ERBİL-İdris Okuducu
Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'u kurtarmak için geri sayım başlarken operasyona, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin yanı sıra son iki yılda mezhep, etnik ve ideolojik fikirler üzerine kurulan birçok örgüt ve milis güçlerin de katılacağı yönündeki söylentiler durumun daha da karmaşık hale gelmesine neden olabilir.
Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında bütçe ile petrol ihracatından kaynaklı iki yıldır devam eden kriz henüz aşılmamışken, tarafların "Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu" konusunda ortak bir askeri plan üzerinde anlaştıkları belirtiliyor.
İki tarafın DAEŞ ile mücadele konusunda geçmişte gösterdikleri zaaf ve buna bağlı oluşturdukları güvenlik boşluğu bölgede farklı milis ve terör örgütlerinin ortaya çıkmasını beraberinde getirdi.
Irak ordusunun 10 Haziran 2014 tarihinde Musul kentini sayıları 400'ü geçmeyen DAEŞ militanlarına bırakıp birçok bölgeyi koruyamaması İran destekli ve mezhepsel eksen üzerinde hareket eden Haşdi Şabi'nin (Şii milis gücü) ortaya çıkmasına zemin hazırladı.
Bağdat yönetiminin güçsüzlüğünden kaynaklanan güvenlik boşluğu Musul'un batısında yoğunlukla Ezidilerin yaşadığı Sincar ilçesindeki Peşmerge güçlerinin DAEŞ militanlarının saldırılarına karşı kırılgan olmasına ve terör örgütü PKK'nın da Ezidileri koruma bahanesiyle bölgeye militan kaydırmasına neden oldu.
Peşmerge güçleri kent merkezini 3 koldan kuşatmış durumda
Peşmerge güçleri, DAEŞ'in Musul'u ele geçirmesinden bir yıl sonra kenti batı, kuzey ve doğu bölgelerinden kuşatmaya başladı. Daha sonra kuşatılan alanlarda kent merkezine doğru ilerleme kaydederek, aradaki mesafeyi 20 kilometreye kadar düşürdü. Şu anda batıda Sincar'ı, kuzeyde Zummar kasabası, Vanke Üçyol, stratejik Musul Barajı'nı kontrolü altında tutan Peşmerge güçleri, Doğu'da ise Tılskof, Başik ve Hazır bölgelerinin büyük bir kısmına hakim durumda bulunuyor.
Irak ordusu, 30 ay içerisinde sadece 30 kilometre ilerleme kaydetti
Irak ordusu ve ona destek veren Şii milisler, Salahaddin, Enbar ve Diyala ilindeki bazı bölgeleri 2 yıllık bir süreç içerisinde DAEŞ'ten geri aldıktan sonra, Mart ayında güçlerini Musul'un güneyindeki Mahmur ilçesine sevk etti. Mahmur ilçesinden Musul'u kurtarma operasyonuna başlayan Irak merkezi hükümeti ise aradan geçen 30 ay içerisinde sadece 30 kilometre mesafe kaydedebildi. Sadece El Kayyara kasabasını geri alan Bağdat yönetimi, halen kent merkezinden 60 kilometre uzakta bulunuyor.
"Iraklı askerler, kente girmek için Peşmerge cephelerini kullanacak"
AA muhabirine konuşan, Musul kent merkezine en yakın bölge konumundaki Hazır Cephesi Askeri Hareket Sorumlusu Albay Demavend Hoşnav, Irak ordusunun Peşmerge cephelerini kullanmadan kent merkezine girmesinin mümkün olmadığını belirterek, söz konusu gücün kent merkezine oldukça uzakta olduğunu ve yavaş ilerleme kaydettiğini ifade etti.
Irak ordusunun sadece kentin güney bölgesindeki El Kayyara kasabasında kontrolü sağladığını hatırlatan Hoşnav, "Irak askerlerinin güneyden kente olan mesafeleri bize göre 60 kilometreyi buluyor. Bu gücün sadece güneyden ilerleyerek kente girmesi çok zor. Bu yüzden bizim cephelerimiz üzerinden girmeye çalışacaklar." diye konuştu.
Hoşnav, şunları kaydetti:
"Erbil ve Bağdat arasındaki anlaşma çerçevesinde, Irak ordusuna bağlı askerler Musul kent merkezine 20 kilometre mesafedeki Hazır Cephesi'nde askeri kamplarını kurup yerleşmeye başladı. Sadece Hazır Cephesi'nde değil, kentin doğu ve kuzeyindeki bölgelerde de Irak askerleri kamp kurup kente saldırı düzenlemek için hazırlık yapacak."
dikGAZETE.com