?>

4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Daniş, "2002 yılında Türkiye'de kişi başı kanatlı eti tüketimi 10 kilogramdı, bugün 32,6 kilogram seviyelerine geldiğini görüyoruz." dedi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 8 yıl önce

ANTALYA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, "2002 yılında Türkiye'de kişi başı kanatlı eti tüketimi 10 kilogramdı, bugün 32,6 kilogram seviyelerine geldiğini görüyoruz. Protein ihtiyacının önemli bölümü kanatlı sektörü tarafından karşılanıyor." dedi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'nde bulunan Kaya Palazzo Convention Center'da başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, 16 Nisan'da demokratik bir olgunluk içerisinde referandum yapıldığını, artık Türkiye'nin ekonomiye, tarıma, piyasalara odaklanması gerektiğini, tam da bu döneme denk gelen bu kongrenin de sektöre büyük katkılar sağlayacağını, Bakanlığa da yol göstereceğini söyledi.

Güçlü devlet olabilmek için güçlü toplum olmak gerektiğini, güçlü toplumun sağlıklı bireylerden oluştuğunu, bunun da yolunun dengeli beslenmekten geçtiğini kaydeden Daniş, bugün dünyada yaklaşık 1 milyar kişinin yetersiz beslenme ile karşı karşıya kaldığını, milyonlarca insanın da protein ihtiyacının yeterince karşılanamadığına işaret etti.

Kanatlı sektörünün son 15 yılda ciddi bir büyüme kaydettiğini anlatan Daniş, "2002 yılında Türkiye'de kişi başı kanatlı eti tüketimi 10 kilogramdı, bugün 32,6 kilogram seviyelerine geldiğini görüyoruz. Protein ihtiyacının önemli bölümü kanatlı sektörü tarafından karşılanıyor." diye konuştu.

Daniş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Milli Tarım Seferberliği çerçevesinde Kars, Ardahan, Muş gibi illerde kaz üretiminin, bazı illerde de hindi üretiminin artırılmasına destek verdiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin kırmızı et konusunda sıkıntıları bulunduğunu ve yılda 400-500 bin büyük baş hayvan ithal edildiğini anımsatan Daniş, bununla ilgili tedbirlerin alındığını fakat bunların ancak 3 yılın sonunda sonuç verecek politikalar olduğunu söyledi. Daniş, "Üretim maliyeti ve tüketiciye sunulan fiyatı düşündüğümüz zaman, beyaz et üretimini ne kadar artırırsak kırmızı et üzerindeki baskının da o kadar azaldığını görüyoruz." dedi.

33 ülkeden bin 500 katılımcı

Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan da şu anda dünya et ihtiyacının karşılanmasında en büyük payın domuz ve tavuk eti üretimine ait olduğunu, dünyada yaklaşık 320 milyon tonluk et üretiminin yaklaşık yüzde 72'sinin eşit payla tavuk ve domuz etinden sağlandığını dile getirdi. Ceylan, gelecek yıllarda et üretiminde tavuk eti payının yüzde 39-40 olacağını kaydetti.Gelecek yıllarda giderek artan dünya nüfusu da dikkate alındığında, gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için şu an üretilenden 3 kat daha fazla üretime ihtiyaç olacağını anlatan Ceylan, ekilebilir alan ve su kaynaklarının kısıtlı olduğunu, bu nedenle en iyi yolun yine tavuk üretimi olacağını söyledi. Ceylan, "Tavuk eti üretimi dünya su ve yem kaynaklarını en ekonomik kullanan ve sera gazı üretimi açısından en faydalı üretim sistemi olarak gıda üretimine katkıda bulunmaktadır. 1 kilogram sığır eti üretmek için 6,5 kilogram yem ve 15,5 litre su kullanılırken, 1 kilogram piliç eti üretmek için sadece 1,6 kilogram yem ve 3,9 litre su harcanmaktadır." diye konuştu.30 Nisan 2017 tarihine kadar sürecek kongreye, Türkiye ve 33 ülkeden yaklaşık bin 500 bilim insanı, uzman ve sektör temsilcisi katılıyor.2 yılda bir yapılan ve bu yıl 4'üncü kez düzenlenen kongre kapsamında 19 oturum düzenlenecek, 70 bildiri sunulacak ve 68 poster sunumu olacak.

Muhabir: Leyla Ataman Koyuncuoğlu

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başkent’te 4 araç birbirine girdi

2017-04-23 00:22 - Asayiş

Yunan basınında manşetler: Zeljko Obradovic

2017-04-21 16:57 - Spor

1 santimden küçük 0,2 gramlık şiir kitabı

2017-04-23 16:27 - Kültür Sanat

Ege Yapı'nın Kordon İstanbul Projesi satışta

2017-04-27 15:50 - Genel

Yörüklerin 'kına gecesi' mahalle tiyatrosuyla yaşatılıyor

2017-04-21 15:07 - Çevre-Hayat

'Türkiye'de kadınlar güçleniyor'

2017-04-25 19:32 - Gündem

İmam hatipliler Afrika'ya 'göz nuru' oluyor

2017-04-25 18:27 - Çevre-Hayat

Cavaliers ve LeBron James'in rekor maçı

2017-04-21 14:32 - Spor

Meteorolojiden kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı

2017-04-22 14:52 - Çevre-Hayat

Çavuşoğlu'ndan 'Orta Amerika' diplomasisi

2017-04-20 23:27 - Siyaset

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor