WASHINGTON
Başkent Washington'da yerleşik Amerikan Girişimcilik Enstitüsünün (AEI) uzmanlarından Michael Rubin, son dönemde Türkiye ile ilgili tartışmalı söylemleri ve yazılarıyla gündeme gelmeye başladı.
Mart ayındaki bir yazısında "Türkiye'de askeri bir darbe olabileceği" tahmininde bulunan Rubin, özellikle 15 Temmuz sürecindeki yazılarıyla birçok kesimden tepki topladı.
Darbe girişiminin hemen ardından kaleme aldığı "Neden Türkiye'deki darbe ümit anlamına gelebilir" başlıklı yazısında açıkça kanlı girişiminin Türkiye için "iyi bir şey" olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetten "ancak bu şekilde kurtulmanın mümkün olduğunu" savunan Rubin'in "darbeci" tavrına ciddi eleştiriler geldi.
Altı yıl önce "Gülen, Humeyni gibi Türkiye'ye dönebilir" diyen Rubin'in son yıllarda FETÖ aleyhine hiçbir değerlendirme yapmaması, FETÖ ile neo-con Rubin arasındaki yeni ilişkinin boyutlarının sorgulanmasına neden oldu.
Türkiye'nin ABD'de attığı adımlardan rahatsızlık duyduğunu her fırsatta dile getiren Rubin'in, son yazılarında Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından hakkında yolsuzluk, evrakta sahtecilik gibi soruşturmalar olan FETÖ okullarına hiç değinmemesi dikkat çekti.
FETÖ ile ilişkisi merak konusu
Son aylardaki yazıları FETÖ'nün ABD'deki yayın organlarından "Zaman Amerika" tarafından Türkçeye çevrilerek yayımlanan Rubin'in FETÖ'nün ABD yapılanmasıyla ilişkileri merak konusu olurken, FETÖ'nün Amerika'daki yayın organları, haberlerinde Michael Rubin'i "ABD’nin Ortadoğu ve Türkiye uzmanı, eski Pentagon çalışanı" olarak tanıtmaya devam ediyor.
Darbe girişiminden dört gün sonra 19 Temmuz'daki yazısına "Gülen'i iade etmek mi? Cidden mi?" başlığını atan Rubin, FETÖ elebaşı Gülen'in darbe girişimiyle hiçbir alakasının olmadığını savunarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gülen üzerinden güç gösterisi yaptığını iddia etti.
Darbe girişiminde "FETÖ'yü aklamaya çalışan" Rubin'in, Türkiye aleyhindeki mesnetsiz iddia ve iftiralarında FETÖ'nün hangi boyutta etkili olduğu ise merak ediliyor.
Gülen'in sitesinde Rubin
FETÖ örgütü elebaşı Gülen'e ait internet sitesinde, Rubin'in 20 Mayıs 2015 tarihinde "Commentary Magazine" adlı dergide yayımlanan "Reconsidering Fethullah Gülen (Fethullah Gülen'i Yeniden Düşünmek)" başlıklı makalesinin yer alması dikkati çekiyor.
Rubin, söz konusu makalede ilk yıllarında "Gülen'i yanlış tanıdığını", sonraki yıllarda "fikirlerinin olumlu anlamda değiştiğini" kaydederek FETÖ elebaşı Gülen'in hareketinin ne kadar "iyi işler yaptığını" anlatıyor.
Aynı sitede, Rubin'e ait en eskisi 5 Ağustos 2015 tarihli "Gülen Okulları ve Hukukun Üstünlüğü" başlıklı yazı olmak üzere toplam 5 makale yer alıyor. Rubin'e ait yazıların tamamının, 17-25 Aralık sürecinden sonraki tarihlere denk gelmesi de ayrıca dikkati çekiyor.Muhabir: Hakan Çopur
dikGAZETE.com