Yenidoğan döneminin lokal anestezi yapılmasına imkan sağlamasının yanı sıra, iyileşme süresini kısalttığını belirten Dr. Ayangil, erken yaşta yapılan sünnetin, genel kanının aksine bebek bezi kullanımında da sıkıntıysa yol açmadığını ifade etti.
2-5 YAŞ ARASI SÜNNET PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
2 ile 5 yaş arasında erkek çocukların cinsel kimliklerini ve cinsel organlarını tanıma döneminden geçtiğini, bu nedenle bu yaşta sünnetin psikolojik bakımdan olumsuzluğa yol açabileceğini belirten Dr. Harun Reşit Ayangil, “Bu dönemde cinsel organı ve kimliğini tanıma süreci geçiren çocuklarda sünnet, psikolojilerini olumsuz etkiliyor. 5 yaşından sonra yapılan sünnetlerde hem iyileşme süreci uzun oluyor hem de çocuk daha büyük bir korku ve endişe yaşıyor. Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece sünnetin 2 yaşından önce veya çok ileri bir tarihe atmamakla birlikte 5 yaşından sonra yapılması öneriliyor.” dedi.
MUTLAKA HASTANEDE YAPTIRILMALI
Sünnet işlemini ev ortamında gerçekleştiren aileleri uyaran Dr. Ayangil, uygun olmayan şartlarda yapılan sünnetlerde yeterli hijyen sağlanamayacağını, bunun da birtakım enfeksiyonlara yol açabileceğini kaydetti. Tören şeklinde yapılan sünnetlerin de çocuğun psikolojisini olumsuz etkilediğini savunan Dr. Ayangil, “Hastane şartlarında temiz materyallerle yapılan sünnetlerde enfeksiyon riski ortadan kalkıyor. Bunun yanı sıra anestezi yardımıyla da işlem acısız şekilde gerçekleşiyor. Bu sebeple sünnetin, mutlaka hastanede yaptırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
dikgazete.com