıyla gerçekleştirildi. Ailesi çok bilinçli ve bu bizi oldukça memnun etti. Bundan sonraki süreçte önemli olan iyi bir takip. Çocuğun hastanede kalış süresini özellikle uzattık. Bu süreçte çocuğun beslenmesi ve ilaçların kullanılmasını öğretmek ve doğru olarak uygulandığından emin olmaktı. Sofia’nın gelişimi artık normale dönecek, gelişimi yaşıtları gibi olacaktır. Kilosu ve her türlü vücut fonksiyonu normale dönecektir” dedi.
Mutluluğunu paylaşan baba Yevgen Koliadinski, duygularını şöyle ifade etti: “Böbreğimi verirken tek bir an bile düşünmedim. Yeter ki evladım sağlığına kavuşsun, çocuklarla oyun oynasın, okulda öğrenim görsün. Kızımız sağlığına kavuştuğu için çok mutluyum. Türkiye’ye, Medicana çalışanlarına ve organ nakli doktorumuz Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar’a teşekkürlerimi sunarım.”
Kaynak: IHA
dikgazete.com