?>

4 ülkeden ortak Han Şeyhun açıklaması

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, ortak bir yazılı açıklama yaparak Suriye'nin Han Şeyhun bölgesindeki kimyasal silah saldırısından Beşşar Esed rejiminin sorumlu olduğunu açıkladı.

Dünya - 7 yıl önce

WASHINGTON

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, ortak bir yazılı açıklama yaparak Suriye'nin Han Şeyhun bölgesindeki kimyasal silah saldırısından Beşşar Esed rejiminin sorumlu olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye'nin İdlib iline bağlı Han Şeyhun beldesine 4 Nisan'da yapılan kimyasal silah saldırısına ilişkin İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünce (OPCW) oluşturulan ve Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştıran ortak soruşturma misyonunun (JIM) 4 Nisan'da Han Şeyhun'daki kimyasal saldırıya ilişkin soruşturmayı tamamladığı duyuruldu.

"JIM'ın açıkladığı sonuçlara güvenimiz tam" ifadesine yer verilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Suriye rejimi Kimyasal Silah Anlaşması da dahil olmak üzere uluslararası hukuku ihlal etmiştir. Bu hain saldırıyı kınıyoruz ve Suriye rejiminin bir an önce her türlü kimyasal silah kullanımına son vermesini ve bütün kimyasal silahları OPCW'ya bildirmesini talep ediyoruz."

Açıklamada, eylül 2016'da Halep yakınlarında yer alan Um Huş bölgesindeki sarin gazı saldırısından terör örgütü DEAŞ'ın sorumlu olduğuna yer verildi.

Han Şeyhun belde merkezine düzenlenen kimyasal silah saldırısında 100 sivil yaşamını yitirmiş, 500 kişi de zehirli gazdan etkilenmişti.

On binlerce kişinin yaşadığı Han Şeyhun'da, sivillerin çoğu, bölgenin kimyasal silah nedeniyle kirlenmesi ve zehirlenme riskine karşı evlerini terk etmişti.

Muhabir: Muhammed Bilal Kenasari

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sivas’ta trafik kazası: 9 yaralı

2017-11-05 02:32 - Asayiş

Yerli otomobilin eksantrik miline ESTAŞ talip

2017-11-06 17:27 - Ekonomi

Dünyanın seyrini değiştiren Rus Devrimi 100 yaşında

2017-11-07 19:55 - Dünya

FETÖ'nün ilk kumpas davasında yarın karar bekleniyor

2017-11-02 19:14 - Genel

'5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali' sinemaseverlerle buluşuyor

2017-11-06 20:48 - Genel

Sözcü gazetesi sahibi ve çalışanları hakkındaki davada 2. gün

2017-11-08 14:02 - Gündem

Osmanlı hafızası tek merkezde toplanıyor

2017-11-07 19:38 - Genel

3 yılda meydana gelen 80 terör saldırısında 133 kişi öldü

2017-11-08 02:15 - Genel

Soğuk hava aktarlara yaradı

2017-11-07 17:02 - Çevre-Hayat

Off-shore yatırımları 'Cennet Belgeleri' adıyla yayımlandı

2017-11-06 04:02 - Dünya

İlgili Haberler

Terör örgütü PKK/YPG, Şara'nın geçiş dönemi cumhurbaşkanı ilan edildiği toplantıya karşı çıktı

22:33 - Dünya

AB, İsrail'in UNRWA yasağını kınadı

22:23 - Dünya

Süleymaniye'deki Kormor Gaz Tesisine İHA saldırısı düzenlendi

22:18 - Dünya

Beyaz Saray, ABD Deniz Piyadelerinin Guantanamo Körfezi'ne ulaştığını duyurdu

21:27 - Dünya

Filistin Esirler Cemiyeti: Tutuklular, İsrail hapishanelerinden işkence edilmiş halde çıkıyor

21:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Depremin merkez üssünde vefat edenlerin isimleri '04.17' panosunda yaşatılıyor

01:47 - Çevre-Hayat

İspanyol golcü Alvaro Morata Galatasaray'da

01:07 - Spor

Ege Denizi'nde son 48 saatte 100'ün üzerinde deprem meydana geldi

00:07 - Gündem

Trabzonspor, Umut Bozok ile yollarını ayırdı

23:17 - Spor

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Duygusu yüksek bir maçtı

23:13 - Spor