TBMM
AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, anayasa değişikliği çalışmaları kapsamında TBMM'de bir araya geldi.
Gül, Tezcan ve Parsak, çalışmalar öncesinde 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminde bombalanan TBMM'nin şeref holünde basın açıklaması yaptı.
Darbe girişiminin püskürtülmesinde siyaset kurumunun darbeye karşı kararlı duruşunun etkili olduğunu belirten Gül, darbe teşebbüsünün ardından oluşan birlik ve beraberlik ruhunun devam ettirilmesinden yana olduklarını söyledi.
Gül, "15 Temmuz bir demokrasi zaferidir. Bu zafer herhangi bir kesimin, partinin değil tüm milletindir. İktidarıyla, muhalefetiyle partilerimizin hain darbecilere karşı birlik içinde olması ülkemiz siyasetinin ulaştığı olgunluk düzeyini tüm dünyaya göstermiştir." ifadesini kullandı.
"Değişikliklerin ortak iradeyle hızla yapılmasının ne kadar önemli olduğunu gördük"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da 3 siyasi parti temsilcisinin, Gazi Meclis'in darbe teşebbüsünde bombalanan salonu yanında, ortak açıklama yapmasının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Bu önümüzdeki günlerde Türk siyasetinin sorunlarını ortak çözebilme beceresini gösterebilmesi açısından önemli bir adım diye düşünüyorum." dedi.
Demokratikleşme sürecinin hızla ve el birliğiyle tamamlanması gerektiğini belirten Tezcan, şöyle konuştu:"Özellikle Anayasa'nın yargıyla ilgili bölümünde ciddi biçimde ihtiyaç duyulan değişikliklerin ortak iradeyle hızla yapılmasının ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız süreçte gördük. Fetullahçı çetenin, bu terör örgütünün öncelikle yargı içinde kümelenip, kumpas davalarıyla TSK başta olmak üzere devletin bütün kurumlarını nasıl teslim almaya kalktığını gördük. Yargı siyasetin, tarikatların, cemaatlerin elinde olmamalıdır."
"Bu uzlaşma zemini heba edilmemelidir"
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ise aziz Türk milletinin 15 Temmuz gecesi tarihinin en büyük ihanetlerinden birisini yaşadığını söyledi.
Gazi Meclis'in bombalanmak suretiyle ikinci kez gazilik unvanını aldığını ifade eden Parsak, 15 Temmuz sonrası siyasi parti liderlerinin ortak iradesiyle bu mini anayasa komisyonunun kurulduğunu dile getirdi.
Rarsak, milletin beklentisi, devletin ihtiyacı ve hala devam etmekte olan yangının söndürülmesi için uzlaşma iklimini sürdürmek suretiyle çalışmaların yapılmasının birinci öncelikleri olduğunu söyledi.
Temsilciler 16 Ağustos Salı günü tekrar bir araya gelecek
AK Parti, CHP ve MHP temsilcilerinin TBMM'de gerçekleştirdikleri görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.
Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP'li Parsak, ikinci toplantının 16 Ağustos Salı günü saat 15.00'de gerçekleşeceğini bildirdi.
Parsak, görüşmelerin yöntem ve usulünü belirlediklerini ve gelecek hafta Salı gününden itibaren her gün çalışma yapacaklarını kaydetti.
İnformel çalışma yapılarak, netice alma amacında olduklarını ifade eden Parsak, "Salı günü itibarıyla başlayalım, hafta boyu her gün çalışalım dedik. Çalışmayı zamana yayalım, bu esnada bundan siyaseten istifa edelim diye bir şey yok. Süreyi belirlemedik. 4 günün sonunda netice de çıkabilir. 'Bizim iki hafta daha zamanımız var 'deriz, Meclis tatile gider, biz Meclis tatildeyken de çalışabiliriz." dedi.
Muhabir: Kadir Karakuş, İsmail Çimen
dikGAZETE.com